Ανοιγμα μαγαζιών: Τα 10 εστιατόρια που θα τρέξουμε, τη μέρα που θα ανοίξουν

Πού θα ‘θελα να πάω το βράδυ της Δευτέρας, όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης. Παντού! Αλλά ξεχωρίζω 10 μαγαζιά που το καθ’ ένα από αυτά θα ήταν εκείνο που θα πρόσφερα ηδονή στον ουρανίσκο μου τελευταία φορά, πριν μεταλάβω της αιώνιας ζωής…

Ηστέρηση προκαλεί παραισθήσεις. Μείναμε κοντά τρεις μήνες νηστικοί από έρωτα, πεινασμένοι από συναίσθημα και κυρίως, στεγνοί από οινόπνευμα με άρωμα παρέας κι από μεζέδες με γεύση ανεμελιάς. Στον ύπνο μου έβλεπα φωτιές από κάρβουνα και σπληνάντερα να στροβιλίζονται. Μύριζα την τσίκνα της προβατίνας και γευόμουν το κρασί των ανδρείων της ηδονής των γεύσεων… Κι ερχόταν το πρωί και ένα μήνυμα στο 13033 με σώριαζε στην πραγματικότητα. Κι ήρθε η ώρα: ανοίγουν οι ταβέρνες!

Και πάντα ρωτούσα φίλους: Πού θα ήθελες να είχες φάει το τελευταίο βράδυ πριν φύγεις για το μεγάλο ταξίδι; Δεν μου απαντούσαν, τρομάζοντας το «αύριο». Τώρα απαντώ εγώ διαφορετικά: Πού θα ‘θελα να πάω τη Δευτέρα, όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης. Παντού! Αλλά ξεχωρίζω 10 μαγαζιά που το καθ’ ένα από αυτά θα ήταν εκείνο που θα κατέθετα την ψυχή μου, τελευταία φορά, πριν μεταλάβω της αιώνιας ζωής…

gkogk3.jpg

Ο Γιώργος στη Νέα Μάκρη

Ο Γιώργος είναι συνήθεια, είναι πάθος, όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο, δεν είναι κάτι απλό. Ο Γιώργος είναι το καφενείο που πας να δεις φίλους, η ταβέρνα που ξεδιπλώνεις τα προβλήματά σου στα υφασμάτινα τραπεζομάντηλα, η ψησταριά που καις τη μοναξιά σου δίπλα σε μια σχάρα με παϊδάκια… Ο Γιώργος ο Γκόγκος είναι ο μαέστρος και η ορχήστρα με σολίστ τη Σπυριδούλα, τον Στέργιο, την Καλυψώ και τον «Γιατρό» παράγουν συμφωνίες γεύσεων. Ο κορονοϊός υποχρέωσε την… παράδοση να επεκταθεί: ξύλινο μπαλκονάκι υπό τη σκέπη πλάτανου αιωνόβιου, δροσιά, καλοκαιρινή διάθεση και τα προβλήματα είναι πίσω μας. Από μενού; Κλασσικά, κρέατα καλοψημένα, μαγειρευτά από χέρι μάνας και κρασί θείο. Τι άλλο;

Λεωφ. Μαραθώνος 193, Νέα Μάκρη, τηλ: 2294095557

argoyra.jpg

Άργουρα στις Τζιτζιφιές

Ο Νίκος από τ’ Αργυρό ετοιμάστηκε. Πήρε τα σκόρδα του τα άγρια για το κακό το μάτι, αραίωσε τα τραπέζια του, τακτοποίησε τις δημιουργικές σκέψεις του και ανοίγει τις πόρτες σ’ ένα κοινό που χρόνια τιμάει το μαγαζί του. Ψαρομεζέδες με ξεχωριστές γεύσεις, ψάρια που το προηγούμενο βράδυ κολυμπούσαν και φαντασία σεφ με πείρα και γνώση. Ρολάκι μελιτζάνας με καπνιστό χέλι και καρπάτσιο τριών ψαριών για ν’ αρχίσεις και να μην τελειώνεις.

