Castello Bibelli: Το θρυλικό ξενοδοχείο που γυρίστηκε η “Κόμισσα της Κέρκυρας” και τώρα ερημώνει – Οι τεράστιες προσωπικότητες που πέρασαν από αυτό

Μπορεί πριν από λίγες ημέρες να γνωστοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η σύμβαση της αγοραπωλησίας των μετοχών του θρυλικού ξενοδοχείου της Κέρκυρας, “Castello Bibelli”, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορική και κινηματογραφική του αξία.

Το Castello Bibelli πωλήθηκε έναντι του ποσού των 4.111.505 ευρώ στον γνωστό επιχειρηματία Σάμι Φάις (πρώην σύζυγο του γνωστού μοντέλου Μαρία Καλάβρια).

Ρένα Βλαχοπούλου και… η κόμισσα της Κέρκυρας

Πρώτη έκανε ευρύτερα γνωστό το πανέμορφο ξενοδοχείο η αγαπημένη ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου, καθώς στους χώρους του γυρίστηκαν το 1972 πολλές από τις σκηνές της κινηματογραφικής αινίας «Η κόμισσα της Κέρκυρας». Όλοι θυμούνται την ηθοποιό να μεταμορφώνεται για τις ανάγκες του σεναρίου σε Ιταλίδα σταρ και να περιφέρεται όλο χάρη ως άλλη Αλίντα Ρίτσι στους καταπράσινους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου.

Το “Castello Bibelli” βρισκόταν από το 2013 στη λίστα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα του Δημοσίου, ενώ για πάρα πολλά χρόνια ο Δήμος Φαιάκων προσπάθησε να έρθει σε κάποια οικονομική συμφωνία με την Κτηματική Εταιρεία, που το είχε αγοράσει από το 2009 έναντι του ποσού των 5.000.000 ευρώ, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα ιστορικά του στοιχεία το διάσημο ξενοδοχείο της Κέρκυρας είναι περισσότερο γνωστό σαν Καστέλλο, λιγότερο γνωστό σαν Βίλα Μιμπέλι και ακόμα λιγότερο γνωστό σαν Πύργος των Πολυλάδων.

Βρίσκεται στην περιοχή Κάτω Κορακιάνα του Δήμου Φαιάκων και στο κτιριακό συγκρότημα έως το 1982 λειτουργούσε μία από τις γνωστότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των αδελφών Μπούα.

Όλα αυτά τα χρόνια το ξενοδοχείο είχε αφεθεί στο χρόνο με αποτέλεσμα το αρχιτεκτονικό αριστούργημα να μην θυμίζει σε τίποτα το κόσμημα της Κέρκυρας καθώς αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην τοιχοποιία του.

Εκτός όμως από την Ρένα Βλαχοπούλου το διάσημο «Καστέλλο» είχε εμπνεύσει και τη συγγραφική προσπάθεια του Σπύρου Ν. Καλούδη το 1994 στο βιβλίο του «Η Κάτω Κορακιάνα απ’ το μακρινό χθες… στο σήμερα», όπου παρουσιάζεται όλο το ιστορικό του κτιρίου.

Το χτίσιμο της βίλας και ο πρώτος ιδιοκτήτης

Ιδιοκτήτης του παλιού πύργου που υπήρχε στη θέση του σημερινού Καστέλλο ήταν ο Αντώνιος Πολυλάς, ο οποίος έζησε εκεί μέχρι και τον θάνατό του, το 1886. Κληρονόμος του ήταν η Φανή Ροδοκανάκη, η οποία στο τέλος του 19ου αιώνα παντρεύτηκε τον Λιβανέζο βαρόνο Λούκα Μιμπέλι.

Εκείνος ήταν που το 1890 άρχισε και την ανακατασκευή του παλιού πύργου, η οποία ολοκληρώθηκε το 1900, δύο χρόνια μετά την αποπεράτωση του Αχιλλείου.

Η «Βίλα Μιμπέλι», όπως ονομάστηκε, ήταν έτοιμη να δεχτεί στους χώρους της τους νέους ενοίκους της. Εκτός από το κεντρικό κτίριο δημιουργήθηκαν και χώροι για το 60μελές προσωπικό, στους κήπους προστέθηκαν σπάνια δέντρα, ενώ πανάκριβα έπιπλα και στολίδια μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη για να το διακοσμήσουν εσωτερικά και εξωτερικά.

