Η νεαρή αρσενική αρκούδα σφάδαζε από τον πόνο καθώς προσπαθούσε να απελευθερωθεί από τα δεσμά της, όταν την εντόπισε κάτοικος χωριού της Κοζάνης. Πήρε το όνομα του γιου του

Ο«Θεόφιλος», μια νεαρή αρκούδα περίπου 6 ετών, πιάστηκε σε παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα και θα πέθαινε αν δεν την έβρισκαν τυχαία κάτοικοι του χωριού Ροδίτη στα Σέρβια Κοζάνης. Ειδοποίησαν τον «Αρκτούρο» και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης τον απελευθέρωσε από τα δεσμά του, περιποιήθηκε τα τραύματά του και τον άφησε πάλι ελεύθερο στη φύση. Ο άνθρωπος που τον βρήκε και στον οποίο εν πολλοίς οφείλει τη ζωή του, τον «βάπτισε» με το όνομα του γιου του.

Το ζώο σφάδαζε από τον πόνο, καθώς αγωνιούσε να απελευθερωθεί από την αυτοσχέδια παγίδα που είχε πιάσει το πόδι της, το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν την εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής. Με τη μεσολάβηση της προέδρου της κοινότητας ενημερώθηκε ο «Αρκτούρος» και άμεσα στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού, παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας Κοζάνης, της Θηροφυλακής και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης κατάφερε να προσεγγίσει το δύσβατο σημείο και να αναισθητοποιήσει με επιτυχία το προστατευόμενο θηλαστικό. Αφού αφαιρέθηκε η παγίδα, ο κτηνίατρος περιποιήθηκε τα τραύματα που είχε στο λαιμό και στο πόδι και καθάρισε τις πληγές που δημιουργήθηκαν στην προσπάθειά της να απελευθερωθεί. Της τοποθετήθηκε ορός και έπειτα από λίγη ώρα ξύπνησε και έτρεξε και πάλι ελεύθερη.

Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο», η επέμβαση της ΟΑΕ ήταν καίρια καθώς ο Θεόφιλος ήταν ήδη πολύ εξαντλημένος. Πιθανότατα ήταν ήδη παγιδευμένος από το προηγούμενο βράδυ και εάν δεν απελευθερωνόταν άμεσα θα έχανε τη ζωή του τις επόμενες ώρες. Η αυτοσχέδια παγίδα είχε τοποθετηθεί με στόχο κάποιο αγριογούρουνο. Ωστόσο, όπως γίνεται φανερό τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές αποτελούν κίνδυνο για ακόμη μεγαλύτερα άγρια ζώα αλλά και για τον άνθρωπο, καθώς μπορεί να τραυματίσουν κάποιον επισκέπτη πεζοπόρο. Για το λόγο αυτό η Δασική Υπηρεσία θα προβεί σε μήνυση κατά αγνώστου.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υπενθυμίζει ότι η επιβίωση της αρκούδας συνδέεται με την υγεία των δασών. Προστατεύοντας τον πληθυσμό τους προστατεύουμε το περιβάλλον.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Σκάλα χρειάζεται άμεσα λύση από κάθε υπεύθυνο της πολιτείας!
Επόμενο άρθροΗλεκτρικό Ι.Χ., scooter, ποδήλατο: Πόσα λεφτά βάζει το κράτος – Παραδείγματα