8 εύκολοι τρόποι να μειώσετε τριγλυκερίδια και χοληστερίνη

Οι τροφές που τρώμε και ειδικά τα λίπη είναι μία από τις βασικές αιτίες για την αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορεί να συμβάλλουν στη σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να κρατήσετε τα τριγλυκερίδια σε χαμηλά επίπεδα. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε.

1. Αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη

Η επιτραπέζια ζάχαρη και τα περισσότερα γλυκά, έχουν μικρή θρεπτική αξία, αυξάνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και προσθέτουν κενές θερμίδες στη διατροφή σας. Ακόμη και άτομα που δεν έχουν υπερτριγλυκεριδαιμία παρουσιάζουν αύξηση των τριγλυκεριδίων όταν τρώνε ή πίνουν πάρα πολλά απλά σάκχαρα, όπως είναι το αλκοόλ και η πρόσθετη ζάχαρη.

2. Αντισταθείτε στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι υδατάνθρακες από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά, έχουν υποστεί επεξεργασία. Αυτές οι «λευκές τροφές» μετατρέπονται πιο εύκολα σε ζάχαρη, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των τριγλυκεριδίων.

3. Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλών τριγλυκεριδίων σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. «Γενικά, οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν επίσης περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σταδιακή απορρόφηση από τον οργανισμό, μετριάζοντας την αύξηση των τριγλυκεριδίων που εμφανίζεται μετά από τα γεύματα», λέει ο καρδιολόγος Michael Wesley Milks, MD.

4. Επιλέξτε υγιεινά λιπαρά έναντι κορεσμένων λιπαρών

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε φυσικά τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη είναι να τρώτε υγιεινά λίπη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερίνη αυξάνοντας τον μεταβολισμό του λίπους, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

5. Γνωρίστε τους κινδύνους των τρανς λιπαρών

Τα τρανς λιπαρά είναι επικίνδυνα για την καρδιά, επειδή αυξάνουν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή» χοληστερίνη) και τριγλυκεριδίων. Ο κύριος ένοχος που θα δείτε στις ετικέτες των προϊόντων είναι το μερικώς υδρογονωμένο λάδι. Τα τρανς λιπαρά είναι το αποτέλεσμα της προσθήκης υδρογόνου σε υγρά φυτικά έλαια για να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής τους.

6. Μειώστε το αλκοόλ

Κρατήστε ένα μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τους οποίους το σώμα μετατρέπει σε τριγλυκερίδια. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το συκώτι και την ικανότητα μεταβολισμού του λίπους.

7. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για όλους αλλά ειδικά για κάποιον με υψηλά τριγλυκερίδια. Η άσκηση αυξάνει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τη ζάχαρη, γεγονός που μειώνει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα και την ποσότητα ζάχαρης που το σώμα μετατρέπει σε τριγλυκερίδια.

8. Ελέγξτε το βάρος σας

Το υπερβολικό βάρος μειώνει την ικανότητά σας να μεταβολίζετε τη ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες, γεγονός που οδηγεί σε υψηλά τριγλυκερίδια. Για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και χαμηλότερα τριγλυκερίδια, πρέπει να λαμβάνετε λίγες και υγιεινές θερμίδες.

πηγή healthstat.gr