Άνοια: Το προεıδοποιητικό σnμάδι που μπορεί να εντοπίσετε όταν κάνετε ντους

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μελλοντική φροντίδα και θεραπεία, και ο εντοπισμός των συμπτωμάτων είναι το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα εάν αναζητηθεί ιατρική παρέμβαση και συμβουλή στα αρχικά στάδια.

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 944.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που πάσχουν από τη νόσο και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η πιο κοινή αιτία της είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, ακολουθούμενη από την αγγειακή άνοια, άνοια με σώματα Lewy και μετωποκροταφική άνοια.

 

 

Τα κοινά συμπτώματα της άνοιας

Το NHS λέει ότι τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με:

  • απώλεια μνήμης,
  • ταχύτητα σκέψης,
  • νοητική ευκρίνεια και ταχύτητα,
  • κακή διάθεση και
  • δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες.

Αλλά αυτά τα γνωστά συμπτώματα δεν είναι τα μόνα σημάδια που πρέπει να προσέχετε.

Το σημάδι της άνοιας που μπορείτε να εντοπίσετε όταν κάνετε ντους

Η απώλεια όσφρησης θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανή προειδοποίηση για άνοια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, το σύμπτωμα θα μπορούσε να υποδείξει την πάθηση στα πρώτα στάδια και είναι πιθανό να εντοπιστεί όταν κάνετε ντους.

 

20231225 6589bc9c39c3a

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσε ότι η απότομη μείωση της όσφρησης ενός ατόμου μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη της πάθησης.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μνήμη είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει τις μυρωδιές. Ως μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν την αίσθηση της όσφρησης σε 515 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με την ελπίδα να αναπτύξουν προληπτικό έλεγχο όσφρησης, παρόμοιο με αυτόν των τεστ όρασης και ακοής.

 

 

Ο επιστήμονας προτείνει ότι αυτά τα τεστ θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να παρακολουθούν πιθανά προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μειωμένη ικανότητα να μυρίζεις το σαμπουάν και το αφρόλουτρο όταν κάνεις μπάνιο.

Σημάδι άνοιας η ταχεία μείωση της όσφρησης, σύμφωνα με τη μελέτη

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια άλλη ένδειξη για το πώς η ταχεία μείωση της όσφρησης είναι ένας πραγματικά καλός δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί τελικά, όταν κάτι εμφανίζεται δομικά σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου», ανέφερε ο ανώτερος συγγραφέας Jayant M. Pinto, καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος μελετά την οσφρητική νόσο και την ασθένεια των κόλπων.

«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι ο όγκος και το σχήμα της φαιάς ουσίας στις οσφρητικές και σχετιζόμενες με τη μνήμη περιοχές του εγκεφάλου των ατόμων με ταχεία έκπτωση της όσφρησής τους ήταν μικρότερα σε σύγκριση με άτομα που είχαν λιγότερο σοβαρή μείωση της όσφρησης», τόνισε επίσης ο επιστήμονες..

 

 

Εάν ανησυχείτε για τη μνήμη σας ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε άνοια, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματα κάποιου άλλου, ενθαρρύνετέ τον να κλείσει ένα ραντεβού με έναν γιατρό και ίσως προτείνετε να πάτε μαζί του.

πηγή: tilestwra.com