Εάν σάς ταλαιπωρεί η αϋπνία όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι και για 30 λεπτά ή περισσότερο δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ένας ειδικός τονίζει ότι είναι ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.
Μερικές φορές φαίνεται αδύνατο να κοιμηθούμε το βράδυ, όσο κουρασμένοι κι αν είμαστε μέχρι το τέλος της ημέρας.
Το άγχος, το στρες, η ασθένεια ή ο πόνος είναι από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να μας εμποδίσουν να κοιμηθούμε καλά.
Σύμφωνα με το Χάρβαρντ η αϋπνία είναι η δυσκολία στον επαρκή ύπνο ή η δυσκολία στον ύπνο χωρίς διακοπή. Μπορεί να έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε, μπορεί να ξυπνήσετε πολύ νωρίς ή μπορεί να ξυπνάτε περιοδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αϋπνία οποιουδήποτε είδους μπορεί να σας εμποδίσει να νιώσετε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) αναφέρει ότι ένας στους τρεις ανθρώπους θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στον ύπνο κάποια στιγμή, επομένως εκείνοι που υποφέρουν από μια περίοδο αϋπνίας δεν είναι λίγοι.
Έχοντας αυτό κατά νου, ένας γιατρός μοιράστηκε μερικές συμβουλές σχετικά με τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένου του τι δεν πρέπει να κάνετε εάν έχετε αϋπνία.
@doctormyro This is what I do (as a Doctor) when i can’t fall asleep #sleep #insomnia #sleeptips #sleephacks
Τι δεν πρέπει να κάνετε στο κρεβάτι εάν έχετε αϋπνία
Μιλώντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, ο γιατρός Myro Figura συμβουλεύει το διαδικτυακό του κοινό να μη μένει στο κρεβάτι εάν ξαπλώνει και επί 30 λεπτά δεν μπορεί να κοιμηθεί.
«Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας είναι πολύ ενεργοποιημένος και πρέπει να αλλάξετε το περιβάλλον σας», αναφέρει.
«Το νούμερο ένα πράγμα που δεν θέλετε να κάνετε είναι να μείνετε στο κρεβάτι. Εάν μετά από 30 λεπτά, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ο εγκέφαλός σας είναι πολύ ενεργοποιημένος και πρέπει να αλλάξετε το περιβάλλον», εξηγεί χαρακτηριστικά.
Ο ειδικός πρότεινε να πάτε σε άλλο δωμάτιο και να ασχοληθείτε με κάποια δραστηριότητας «Πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο και κάντε κάτι βαρετό σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού. Πράγματα όπως το πλέξιμο, το διάβασμα, το να κοιτάτε απλά έξω από το παράθυρο. Πρέπει να επανεκκινήσετε την έκκριση μελατονίνης από την επίφυση σας», συμβουλεύει ο ειδικός.
Τι άλλο να κάνετε και να μην κάνετε για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία
Επιπλέον, προειδοποίησε και εναντίον μιας κοινής συνήθειας: «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καμία απολύτως οθόνη. Ο φορητός υπολογιστής, το τηλέφωνο και το τάμπλετ εκπέμπουν μπλε φως που θα διακόψει αυτόν τον κύκλο. Εάν εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε κουρασμένοι, δοκιμάστε τεχνικές βαθιάς αναπνοής ή διαλογισμό».
Συνέστησε επίσης να παίρνετε μελατονίνη εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, προειδοποιώντας, όμως, να μην παραγγέλνετε τα συμπληρώματα ηλεκτρονικά για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με το Sleep Foundation, οι περισσότεροι ενήλικες με υγιή πρότυπα ύπνου χρειάζονται από 15 έως 20 λεπτά για να αποκοιμηθούν μια τυπική νύχτα.
Το NHS συμβουλεύει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν:
- Η αλλαγή των συνηθειών ύπνου σας δεν έχει βοηθήσει στην αϋπνία σας
- Έχετε πρόβλημα με τον ύπνο εδώ και μήνες
- Η αϋπνία επηρεάζει την καθημερινότητά σας με τρόπο που σας δυσκολεύει να αντεπεξέλθετε.
πηγή oloygeia.gr