Ξεχάστε την αριστερή λωρίδα -Έρχονται απαγορεύσεις και πρόστιμα στους οδηγούς

Στην απαγόρευση της κίνησης στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας προσανατολίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η χρήση της οποία θα επιτρέπεται μόνον κατά τη διαδικασία της προσπέρασης.

Την κακή συνήθεια να ταξιδεύουν στην αριστερή λωρίδα των αυτοκινητοδρόμων θα πρέπει να ξεχάσουν οι οδηγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς ορισμένες πολιτείες προσανατολίζονται στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας αυτής.

Η αρχή, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει από την πολιτεία της Φλώριδας, η οποία πρόκειται να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση οχημάτων στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στη συγκεκριμένη πολιτεία επέτρεπε μέχρι και σήμερα την κίνηση οχημάτων στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, επιβάλλοντας την εγκατάλειψή της μόνον σε εκείνη τη περίπτωση που κάποιο άλλο όχημα θελήσει να προσπεράσει κινούμενο με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αυτό από την 1η Ιανουαρίου του 2024 πρόκειται να αλλάξει, καθώς ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στην πολιτεία της Φλώριδας θα προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, απαγορεύοντας στους οδηγούς να παραμένουν στην αριστερή λωρίδα, αν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο.

Επί της ουσίας η χρήση της αριστερής λωρίδας θα γίνεται σε εκείνες τις περιπτώσεις που ένα όχημα θελήσει να προσπεράσει κάποιο άλλο, να πάρει κάποια έξοδο που βρίσκεται στο αριστερό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ή για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Προφανώς ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν περιλαμβάνει τα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης, όπως τα περιπολικά, τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία για ευνόητους λόγους μπορούν να κινούνται σε όποια λωρίδα παρουσιάζει τη μικρότερη δυνατή κίνηση

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει για την κίνηση των οχημάτων και στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 27 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στη χώρα μας ορίζει ότι η Η ακραία αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα ή μοτοσικλέτες ως λωρίδα προσπέρασης και καθίσταται και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Μάλιστα, το πρόστιμο για τους οδηγούς που κινούνται στην αριστερή λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου χωρίς να προσπερνούν ένα προπορευόμενο όχημα και χωρίς να συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ανέρχεται σε 200 ευρώ.

πηγή: carandmotor.gr