Αγησιλάου 49 Τζιτζιφιές, τηλ: 21 7717 3200

xytra1.jpg

Χύτρα στο Ίδρυμα «Ωνάση»

Κι αν θέλεις να βγεις από την γαστρονομική καραντίνα με «κάτι άλλο», κάτι πιο δημιουργικό κάτι που κινείται σε τροχιά αστέρων Michelin, κάτι που δεν ξεχνάς εύκολα όταν το δοκιμάσεις: Χύτρα! Σε χώρο που βλέπεις Ακρόπολη και Λυκαβηττό, έχεις την Αθήνα στα πόδια σου και τον κόσμο ολόκληρο στο πιάτο σου. Οι ιδιαίτερες τεχνικές στις συνταγές, περιβάλλονται με υψηλή αισθητική στην εμφάνιση των πιάτων και του «art de la table» και προσφέρονται μέσω μενού γευσιγνωσίας ή από το μενού a la carte. Οι αισθήσεις σου χορεύουν ερωτικά με γεύσεις όπως αυτή του πετεινού ελευθέρας βοσκής με μανιτάρια shimeji, παρφέ από συκωτάκια πουλερικών, θρούμπι, σάλτσα τρούφας, με εικόνες της πάμφωτης Αθήνας με ήχους μουσικούς θεσπέσιους και για ένα βράδυ γίνεσαι ποιητής: Είχες μια γεύση… Χύτρας στα χείλη!

Λεωφ. Συγγρού 107-109,τηλ: 21 0331 6767

james-joyce.jpg

James Joyce στο κέντρο

Νομίζεις πως δραπετεύεις και πέφτεις τρέχοντας μέσα στον εαυτό σου… Κάτι τέτοια έγραφε ο James Joyce, που τα διαβάζεις και πνίγεις τις σκέψεις σου στη δυνατή ιρλανδέζικη μπίρα. Γιατί το «James Joyce» είναι μπιραρία στο Μοναστηράκι, που σε πετάει με τη μία στα βαθιά των εραστών του ζύθου. Τραπεζάκια έξω για την περίσταση, αλλά και πάγκοι μέσα με γιγαντοοθόνες σε περίπτωση που ξαναρχίσει το Champions League. Μπίρες για απαιτητικούς… αναγνώστες, που άντεξαν και διάβασαν τον «Οδυσσέα» και μετά έπεσαν μέσα σε μια Magners Cider, τρώγοντας κλασική ιρλανδέζικη κρεατόπιτα. Κι όπως έγραψε κι ο συμπατριώτης του James Joyce, ο Dylan Thomas: Η ζωή πάντα σου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Λέγεται «αύριο». Ες αύριον λοιπόν…

Άστιγγος 12 Αθήνα, τηλ: 21 0323 5055

yperokeanio.jpg

Υπερωκεάνειο στον Πειραιά

Τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο της οδού Μαρίας Χατζηκυριακού, πολύβουη ζωντανή ατμόσφαιρα και γεύσεις για ψαγμένους. Θαλασσινά βασικά. Ο Ηλίας σε ενημερώνει, το σκέπτεσαι για λίγο και μετά παραγγέλνεις όλο τον κατάλογο! Σουπιές με ταχίνι, χταπόδι σβησμένο με μπαλσάμικο, λαβράκι καρπάτσιο… Τι μας είχες στερήσει κορονοϊέ, σκληρέ κι ανάλγητε… Μην ξεχάσετε να ζητήσετε να σας κρατήσουν «ντοντουρμά» για το φινάλε μιας βραδιάς που θα βαδίσει στα άκρα των επίγειων απολαύσεων…

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48 Πειραιάς, τηλ: 21 0418 0030

naninela.jpg

Ναννινέλλα στην Αγ. Παρασκευή

Βράδυ Παρασκευής του Μάρτη ήταν, με τον κορονοϊό να κρατάει την κουβέντα ζεστή. Ξεχαστήκαμε με τη μόνιμη ναπολιτάνικη γκρίνια του Μαρτσελίνο και τις θείες γεύσεις των ζυμαρικών του. Την επόμενη εβδομάδα μπήκαν τα… ιογενή λουκέτα. Η «Ναννινέλλα», γνήσια ιταλική τρατορία με γεύσεις εξαιρετικές που σε κάνουν οπαδό της Νάπολι και πιστό του Μαραντόνα, έμεινε μια ζεστή ανάμνηση στον παγωμένο Απρίλη. Ο Μαρτσελίνο, sui generis εκπρόσωπος του ιταλικού νότου, γνωρίζει τον τόπο του και τον φέρνει στα πιάτα μπροστά σας. «L’opera loda il maestro», λένε οι Ιταλόι (Το έργο επαινεί το δημιουργό) και το χειροκρότημα είναι όλο για τον Ναπολιτάνο Μαρτσέλο!

