Από τη χλιδή στο μαρασμό: Το σπίτι- κόσμημα του ελληνικού σινεμά με τα 70 δωμάτια σήμερα δεν αναγνωρίζεται (Pics)

Υπήρξε μία από τις πιο εντυπωσιακές κατοικίες στην Αττική, δώρο του τότε βασιλιά Παύλου στον αυλάρχη του στα ανάκτορα του Τατοΐου, Βασίλη Λεβίδη, αλλά πλέον μαραζώνει εδώ και δεκαετίες κάτω από συνθήκες που ουδέποτε αποσαφηνίστηκαν πλήρως.

Πρόκειται για την περίφημη βίλα Λεβίδη την οποία όλοι έχουμε δει, έστω και χωρίς να το γνωρίζουμε. Κατά την διάρκεια των «χρυσών» χρόνων του ελληνικού κινηματογράφου χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό σε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμς, με την ταινία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» να γυρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε κάποια από τα συνολικά 70 δωμάτια που διαθέτει.

Από τη χλιδή στο μαρασμό: Το σπίτι- κόσμημα του ελληνικού σινεμά με τα 70 δωμάτια σήμερα δεν αναγνωρίζεται (Pics)

Μέχρι το 1963 εκεί ζούσε ο Βασίλης Λεβίδης με την σύζυγό του, πρώην Σταρ Ελλάς, Τούλα Μπότση και την οικογένειά τους. Μετά τον θάνατό του, ωστόσο, φαίνεται ότι το οικονομικό βάρος της συντήρησης ενός τέτοιου κτηρίου ήταν αβάσταχτο, με αποτέλεσμα η χήρα να το παραχωρεί συχνά είτε για γυρίσματα ταινιών («Το λεβεντόπαιδο», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» είναι μόνο μερικές από αυτές) είτε για άλλου τύπου εκδηλώσεις στις οποίες έδινε το παρών ολόκληρη η κοσμική Αθήνα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως αυτή η απόφαση λήφθηκε λόγω χρεών που είχαν δημιουργηθεί από τον τζόγο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν αλλάζει την ουσία. Έστω κι έτσι, η βίλα η οποία χτίστηκε το 1935 από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Σακελλάριο σε μια έκταση 80 στρεμμάτων ήταν απολύτως λειτουργική, με το σήμα-κατατεθέν της τον περίφημο πύργο της, να δεσπόζει και να κυριαρχεί στο σκηνικό πάνω στον πευκόφυτο λόφο στην περιοχή της Παλλήνης.

Από τη χλιδή στο μαρασμό: Το σπίτι- κόσμημα του ελληνικού σινεμά με τα 70 δωμάτια σήμερα δεν αναγνωρίζεται (Pics)

Το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ της βίλας Λεβίδη γράφτηκε το 1990, μετά τον θάνατο της Τούλας Μπότση. Μοναδικός κληρονόμος είναι ο γιος της ο οποίος αποφασίζει να την πουλήσει και από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας της. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, αγοραστές ήταν ένας όμιλος Ελλήνων επιχειρηματιών που σκέφτονταν να την αξιοποιήσουν και να της δώσουν την παλιά χαμένη αίγλη της, όμως κάτω από άγνωστες συνθήκες η βίλα γίνεται στόχος βανδάλων και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταστρέφεται

Από την μανία τους δεν έμεινε σχεδόν τίποτα όρθιο. Πεντελικά μάρμαρα ξηλώθηκαν, πολύτιμα αντικείμενα αφαιρέθηκαν και το κτίσμα μετατράπηκε σε έρμαιο για κάθε πλιατσικολόγο που ήλπιζε ότι θα έβρισκε εκεί θησαυρούς. Ό,τι άφησαν πίσω τους εκείνοι εκμεταλλευόμενοι το κενό, το αποτελείωσε η φωτιά στην οποία παραδόθηκε η κάποτε εντυπωσιακή κατασκευή.

Όσο περνούσε ο χρόνος, τόσο  χειρότερη γινόταν και η κατάσταση. Εντελώς αφύλαχτη και ανυπεράσπιστη, η βίλα έγινε ένα κτήριο-φάντασμα δίχως τίποτα να θυμίζει πια το ένδοξο παρελθόν της. Οι μύθοι και οι θρύλοι που μεταφέρονταν πια από στόμα σε στόμα έκαναν λόγο μέχρι και για σατανιστικές τελετές που λάμβαναν χώρα εκεί (άλλωστε κάποτε ολόκληρη η περιοχή της Παλλήνης είχε συσχετιστεί με τέτοιες ιστορίες), με πολλούς να θεωρούν απόδειξη για κάτι τέτοιο μερικά από τα αμέτρητα γκράφιτι που μπορεί πια να δει κανείς στους τοίχους της. Τουλάχιστον σε όσους έχουν απομείνει… Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ουδέποτε βρέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία που να πιστοποιούν ή να επιβεβαιώνουν έναν τέτοιον ισχυρισμό.

Ομοίως και για τα όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί και για το παλιότερο παρελθόν της. Αρκετοί κάνουν λόγο για φρικτά βασανιστήρια αντιστασιακών από τους Ναζί την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη και για ομαδικούς τάφους στο πίσω μέρος του οικοπέδου, αλλά ούτε και αυτό προκύπτει από οποιοδήποτε χειροπιαστό στοιχείο.

Από τη χλιδή στο μαρασμό: Το σπίτι- κόσμημα του ελληνικού σινεμά με τα 70 δωμάτια σήμερα δεν αναγνωρίζεται (Pics)

Η τελευταία ευκαιρία για την βίλα Λεβίδη φαίνεται ότι χάθηκε το 2007. Τότε φέρεται να πέρασε στα χέρια ενός γκρουπ επιχειρηματιών από την Κύπρο που έδειξαν την διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα και να βάλουν ένα τέλος στην παρακμή της. Όμως και πάλι –όπως τόσες άλλες φορές στο παρελθόν- τα πράγματα πήραν μια αναπάντεχη τροπή αφού υπήρξαν νέα εμπόδια για την αξιοποίησή της. Η συγκεκριμένη περιοχή της Παλλήνης χαρακτηρίστηκε δασική και μετά από αυτήν την εξέλιξη έγινε πρακτικά αδύνατη η όποια εκμετάλλευσή της. Ωστόσο αυτό έριξε κι άλλο νερό στο μύλο των θεωριών συνωμοσίας, με ορισμένους να φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας των Γλύξμπουργκ είναι πίσω από αυτά και στην πραγματικότητα κινούν τα νήματα. Φυσικά ούτε αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται από πουθενά για την βίλα Λεβίδη την οποία πάντως μπορεί σήμερα ο καθένας να… επισκεφθεί –ό,τι σκοπό κι αν έχει- αφού παραμένει εντελώς αφύλαχτη κι έτοιμη να «φιλοξενήσει» τον οποιονδήποτε…

πηγή: menshouse.gr