Από ποια νόσο πάσχουν όσοι ανάβουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας μόλις ξυπνήσουν

Μελέτη με ελληνική υπογραφή καταγράφει τις συνήθειες καπνίσματος σε άτομα με ή χωρίς χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ειδικότερα την ώρα της ημέρας που ανάβουν το πρώτο τους τσιγάρο

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους, οι καπνιστές με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επιμένουν να έρχονται πρώτοι στην κούρσα του πρώτου τσιγάρου της ημέρας, σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Chronic Respiratory Disease, οι πάσχοντες με ΧΑΠ  ξεκινούν το κάπνισμα αρκετά νωρίς το πρωί, σε σχέση με τους καπνιστές χωρίς την νόσο, ενώ η εξάρτησή τους από τη νικοτίνη κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.

«Το κάπνισμα αποτελεί τον πιο κοινό παράγοντα κινδύνου για τη ΧΑΠ και επιδεινώνει την εξέλιξη της νόσου» σημειώνει η ερευνητική ομάδα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της εξάρτησης από τη νικοτίνη ως ανασταλτικό παράγοντα για τη διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή των σοβαρών επιπτώσεών του στην πνευμονική λειτουργία.

Οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε 359 καπνιστές από αγροτικές περιοχές της χώρας, 71 με ΧΑΠ και 288 χωρίς.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο τεστ για την εξάρτηση από τη νικοτίνη “Fagerström”, μια κλίμακα αξιολόγησης με ευρεία χρήση σε ελληνικές μελέτες για το κάπνισμα, που περιλαμβάνει ερωτήματα όπως «Πόσα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα;», «Ποιο τσιγάρο (μέσα στην ημέρα) θεωρείτε ως το πιο σημαντικό;» κ.α..

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ΧΑΠ ήταν συχνότερη μεταξύ των καπνιστών με υψηλότερες βαθμολογίες στο τεστ Fagerström και μεγαλύτερη ηλικία, ανεξαρτήτως βαρύτητας του καπνίσματος.

Τα ευρήματα, κατέληξαν οι ερευνητές, αναδεικνύουν τα προγράμματα υποστήριξης διακοπής του καπνίσματος ως θεμελιώδους σημασίας για την πρόληψη και διαχείριση της ΧΑΠ.

συνέχεια στο ygeiamou.gr