Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η απώλεια βάρους δεν έγκειται μόνο στον περιορισμό της ποσότητας του φαγητού και την εξάλειψη κάποιων τροφίμων, αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση περισσότερων από δύο συγκεκριμένες τροφές στα γεύματά σας.
Σε γενικές γραμμές, μια προσπάθεια για απώλεια βάρους συνήθως περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές στο τι τρώτε, σε συνδυασμό με άσκηση. Αυτό συχνά σημαίνει να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού σας, καθώς και να κόψετε συγκεκριμένα είδη τροφίμων που μπορεί να δυσκολέψουν την επίτευξη των στόχων σας.
Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Obesity Science and Practice, έδειξε ότι θα μπορούσατε να χάσετε σχεδόν το 13% του σωματικού σας βάρους τρώγοντας περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ως μέρος της καθημερινής σας διατροφής.
Οι βιώσιμες διατροφικές αλλαγές, απαραίτητη προϋπόθεση για την απώλεια βάρους
Οι 22 συμμετέχοντες ήταν άνθρωποι που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εξατομικευμένης Βελτίωσης Διατροφής (iDip), το οποίο χρησιμοποιεί εργαλεία οπτικοποίησης δεδομένων και διατροφική εκπαίδευση για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επινοήσουν ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο ολοκληρωμένο σχέδιο απώλειας βάρους.
«Η ευελιξία και η εξατομίκευση είναι βασικές για τη δημιουργία προγραμμάτων που βελτιστοποιούν την επιτυχία των ατόμων που κάνουν δίαιτα στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή της», δήλωσε ο Manabu T. Nakamura, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
«Η βιώσιμη διατροφική αλλαγή, η οποία ποικίλλει από άτομο σε άτομο, πρέπει να επιτευχθεί για να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος. Η προσέγγιση iDip επιτρέπει στους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με διάφορες διατροφικές επαναλήψεις και οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αναπτύσσουν ενώ χάνουν βάρος χρησιμεύουν ως βάση για μια βιώσιμη συντήρηση», πρόσθεσε.
Αύξηση της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών για απώλεια βάρους
Το βάρος των συμμετεχόντων στη μελέτη –εννέα άνδρες και 13 γυναίκες, κυρίως μεταξύ 30 και 64 ετών– παρακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια 25 μηνών χρησιμοποιώντας ζυγαριά με δυνατότητα WiFi. Υπήρχαν επίσης αρκετές συννοσηρότητες που σχετίζονταν με το βάρος στους συμμετέχοντες, το 54% των οποίων είχαν διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη, το 50% με σκελετικά προβλήματα και το 36% με υπέρταση ή/και υπνική άπνοια.
Το πρόγραμμα iDip στη συνέχεια βοήθησε τον καθένα να ανανεώσει τη διατροφή του για να αυξήσει την κατανάλωση πρωτεΐνης σε 80 γραμμάρια ημερησίως και φυτικών ινών στα 20 γραμμάρια ημερησίως. Οι αλλαγές φαίνεται να είχαν επίδραση ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της μελέτης. Στο όριο του ενός έτους, τα δεδομένα έδειξαν ότι το 41% της ομάδας είχε χάσει το 12,9% του σωματικού του βάρους λόγω των διατροφικών τους αποφάσεων.
«Η έρευνα υποδηλώνει έντονα ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και φυτικών ινών με ταυτόχρονη μείωση των θερμίδων είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών απώλειας βάρους», δήλωσε η Mindy H. Lee, διαιτολόγος-διατροφολόγος για το iDip και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν επίσης ότι η μόνη ομάδα συμμετεχόντων που έχασε λιγότερο βάρος από τον μέσο όρο ήταν εκείνοι που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Όσοι είχαν κατάθλιψη έχασαν το 2,4% του αρχικού τους βάρους, ενώ όσοι δεν είχαν διάγνωση κατάθλιψης έχασαν το 8,39%. Δεν υπήρξαν άλλες μειώσεις μεταξύ άλλων διαγνώσεων, ούτε παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ του φύλου ή των μεγαλύτερων και νεότερων συμμετεχόντων.
Απώλεια βάρους χωρίς απώλεια μυϊκής μάζας
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμής χάθηκε η ελάχιστη δυνατή μυϊκή μάζα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι για τους συμμετέχοντες που έχασαν περισσότερο από το 5% του σωματικού τους βάρους, το 78% ήταν λίπος. Αυτά τα ευρήματα βοήθησαν επίσης να τονιστεί ένα άλλο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν όσοι χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους για να χάσουν κιλά.
«Πρόσφατα, η δημοτικότητα των ενέσιμων φαρμάκων απώλειας βάρους έχει αυξηθεί. Ωστόσο, η χρήση αυτών των φαρμάκων όταν η πρόσληψη τροφής είναι έντονα περιορισμένη θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες απώλειας μυών και οστικής μάζας εκτός εάν η πρόσληψη πρωτεΐνης αυξηθεί κατά την απώλεια βάρους», τόνισε ο Δρ. Nakamura.
Η απώλεια βάρους στην αρχή ενισχύει τα κίνητρα για τη συνέχεια
Ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο στο σύνολο δεδομένων αφορούσε τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους που σημειώθηκε, με τις πιο σημαντικές πτώσεις να καταγράφονται τον τρίτο και τον 12ο μήνα.
«Η ισχυρή συσχέτιση υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες που μπόρεσαν να αναπτύξουν βιώσιμες διατροφικές αλλαγές μέσα στους πρώτους τρεις μήνες συνέχισαν να χάνουν βάρος τους επόμενους μήνες, ενώ όσοι είχαν δυσκολία στην εφαρμογή βιώσιμων διατροφικών προτύπων νωρίς σπάνια κατάφερναν να αλλάξουν τη διατροφή τους τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Δρ. Nakamura..
Εξήγησε, πάντως, ότι αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι συμμετέχοντες κινητοποιήθηκαν από τα πρώιμα αποτελέσματα και, ως εκ τούτου, τηρούσαν πιο πιστά το πρόγραμμά τους.
πηγή: oloygeia.gr