Αυτό είναι το φρούτο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες & πολλαπλά οφέλη στην υγεία

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κερασιών. Όλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Τα πολλαπλά οφέλη των κερασιών στην υγεία οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων σε αυτά. Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μιας κατάστασης που συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες και την πρόωρη γήρανση.

Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών μείωσε αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε 11 από τις 16 μελέτες και τους δείκτες οξειδωτικού στρες σε 8 από τις 10 μελέτες.

Τα κεράσια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της συνολικής υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της γνωστικής έκπτωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυτά τα πυρηνόκαρπα περιέχουν επίσης καροτενοειδή χρωστικές όπως βήτα-καροτίνη και βιταμίνη C, τα οποία έχουν και αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα κεράσια μπορούν να ενισχύσουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση

Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση.

Ο χυμός των κερασιών έχει βρεθεί ότι επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών, μειώνει τον μυϊκό πόνο που προκαλείται από την άσκηση και αποτρέπει την απώλεια δύναμης σε κορυφαίους αθλητές, όπως ποδηλάτες και δρομείς μαραθωνίου.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης.

Μια μελέτη σε 27 δρομείς αντοχής έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 480 mg κερασιών σε σκόνη καθημερινά για 10 ημέρες πριν από έναν ημιμαραθώνιο είχαν κατά μέσο όρο 13% καλύτερη ταχύτητα στους αγώνες, ενώ παρουσίασαν λιγότερο μυϊκό πόνο συγκριτικά με μία ομάδα λήψης εικονικού φαρμάκου.

Μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς

Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως τα κεράσια είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα από αυτή την άποψη, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών καλίου και πολυφαινόλης.

Μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας

Λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών τους επιδράσεων, τα κεράσια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας, ενός τύπου αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο πρήξιμο, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια βοηθούν στην αναστολή του οξειδωτικού στρες και μειώνουν τη φλεγμονή καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Επιπλέον, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευεργετικά για όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.

πηγή healthstat.gr