Πελοποννησου 13 Αγία Παρασκευή τηλ: 21 0600 5622

ayli.jpg

Η Αυλή στο κέντρο

Η Αγίου Δημητρίου αρχίζει από την Ευριπίδου· κατηφορίζοντας προς την πλατεία Ηρώων, στο δεξί χέρι σου βλέπεις μια μικρή πινακίδα που γράφει «Αυλή». Ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις 50 χρόνια πίσω… Τότε που είχαν αξία οι φιλίες κι οι παρέες, τότε που ολόκληρος ο κόσμος ανάσαινε σε μιαν αυλή. Τώρα γεύσεις από τηγάνι, κρασί δυνατό και τσίπουρο και γέλια και άρωμα μιας εποχής που συνεχώς απομακρύνεται. Πίνεις, τρως, ταξιδεύεις στο χρόνο, κλείνεις τα μάτια και λες: «Ἡ ζωὴ δὲν εἶναι παῖξε-γέλασε. Πρέπει νὰ τήνε πάρεις σοβαρά». Γι αυτό και την γλεντάς!

Πλ. Αγίου Δημητρίου 12 Αθήνα, τηλ: 21 0321 7642

serkos.jpg

Ο Σέρκος στην Παλιά Κοκκινιά

Στην Πλατεία Νεράιδας στην Παλιά Κοκκινιά κάποια τραπεζάκι είναι έξω πάντα. Ο χειμώνας παραμερίζει στους πελάτες για να καθίσουν και να απολαύσουν ένα από τα ωραιότερα κεμπάπ στην Αττική.  Το ψητοπωλείο του Σέρκου, από το 1955, «ψημένο» στις γεύσεις της παραδοσιακές περιμένει να ανάψει το «πράσινο» στην εστίαση για να βγάλει όλα τα τραπεζάκια του έξω και να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Κεμπάπ, σουβλάκια κοτόπουλο, σουτζούκι, λουκάνικο, παστουρμάς και μπίρα παγωμένη και καταλαβαίνεις πως και το καλοκαίρι ήρθε κι ο κορονοϊός έφυγε…

Ίωνος Δραγούμη 39-41 Παλαιά Κοκκινιά – Πειραιάς, τηλ:2104928297

theatro.jpg

Της Θεάτρου το Στέκι στην Αθήνα

Στην οδό Θεάτρου, πίσω από την αγορά λαχανικών στη «Βαρβάκειο» θα δεις εκεί, σαν όλα τα μεσημέρια, κόσμο αραχτό: εργάτες, περαστικούς νοικοκυραίους, δικηγόρους, γιατρούς, τουρίστες (προ κορονοϊού) να γίνονται «ένα», να πίνουν και να τρώνε και να φιλοσοφούν. Οι μεζέδες στη βιτρίνα σου γνέφουν με ηδυπάθεια, οι μπίρες παγωμένες κι ο καιρός να περνάει. Γίγαντες πλακί, τηγανιά χοιρινή, κοκκινιστό, κεφτέδες με προσωπικότητα, μπακαλιάρος σκορδαλιά, συκωτάκι αρνίσιο, φάβα ντυμένη με μαϊντανό κι άσε το φθινόπωρο να περιμένει κι άσε τους πολλούς να ψάχνουν τα μπαλκόνι. Στα υπόγεια είναι η θέα… Καλό καλοκαίρι, χωρίς πανδημίες και καραντίνες

Θεάτρου 3-7, Κεντρική Αγορά, 210 3215438

rodinos.jpg

Ο Ροδινός στο Ζούμπερι.

Αγαπημένος τόπος η Κρήτη, αγαπημένος προορισμός κι ο Ροδινός για γεύσεις Κρήτης. Τραπέζια κάτω από τις λεύκες και τις μουριές, τσικουδιά που σκοτώνει τους ιούς και τους ανιαρούς, ιστορίες από τον Βαγγέλη που απομακρύνουν τους τοξικούς ανέρατους. Η Ζωή δημιουργεί και είναι το γαμοπίλαφο της, σα να το τρως σ’ τσι μαδάρες. Κι αν τον έβρεις βολικό το Ροδινό, σου φκιάνει αντικριστό να νομίζεις πως ταξίδεψες εδά στο Ατσιπόπουλο…

Λεωφ. Ποσειδώνος 77 Ζούμπερι τηλ: 2294 940916

Κι έτσι ξανά, σαν όλα τα βραδάκια να πάνε κάτω τα φαρμάκια μ’ ένα ποτήρι κρασί, με μια μπουκιά λησμονιάς και μ΄ένα χαμόγελο καλοκαιρινό. Καλή όρεξη!

Πηγή: ethnos.gr