Ηνοοτροπία μιας μερίδα κόσμου αντικατοπτρίστηκε στον διαγωνιζόμενο Ηλία που βρέθηκε στο πρώτο επεισόδιο με τις οντισιόν του MasterChef και θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Μακάρι να είναι υγιής από δω και πέρα στη ζωή του, αλλά αυτό που έδειξε στο προχθεσινό επεισόδιο του MasterChef ο Ηλίας από την Κορινθία, ήταν επικίνδυνο και σίγουρα όχι λόγος για να γελάει όποιος τον ακούει ή να τον αποθεώνει.
Ο συγκεκριμένος παίκτης ανέφερε πως έχει πάθει καμιά δεκαριά τροχαία ατυχήματα, με κάποια να του έχουν προκαλέσει ζημιά στην κλείδα και στα πλευρά, ενώ το 2008 έπαθε μερική αμνησία και τα πόδια του είναι ακόμα με προβλήματα.
Μπορεί το παιδί να μην έφταιγε σε κανένα από τα ατυχήματα του, αν και μοιάζει απίθανο δεδομένου ότι οδηγάει μηχανή, τα περιέγραψε με τόσο ανάλαφρο τρόπο και μεγάλωσε στην επαρχία.
Δεν πρόκειται για κάποιο στερεότυπο ή ποινικοποίηση, απλώς είναι λογικό όταν ζεις και μεγαλώνεις σε μια πιο κλειστή κοινωνία, να βρίσκεις στα οχήματα ένα μέσο διαφυγής και ειδικά στη μηχανή που σου επιτρέπει να δέχεσαι τον αέρα στα μούτρα και να βλέπεις τοπία της φύσης να απλώνονται μπροστά σου. Παρασύρεσαι εύκολα. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να μάθεις.
Μπορεί – και μακάρι – το MasterChef να είναι το μέσο για να μάθει ο συγκεκριμένος άνθρωπος και να μην του ξανασυμβεί τίποτα.
Το MasterChef δεν είναι μια κουβέντα με την παρέα για να χαίρεσαι που είχες 10 τροχαία
Αυτό όμως που βγήκε σαν εικόνα καθώς ο Ηλίας ανέφερε στο MasterChef όλα τα περιστατικά που τον έχουν φέρει σε θέση τραυματία, ήταν ένα λάθος μήνυμα. Δεν τα έλεγε στην παρέα του. Τα έλεγε στην τηλεόραση.
Προφανώς και δε λέμε πως θα έπρεπε να βγει και να κλαίει ή να παίξει παράσταση δράματος ή να τα πλασάρει ως τα εμπόδια που έχει ξεπεράσει στη ζωή του. Φάνηκε ένα πρόσχαρο και αισιόδοξο παιδί και μπράβο του, αλλά κάπου πρέπει να επιδεικνύεται και η αναγκαία σοβαρότητα.
Σίγουρα δε θα έπρεπε να βγει αυτή η εικόνα ενός τύπου που τα περιγράφει περήφανα λες και είναι ο ήρωας που επέζησε. Όχι, δεν υπάρχει τίποτα το ηρωικό στο να θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο και, κυρίως, να θέτεις σε κίνδυνο τους άλλους. Είτε κίνδυνο να χτυπήσουν είτε κίνδυνο να σε χτυπήσουν και να φέρουν ένα βαρύ ψυχολογικό τραύμα.
Αν είσαι ανίκανος για οδήγηση, τότε μην οδηγάς. Αν έχεις πάθει 4-5 τροχαία, τότε κάποιος πρέπει να σου πάρει το δίπλωμα και να βολευτείς με κάτι άλλο. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιο παράσημο που… κοσμεί το βιογραφικό σου, ούτε γίνεται να το αντιμετωπίζεις τηλεοπτικά σαν ένα χαριτωμένο καλαμπούρι. Οτιδήποτε κάνεις που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σου και κυρίως τη ζωή των άλλων δεν είναι μαγκιά, δεν είναι αστείο, δεν είναι χαριτωμένο. Είναι εγκληματική ανευθυνότητα…