Ο Διονύσης Παγουλάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς το 1923…

Το 1971 ανεβάζει το έργο της ζωής του, τον «Αφορεσμένο» και το καλοκαίρι ταξίδεψε για περιοδεία στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα, στο Ληξούρι και το Αργοστόλι.

Από κείμενο του ιστορικού του Νεοελληνικού θεάτρου, Γιάννη Σιδέρη,  αντιγράφουμε ένα απόσπασμα.

…Ο Διονύσης Παγουλάτος όπως το δείχνει και το επίθετο του είναι Κεφαλλoνίτης, σωστός Κεφαλλoνίτης, με όλα τα ωραία γνωρίσματα που τα παραδέχονται για το νησί του Λασκαράτου οι άλλοι Έλληνες…

Είναι με άλλα λόγια ο Παγουλάτος ευγενής, πανέξυπνος, θεληματικός, έχει ποιητική καρδιά, φαντασία και τόλμη!

 

…Ο Παγουλάτος δε διάλεξε το Λασκαράτο από τοπικισμό. Τον διάλεξε για την αρετή του. Το έχει γράψει ο ίδιος:

«Η συνέπεια και η ακεραιότητα  είναι για μένα  πιο σημαντικό από την ποίηση του την ίδια.

Τέλειωσε τη δραματική σχολή του «Εθνικού θεάτρου» το 1948 και αμέσως μετά έκανε τα πρώτα βήματα του στην σκηνή του «Πειραϊκού Συνδέσμου».

Ο Διονύσης Παγουλάτος ήταν αποκλειστικά ηθοποιός του θεάτρου. Ως εκ τούτου, έπαιξε ελάχιστα στον κινηματογράφο. Ούτε λόγος για τηλεόραση. Ήταν ένας αφανής «εργάτης», μια πολυσχιδής προσωπικότητα που εργάζονταν νυχθημερόν με την ιδιότητα του

  • Ηθοποιού…
  • Σκηνοθέτη…
  • Παραγωγού…
  • Θιασάρχη…

Αλλά κατά καιρούς αναλάμβανε χρέη υποβολέα, ταμία, ακόμα και ηλεκτρολόγου. Άλλοι καιροί αυτοί, άλλωστε… Πενήντα έξι ολόκληρα χρόνια γύρισε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (π.χ. Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτος).

Στις 23 Οκτωβρίου 1957 ο Διονύσης Παγουλάτος ενώνει την ζωή του με την ηθοποιό Ελεάνα Απέργη, ύστερα από γνωριμία δύο χρόνων. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1965 και έζησε μαζί για 48 χρόνια και απέκτησε 2 κόρες: Την Μαρία και την Ολυμπία.

Ο Διονύσης Παγουλάτος και η Ελεάνα Απέργη ίδρυσαν το 1962 ένα νέο θέατρο στην Αθήνα, στην οδό Σίνα. Τον χειμώνα του 1998 η αρρώστια «χτυπά» τον Διονύση Παγουλάτο και τον ταλαιπωρεί τέσσερα χρόνια. Στις 29 Αυγούστου του 2003 πεθαίνει σε ηλικία 80 χρόνων.

Πηγή: kefaloniatimes.gr

Προηγούμενο άρθροΣβήνουν τα φώτα: Αυτές είναι τελικά οι ώρες που θα μειώνεται υποχρεωτικά το ρεύμα στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΚαλός μισθός, εξασφαλισμένη δουλειά: Τα 10 πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα που επιλέγουν όσοι βλέπουν μπροστά