Από τον «έμπειρο» μέχρι τον «Γάλλο» κι από τον «οργανωμένο» μέχρι αυτόν που δεν ξέρει να χάνει, προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλους τους τύπους ανθρώπων που θα συναντήσεις να παίζουν τάβλι.
Το τάβλι δεν θεωρείται τυχαία το «εθνικό μας σπορ». Η τέχνη του περνάει από γενιά σε γενιά και με το που αρχίζουν οι ζέστες, όλο και κάποια παρέα θα συναντήσεις να ρίχνει τα ζάρια και να κουνάει τα πούλια της δίπλα σου.
Ο καθένας έχει τις κινήσεις του, τα γούρια του, τον δικό του τρόπο να παίζει τις εξάρες και τα ντόρτια, αλλά και τις κατάλληλες ατάκες που θα πει για να «πειράξει» τον αντίπαλο. Άλλωστε το τάβλι έχει το δικό του λεξιλόξιο και οι γνώστες το έχουν μάθει απ’ έξω.
Όπως σε κάθε παιχνίδι, όμως, έτσι κι εδώ υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανθρώπων που παίζουν τάβλι. Σίγουρα αν την επόμενη φορά τους προσέξεις λίγο καλύτερα, θα εντοπίσεις πολλούς από την παρακάτω λίστα.
Ο «έμπειρος»
Είναι ο παίκτης που έχει «σπουδάσει» το αντικείμενο. Ο «επιστήμονας» της παρέας, ο οποίος μετράει εκατοντάδες παρτίδες στην καριέρα του. Ξέρει τι κάνει, αλλά και πότε πρέπει να παίξει αμυντικά ή επιθετικά. Ο καλύτερος άνθρωπος για να σου δώσει συμβουλές για μια παρτίδα.
Δεν χρειάζεται, όμως, να τον αντιμετωπίσεις, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσεις. Έχει τον τρόπο του να «μιλάει» στο τάβλι και αυτό να τον υπακούει.
Αυτός που δεν ξέρει να χάνει
Συνήθως είναι ο όχι και τόσο έμπειρος παίκτης. Αυτός που δεν ξέρει να χάνει στο τάβλι, συνήθως είναι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα του σε κανένα παιχνίδι, αλλά και καμία δραστηριότητα.
Θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει. Μπορεί ακόμη και να «κλέψει» σε μια ζαριά την ώρα που δεν βλέπεις, προκειμένου να βρεθεί σε μια ευνοϊκή θέση κάποιο πούλι του. Ανήκει στην κατηγορία των παικτών που δεν θες να αντιμετωπίσεις, γιατί είναι πολύ πιθανό να τσακωθείτε πριν καν ολοκληρωθεί η παρτίδα.
Αυτός που μετράει με τα δάχτυλα
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον παίκτη που είτε έχει πολλά χρόνια να παίξει τάβλι είτε δεν έχει παίξει ποτέ. Αυτός ο τύπος θα φέρει έξι-άσο και θα αρχίσει να μετράει ως το εφτά για να βάλει το πούλι του στη σωστή θέση του ταμπλό.
Μια παρτίδα ενάντια σε ένα τέτοιο άτομο μπορεί να κρατήσει διπλάσιο χρόνο, ωστόσο δώστου μια ευκαιρία. Αν μετά από 10-15 παρτίδες δεν δεις βελτίωση, δεν υπάρχει σωτηρία.
Ο «προπονητής»
Δεν θα τον δεις σχεδόν ποτέ στο «γήπεδο». Ο «προπονητής» θέλει να κάθεται και να παρακολουθεί τους άλλους να παίζουν τάβλι. Δεν τους βλέπει σιωπηλά όμως. Έχει κάτι να πει σε κάθε τους κίνηση. «Μα τι κάνεις;», «είναι δυνατόν να έπαιξες έτσι αυτή τη ζαριά», «πιάσ’ τον εκεί πέρα», είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που θα ξεστομίσει κατά τη διάρκεια της παρτίδας.
Ο παλιός
Είναι μεγαλύτερης ηλικίας παίκτης και δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Ο παλιός γνωρίζει όλες τις ατάκες του σωστού ταβλαδόρου, χτυπάει με δύναμη τα πούλια στο ταμπλό και έχει στάνταρ κινήσεις για κάθε ζαριά. Γι’ αυτό άλλωστε και ο αγώνας μαζί του μπορεί να ολοκληρωθεί σε μερικά λεπτά.
Ο «Γάλλος»
Είναι αυτός που θα αρχίσει τα «γαλλικά», όταν σκουρύνουν τα πράγματα στην παρτίδα. Θα βρίσει εσένα, το τάβλι που είναι φθαρμένο, την τύχη του που τον έφτασε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα να κλείσει όπως είναι το τάβλι και να αποχωρήσει από το μαγαζί. Δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές.
Ο «να παίξουμε άλλο ένα»
Το σκορ μπορεί να φτάσει στο 32-32 και ο «να παίξουμε άλλο ένα» να μη θέλει να τα παρατήσει μέχρι να κερδίσει τον αντίπαλό του. Αν και στην αρχή η στάση του δείχνει πάθος και ένταση, στη συνέχεια καταντάει κουραστικός και δε σε αφήνει να αλλάξεις κουβέντα με κανέναν ή να πάρεις μια ανάσα. Θα πρέπει να παίζεις μαζί του μέχρι να το αποφασίσει ο ίδιος.
Αυτός που φυσάει τα ζάρια
«Ρίχτα ρε αδερφέ να τελειώνουμε». Είναι ο πιο φαντεζί παίκτης, αυτός που νομίζει πως αν «παίξει» με τα ζάρια στα χέρια του θα επηρεάσει τη θεά τύχη και αυτή θα τον ανταμείψει με εξάρες. Δεν σταματάει όμως εκεί. Αρέσκεται στο να φυσάει τα ζάρια, εμπνεύοντάς τα ένα τσακ περισσότερο. Το μόνο που καταφέρνει είναι τελικά να φέρει ασόδυο ή να τα ρίξει εκτός του ταμπλό.
Αυτός που πιστεύει στα γούρια
Ο καθένας όπως βολεύεται, αλλά ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να βγάλει από την τσάντα του ένα τυχερό νόμισμα για γούρι, να επιλέξει τα λευκά πούλια γιατί μόνο αυτά παίρνει πάντα, να κάνει το σταυρό του πριν από κάθε ζαριά για να φέρει αυτό που θέλει ή ακόμη και να σταματήσει την παρτίδα αν νιώσει ότι υπάρχει αρνητική ενέργεια τριγύρω.
Ο «παίζω μόνο πόρτες»
Υπάρχουν φυσικά κι αυτοί που θέλουν να παίζουν μόνο Πόρτες, είτε για την ευκολία και να για να εξοικονομήσουν χρόνο είτε επειδή μόνο αυτό το παιχνίδι ξέρουν. Για αυτούς πάντως είναι ιδανικό και το «Τάβλι: Lord of the Board», η νούμερο ένα εφαρμογή για τάβλι παγκοσμίως, όπου μπορούν να παίξουν με τις ώρες Πόρτες, να μαζέψουν πόντους και να γίνουν οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο. Το κατέβασμα της εφαρμογής είναι δωρεάν σε Play Store και App Store, ενώ μπορούν να παίξουν και online μέσω Facebook.
Ο οργανωμένος
Είναι ο παίκτης που κουβαλάει πάντα ένα τάβλι στο αυτοκίνητό του ή στην τσάντα του και προφανώς στο σπίτι του το έχει τοποθετήσει σε περίοπτη θέση. Είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στο αγαπημένο του παιχνίδι, όμως, πρώτα θα κάνει κάποιες απαραίτητες κινήσεις.
Θα γεμίσει το ποτήρι του με νερό ή μπίρα για να μην κάνει διάλειμμα μετά, θα σκουπίσει το ταμπλό για να είναι στην εντέλεια τα πούλια, θα ακουμπήσει δίπλα του το κινητό και τα κλειδιά του, θα πάρει σωστή θέση στην καρέκλα και θα «σφυρίξει» την έναρξη του αγώνα.
Ο cool
Αυτός είναι ο καλύτερος αντίπαλος. Συνήθως είναι κάποιος φίλος από το σχολείο, το στρατό, τη δουλειά, με τον οποίο είστε δεμένοι και δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις. Θα παίξετε το ταβλάκι σας, θα πιείτε τα ουζάκια ή τις μπίρες σας, θα πείτε τα νέα σας και μετά θα κλείσετε το τάβλι και συνεχίσετε τις δουλειές σας. Ούτε φωνές, ούτε τσακωμοί, ούτε τίποτα. Αν τώρα ψήνεσαι να παίξεις με τον συγκεκριμένο παίκτη και ένα παιχνίδι online τότε δεν έχετε παρά να κατεβάσετε το «Τάβλι: Lord of the Board», τη νούμερο ένα εφαρμογή για τάβλι παγκοσμίως και να «λιώσετε» παρέα.