5+1 συμπτώματα στο στόμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο έλεγχος του στόματος και των δοντιών μας από τον οδοντίατρο είναι απαραίτητος για την αφαίρεση τυχόν συσσωρευμένης πλάκας και πέτρας, αλλά και την αποκατάσταση χαλασμένων δοντιών.

Ένας επιπλέον λόγος για να επισκέπτεστε σε τακτική βάση τον οδοντίατρο σας, όμως, είναι και το γεγονός ότι, ως ειδικός, μπορεί να εντοπίσει ύποπτα σημάδια στο στόμα, που προμηνύουν κινδύνους, όπως ο καρκίνος στην στοματική κοιλότητα και στα χείλη.

Την παραπάνω προειδοποίηση απηύθυνε το βρετανικό Ίδρυμα Στοματικής Υγείας (OHF), δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα καρκίνου στη στοματική κοιλότητα. Σύμφωνα με στοιχεία του OHF, καταγράφονται περισσότερα από 9.800 περιστατικά στη χώρα, ενώ 3.000 ασθενείς χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους.

Το ποσοστό στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου μικρό. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO), καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 600 περιστατικά στη χώρα μας. Μάλιστα, το 2020 πέθαναν 217 άνθρωποι από καρκίνο στην στοματική κοιλότητα και στα χείλη.

Επίσης, το βρετανικό Ίδρυμα τονίζει πως είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί η ενημέρωση για τα ύποπτα συμπτώματα, δεδομένου ότι μόνο το 12% των ενηλίκων τα γνωρίζει.

Τα συμπτώματα στο στόμα που ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε

  • Έλκος (πληγή) που δεν επουλώνεται μέσα σε τρεις εβδομάδες
  • Κόκκινες ή λευκές κηλίδες μέσα στο στόμα
  • Ασυνήθιστα εξογκώματα ή πρηξίματα οπουδήποτε στο στόμα ή στο λάρυγγα

Όπως επισημαίνει, όμως, ο οδοντίατρος Neil Sikka, μιλώντας στον Independent, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, για τα οποία απαιτείται αξιολόγηση από γιατρούς, όπως:

  • Η χαλάρωση και η απώλεια δοντιών χωρίς εμφανή λόγο
  • Οι δυσκολίες στην κατάποση
  • Η ανάπτυξη επίμονης βραχνάδας ή δυσκολίας στην ομιλία

«Όποιος έχει τέτοιου είδους συμπτώματα δεν σημαίνει πως υποχρεωτικά πάσχει από καρκίνο», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος».

Ο καρκίνος στο στόμα μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Ωστόσο, είναι πιο συχνός στους άνδρες (67% των περιστατικών). Επιπλέον, σχεδόν 8 στα 10 περιστατικά είναι άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο στόμα είναι το κάπνισμα, το μάσημα καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ και η μόλυνση από ορισμένους ιούς HPV κατά το στοματικό σεξ.

Όταν ο καρκίνος στο στόμα και στα χείλη διαγνωστεί εγκαίρως, τότε, το ποσοστό επιβίωσης που φθάνει τα πέντε χρόνια ξεπερνά το 90%. Σε περίπτωση, όμως, που διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, το ποσοστό πέφτει κάτω από 25%. Η πενταετής επιβίωση είναι ένα ορόσημο που σηματοδοτεί την ίαση από την νόσο.

πηγή: newsit.gr