COVID-19: Το ασυνήθιστο σημάδι που μπορεί να εμφανιστεί στα δάχτυλα των ποδιών

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τα κύρια συμπτώματα της COVID-19. Ωστόσο, από την έναρξη της πανδημίας το 2020, εξακολουθούν να εμφανίζονται ορισμένες λιγότερο γνωστές παρενέργειες.

Σύμφωνα με ειδικούς υγείας, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα περίεργο προειδοποιητικό σημάδι στα δάχτυλα των ποδιών.

Ο συναγερμός έρχεται καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται, με 472 εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα ότι το ξέσπασμα της Covid-19 δεν θεωρείται πλέον έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία το 2023, ωστόσο, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Στην πραγματικότητα, μια σειρά από νέες παραλλαγές και υποπαραλλαγές του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει πρόσφατα ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

Τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης έχουν συνδεθεί με τα στελέχη FLiRT KP2, KP.3 και JN1 και οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν επίσης δύο επιπλέον παραλλαγές, τις LB.1 και KP.2.3 με τη διαγραφή Ser31del, η οποία συνδέεται με αυξημένη μολυσματικότητα και ανοσοδιαφυγή.

Αυτά έχουν κατηγορηθεί για μια τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων στην Αυστραλία, όπου η Covid-19 έχει γίνει η τρίτη κύρια αιτία θανάτου λόγω λοιμώδους ασθένειας για πρώτη φορά σε 50 χρόνια.

Σχολιάζοντας την παραλλαγή FLuQE, επίσης γνωστή ως KP.3, ο Adrian Esterman, βιοστατολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, είπε στο SBS News: «Το KP.3 κυριαρχεί ήδη στις ΗΠΑ και αυξάνεται ραγδαία στην Αυστραλία».

«Αρρωστήσαμε περισσότερο από το συνηθισμένο αυτόν τον χειμώνα και βλέπουμε πολλές ασθένειες να κυκλοφορούν ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει μολυνθεί τώρα ή πρόσφατα», σχολίασε με τη σειρά του ο καθηγητής Paul Griffin, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και κλινικός μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Ποιο είναι το σύμπτωμα της Covid-19 στα δάχτυλα

Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS εξακολουθεί να καταγράφει όλα τα συνήθη συμπτώματα ως σημάδια μόλυνσης από SARS-CoV-2. Αυτά περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, δύσπνοια, πονοκέφαλο, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και κόπωση μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, ορισμένοι υγειονομικοί φορείς έχουν επίσης προειδοποιήσει για ένα φαινόμενο γνωστό ως «δάχτυλα Covid». Αυτό χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση όπου τα δάχτυλα των ποδιών ενός ατόμου πρήζονται και έχουν πιο σκούρο χρώμα.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo στις ΗΠΑ, αυτό είναι πιο συχνό σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα δάχτυλα των χεριών. Και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας (AAD) σημειώνει ότι οι πάσχοντες συχνά δεν εμφανίζουν άλλα συμπτώματα και αν εμφανίζουν είναι συνήθως ήπια.

«Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται τίποτα και συνειδητοποιούν ότι έχουν δάχτυλα COVID μόνο όταν βλέπουν τον αποχρωματισμό και το πρήξιμο στα πόδια (ή στα χέρια τους). Μαζί με το πρήξιμο και τον αποχρωματισμό, τα δάχτυλα Covid μπορούν επίσης να προκαλέσουν φουσκάλες, φαγούρα ή πόνο. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επώδυνα εξογκώματα ή περιοχές τραχιού δέρματος», εξηγεί η AAD.

Τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να γίνουν ροζ, κόκκινα ή μοβ και οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν πύον κάτω από το δέρμα. Αν και δεν υπάρχουν πλέον κανόνες αυτοαπομόνωσης, το NHS εξακολουθεί να συνιστά να μείνετε σπίτι και να αποφεύγετε την επαφή με άλλους για πέντε ημέρες, εάν νομίζετε ότι έχετε Covid-19

πηγή: oloygeia.gr