ΥΠΕΝ: τέλος Δεκεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων-Οι 17 κατηγορίες, που «κόβει» η πλατφόρμα τακτοποίησης

Το ΥΠΕΝ ανακοινώνει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα κλείσει η πλατφόρμα, που λειτουργεί στο Κτηματολόγιο για την υποβολή αιτήσεων με παράβολο των 250 ευρώ, προκειμένου να κριθούν εάν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να τεθούν σε καθεστώς τακτοποίησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση τα δασικά αυθαίρετα.

Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η διαδικασία δεν θα τραβήξει σε μάκρος αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά, με βάση οικονομοτεχνικές μελέτες που θα γίνουν ανά περιοχές θα κριθεί ποια αυθαίρετα μπορούν να μπουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και ποια θα κριθούν οριστικά κατεδαφιστέα, με βάση την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-« Όσα αυθαίρετα δεν έχουν δηλωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 στην πλατφόρμα παραμένουν κατεδαφιστέα. Η πλατφόρμα θα κλείσει 31 Δεκεμβρίου 2022. Το 2023 θα σταλούν όλα τα στοιχεία στο ΣτΕ κι εκείνο θα αποφασίσει ποια θα παραμείνουν και μα ποιο τίμημα και ποια θα κριθούν κατεδαφιστέα» τόνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Αμυράς είπε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει τεθεί σε λειτουργία στο Κτηματολόγιο, για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 4685/2020 αφορά κατόχους κτιρίων οικιστικής χρήσης, που βρίσκονται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα με υφιστάμενους οικισμούς ενώ αποκλείονται από τακτοποίηση δασικά αυθαίρετα, που βρίσκονται σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές..

-«Ναι μεν δίνεις 250 ευρώ, για να μπεις στην πλατφόρμα και να δηλώσεις την αυθαίρετη κατοικία σου, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αν το αυθαίρετο βρίσκεται σε περιοχές NATURA, σε υδατορέματα, σε εξόδους διαφυγής του κόσμου, σε περιοχές που πρέπει να έχει πρόσβαση η Πυροσβεστική, σε περιοχές που προστατεύονται από την Συνθήκη RAMSAR, σε υγροβιότοπους, σε παραλίες, σε πυρήνες δασών, σε αρχαιολογικούς χώρους, είπε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

-«Υπάρχουν δύο κατηγορίες αυθαιρέτων, εξήγησε. Στη μια είναι όλα τα αυθαίρετα που αναφέρονται παραπάνω και είναι όλα κατεδαφιστέα, ασυζητητί», είπε. «Στην άλλη είναι τα αυθαίρετα που έχουν αναπτυχθεί σαν μικρός οικισμός, κυρίως σαν επέκταση χωριών και κωμοπόλεων και έχουν δίκτυα, δρόμους, ρεύμα, νερό, δίκτυο υπονόμων. Τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας πρέπει να καταγραφούν γιατί δεν γνωρίζουμε πόσα είναι» σημείωσε ο ίδιος και εξήγησε ότι:

-«Όσα δασικά αυθαίρετα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μπορούν οι ιδιοκτήτες τους μπαίνοντας στην πλατφόρμα και πληρώνοντας 250 ευρώ να τα δηλώσουν. Μετά από αυτό, θα συνυπολογιστούν μια σειρά από γεωοικονομικούς παράγοντες για τα στοιχεία του κάθε αυθαιρέτου ξεχωριστά, θα βγει ένας αλγόριθμος θα φτιαχτούν οικονομοτεχνικές μελέτες και τα στοιχεία συνολικά θα σταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα βγάλει μια απόφαση που θα λέει ότι αυτά τα αυθαίρετα μπορούν να τακτοποιηθούν ορίζοντας τις προϋποθέσεις και τα ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν».

-«Κάθε χρόνο υλοποιούνται εκατοντάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις» είπε ο κ Αμυρά και σημείωσε ότι «όσον αφορά στις κατεδαφίσεις δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως πχ ένα αυθαίρετο που είναι πρώτη κατοικία και μένει μια ευάλωτη πολυμελής οικογένεια», προσθέτοντας ότι «στο μεταξύ, κάθε χρόνο, αυτοί που έχουν αυθαίρετα πληρώνουν στην πολιτεία τα πρόστιμα διατήρησης».

Δείτε τις δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΝ για τα δασικά αυθαίρετα στο βίντεο: