Αυτό εννοούσε τελικά ο Ρακιντζής: Το τραγούδι που 9 στους 10 λέγαμε χωρίς να έχουμε ιδέα για τι πράγμα μιλάει

Κοιτάζοντας πίσω σε εποχές πριν την ελεύθερη διάδοση και πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία μέσα από το internet, θα θυμηθούμε εποχές που, μπορεί να χαρακτηρίζονται πιο αθώες ή νοσταλγικές, ήταν γεμάτες από ανακρίβειες και λάθη σε πράγματα που μάθαμε, πράγματα που μάς εντυπώθηκαν χωρίς να γνωρίζουμε τι σημαίνουν, για τα οποία πολλά χρόνια μετά η αποκάλυψη της αλήθειας μάς έφερε μπροστά σε ένα είδους σοκ.

Τα τραγούδια των παιδικών μας χρόνων και οι στίχοι τους είναι ένα πεδίο της νεαρής μας ηλικίας που οι παραπάνω συνθήκες δημιούργησαν επί χρόνια εσφαλμένες εντυπώσεις ή κενά στα νοήματα. Μία τέτοια περίπτωση, από τις πιο χτυπητές ήταν και οι στίχοι του τραγουδιού του Μιχάλη Ρακιντζή, «Μωρό μου φάλτσο».

Το τραγούδι το οποίο υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του τραγουδοποιού και ερμηνευτή, στα 80s, κυκλοφόρησε το 1987 στο ομώνυμο άλμπουμ του Μιχάλη Ρακιντζή και έγινε αμέσως επιτυχία, άφησε όμως μία μεγάλη απορία στα παιδικά μυαλουδάκια μας που ποτέ δεν απαντήθηκε. Μέχρι σήμερα.

Ένας από τους πιο ακαταλαβίστικους στίχους του τραγουδιού που αφορά μουσικούς όρους είναι ο παρακάτω:

«Μωρό μου φάλτσο, μωρό μου φάλτσο
είσαι το Σι μπεμόλ ακόρντο στην καρδιά μου,
αν και φάλτσο»

Πόσες και πόσες γενιές ανθρώπων τραγούδησαν τον στίχο αυτό χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει, χωρίς να μπορούν εκείνη την εποχή να μάθουν το εννοεί ο στιχουργός, ειδικά αν δεν είχαν πρόσβαση σε κάποιο καθηγητή μουσικής ή ωδείο.

Η εξήγησή του είναι απλή. Το Σι είναι μία από τις νότες (μουσικοί φθόγγοι) που χρησιμοποιούμε στη δυτική μουσική θεωρία. Τι είναι όμως το μπεμόλ; Με λατινικούς χαρακτήρες γράφεται bémol και σημαίνει «ύφεση». Η ύφεση είναι η αλλοίωση ενός φθόγγου κατά ένα ημιτόνιο προς τα κάτω.

Το Σι μπεμόλ λοιπόν των στίχων είναι μία απλή Σι ύφεση, στα ακόρντα που έπαιζε ο καλλιτέχνης στην καρδιά του όπως λέει χαρακτηριστικά.

πηγή: menshouse.gr