Στη βίλα φιλοξενήθηκαν οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και εστεμμένοι της εποχής, ενώ για χάρη τους ξοδεύτηκαν από τον ιδιοκτήτη αμύθητα ποσά για τις διασκεδάσεις τους. Αρχές δεκαετίας 1930 και ο Αλεσάντρο Μιμπέλι, γιος του βαρόνου Λούκα, είναι πια ο νέος κύριος της βίλας, που εξακολουθεί να ζει στους παλαιούς ρυθμούς, παρά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται στον παγκόσμιο ορίζοντα. Το 1936 στους χώρους της φιλοξενήθηκε για τέσσερα χρόνια ο βασιλιάς Γεώργιος Β’, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί τον επισκέφθηκε και ο Μεταξάς.

Το 1940 ο τελευταίος Μιμπέλι υπηρετεί στο ιταλικό ναυτικό και η βίλα κατασχέθηκε σαν εχθρική περιουσία. Στην Κατοχή χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο και ως κατοικία του Γερμανού διοικητή. Εκείνη την περίοδο λεηλατήθηκε από πολλούς. Ως το 1952 οι χώροι της ερημώθηκαν, ενώ το 1953 το Κλαμπ Μεντιτερανέ νοικιάζει το ξενοδοχείο για αποθήκευση σανού και για θεατρικές παραστάσεις. Εκείνη την εποχή τη βίλα επισκέφθηκε ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά και την αρχιτεκτονική της.

Από βασιλείς μέχρι τον Ωνάση και την Κάλλας

Ο μεσαιωνικός πύργος είναι μοναδικό αρχιτεκτόνημα στο είδος του, αρμονικός συνδυασμός φλωρεντιανού, γοτθικού, βυζαντινού, βενετσιάνικου και ανατολικού ρυθμού, περιστοιχισμένο από ένα απαράμιλλης ομορφιάς δάσος, με κουκουναριές και σπάνια αιωνόβια δέντρα.

Σε όλη τη λαμπρή πορεία του έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες της υψηλής κοινωνίας, όπως ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’, ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο Γεώργιος Α’ και ο Γεώργιος Β’ της Ελλάδος, ο λόρδος Κάρικτον.

Εκεί έχουν μείνει επίσης ο Μπούτρος Γκάλι, η πριγκίπισσα του Ασουάν, η οικογένεια Ωνάση, η Μαρία Κάλλας, ο Φον Μπράουν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Παπανδρέου και πολλοί άλλοι.

Ξενοδοχείο από τον Σπύρο Μπούα

Την ιδέα της μετατροπής του σε ξενοδοχείο πρώτος έχει το 1957 ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας ο οποίος νοικιάζει το κτίριο και τον χώρο για 25 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει μία από τις καλύτερες μονάδες. Το Καστέλλο ανακαινίζεται πλήρως και το Καστελλίνο χτίζεται από την αρχή. Η αίγλη και η πολυτέλεια επιστρέφουν στην παλιά «Βίλα Μιμπέλι».

Οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής από κάθε γωνιά του πλανήτη θα περάσουν από το πιο διάσημο ξενοδοχείο της Κέρκυρας και του Ιονίου Πελάγους. Το 1959 το Ελληνικό Δημόσιο μοιράζει στους ακτήμονες της Κάτω Κορακιάνας την υπόλοιπη περιουσία του Μιμπέλι, ενώ το 1982 κλείνει ακόμα ένας μεγάλος κύκλος στην ιστορία του κτιρίου, αφού λόγω υπέρογκων οικονομικών απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου από την οικογένεια Μπούα διακόπτεται η λειτουργία του Καστέλλο.

Εως το 2000 το Καστελλίνο, ο μικρότερος χώρος του ξενοδοχείου, λειτουργεί σαν παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Από τότε μέχρι σήμερα το ξενοδοχείο έχει παραδοθεί στον χρόνο, αφού η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αν και φρόντισε να το αγοράσει το 2009, δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει.

Πηγή: newsit.gr