Από Αγία Παρασκευή και Κηφισιά έως Μικρολίμανο και Λάρισα «σκασμένοι» όλοι για… ποτό take away

Μικρολίμανο, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Λάρισα, Βόλος. Μερικές μόνο από τις περιοχές όπου τα take away γίνονται… κανονικά μπαρ, οι πλατείες γίνονται υπαίθρια πάρτι και μόλις δυο 24ωρα μετά το τέλος της καραντίνας ένας νέος πονοκέφαλος προκαλείται για τους επιστήμονες που βλέπουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις ως τον νέο κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Με τα εστιατόρια, τα μπαρ και τις καφετέριες κλειστά, να λειτουργούν (κάποια) μόνο με take away, πληθαίνουν μέρα με την ημέρα οι εικόνες με κόσμο πολύ να μαζεύεται έξω από τα μαγαζιά, να παίρνει το ποτό ή τον καφέ στο χέρι και μέσα σε λίγα λεπτά να δημιουργείται… συνωστισμός. Κάπου (λέγε με Αγία Παρασκευή) βέβαια φτάνουμε στο σημείο να πέφτει ξύλο!

Είναι εικόνες που είδαμε στο Βόλο και έκαναν… έξαλλο τον Νίκο Χαρδαλιά, εικόνες από τη Λάρισα, από το Μικρολίμανο ή από την Κηφισιά, με την περιοχή να προστίθεται στη… σχετική λίστα.

Η Αγία Παρασκευή που απασχολεί τους πάντες εδώ και λίγες ώρες είναι… άλλο ανέκδοτο. Δεν είναι μόνο ότι περίπου 400 άτομα, νεαροί κυρίως, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη για να πάρουν μπύρες από τα γύρω περίπτερα και να κάτσουν εκεί να τις πιούν, ή για να κάνουν ποδήλατο και σκέιτ. Είναι πως για να διαλυθεί το υπαίθριο πάρτι φτάσαμε να πάνε τα ΜΑΤ, να εκσφενδονιστούν πέτρες και μπουκάλια και να πέσουν χημικά! Κάποιοι μίλησαν μέχρι και για αντιεξουσιαστές ενώ ο δήμαρχος της πόλης υποστήριξε ότι στην πλατεία της πόλης γίνεται εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών.

Αγία Παρασκευή

Ένα βράδυ στην Κηφισιά

Το βράδυ της Τρίτης και ενώ στην Αγία Παρασκευή το υπαίθριο πάρτι στην πλατεία εξελισσόταν σε… πετροπόλεμο με χημικά, στην Κηφισιά γινόταν ό,τι και στο Βόλο ή στο Μικρολίμανο: γνωστό μαγαζί της πόλης έδωσε το σύνθημα πως στο take away μπαίνουν και κοκτέιλ και μοιραία ο «συνωστισμός» δεν άργησε.

Μέσα σε λίγη ώρα η ουρά έξω από το μαγαζί ήταν… μεγάλη, οι πελάτες έπαιρναν το ποτό τους σε πλαστικό ποτήρι και κάθονταν στο χώρο έξω από το μαγαζί για να το απολαύσουν. Ο δήμαρχος Κηφισιάς ενημέρωσε την αστυνομία, η οποία έφτασε στο μαγαζί και του έβαλε λουκέτο.

Όλα αυτά ενώ εξακολουθεί να είναι σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς σχεδόν… καθημερινά υπενθυμίζει με το γνωστό έντονο ύφος του πως αν δεν πειθαρχήσουμε και αυτή τη φορά, η καραντίνα… καραδοκεί.

Υπαίθρια πάρτι ο νέος «πονοκέφαλος»

Μέχρι σήμερα συζητούσαμε αν η απόφαση της κυβέρνησης, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, να ανοίξει τα σχολεία είναι σωστή. Τώρα, οι ειδικοί έχουν να αντιμετωπίσουν έναν νέο παράγοντα: τα υπαίθρια πάρτι αφού φαίνεται πως πολλοί είναι εκείνοι που είναι… σκασμένοι για ποτό.

«Φανταστείτε να ανοίξουν τα μαγαζιά» είπε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (06.05.2020) και με νωπές τις εικόνες από την Αγία Παρασκευή ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Και δεν έκρυψε πως οι εικόνες που βλέπουμε από τη στιγμή που τελείωσε η καραντίνα, τον ανησυχούν.

Όπως είπε, στη φάση που βρισκόμαστε στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο μετρό, στα λεωφορεία και τα μέσα μεταφοράς και «τελικά προκύψανε πολλοί άλλοι πυρήνες χειρότεροι. Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα, δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πριν από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα».

Χαρδαλιάς

Τι θα γίνει με την εστίαση

Τα όσα παρατηρούμε τις τελευταίες ώρες κάνουν σαφές πως το πως και πότε θα ανοίξουν τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ ένα ένας πολύ δύσκολος γρίφος. Γιατί οι αποστάσεις που απαιτούνται φέρνουν σε απόγνωση τους καταστηματάρχες και από την άλλη αν οι αποστάσεις δεν τηρούνται, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 18 Μαΐου. Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, με την πρόταση για άνοιγμα στις 25 του μήνα να είναι στο τραπέζι.

Οι τελικές αποφάσεις, όπως έχει σημειώσει το newsit.gr, θα ληφθούν μετά τις 18 Μαΐου κι αφού πρώτα θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα για την εξέλιξη των πραγμάτων με ανοιχτά έως τότε όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, τα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) και τις εκκλησίες.

Οι βασικές αρχές του σχεδίου που εξετάζει το Μαξίμου για την εστίαση πάντως θα είναι οι εξής:

  • «Τραπεζάκια έξω» και μάλιστα περισσότερα απ’ ό,τι σήμερα, δίχως πρόσθετα δημοτικά τέλη
  • Μείωση των δημοτικών τελών για τα καταστήματα που δεν θα μπορέσουν για πρακτικούς λόγους ν’ αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους
  • Συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων άνω του 1,5 μέτρου
  • Άνοιγμα τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστινό μέρος κάθε καταστήματος, ως ημιυπαίθριος χώρος (σ.σ.: δεν θα υπάρχει κλιματισμός)
  • Οι δήμοι θα λαμβάνουν απευθείας τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ θα μπορούν να αποφασίσουν και το κλείσιμο δρόμων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – έως τον Οκτώβριο – ενώ θα διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση και διέλευση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Πηγή: newsit.gr