Ένα από τα στοιχεία που είναι πέρα για πέρα γοητευτικό στις «ελαφρές» ταινίες, αυτές που δεν τις βλέπουμε για να καλύψουμε την σκληρή σινεφίλ πλευρά μας αλλά απλά για να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας, είναι το πόσο… χαλαρά αντιλαμβάνονται την αφήγησή τους: λογικά κενά, άλματα στο σενάριο και άλλα τέτοια που σε άλλες ταινίες θα μπορούσαν να μας ξενερώσουν, εδώ είναι πέρα για πέρα γοητευτικά.
Μια ταινία που αποτελεί την επιτομή αυτού του τύπου κινηματογράφου είναι φυσικά το υπεραγαπημένο «Top Gun» του 1986 με τον Τομ Κρουζ, το οποίο άλλωστε έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες λόγω του σίκουελ που πρόσφατα κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους. Και αν και αυτή την ταινία την αγαπάμε πολύ, πρέπει να το παραδεχθούμε: είναι γεμάτη λάθη, απόρροια του γεγονότος ότι οι δημιουργοί της ήθελαν κατά βάση να γυρίσουν κάτι διασκεδαστικό και έτσι, για μερικά λαθάκια δεν χάλασε και ο κόσμος.
Επειδή όμως είναι εξίσου απόλαυση να γινόμαστε σπασικλάκια και να δείχνουμε τα λάθη που έχουν γίνει σε μεγάλες ταινίες, κάτσαμε και φτιάξαμε ένα top-5 με τα λάθη του «Top Gun». Δεν λέει κάτι αυτό βέβαια: συνεχίζουμε να το αγαπάμε. Μα να: όπως προειπώθηκε, έχει και τη χάρη του να γίνεσαι σπασικλάκι καμιά φορά:
ΛΑΘΟΣ 1: Αν ένα πλοίο παρασυρόταν σε ρωσικά ύδατα, η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν θα έστελνε πιλότους που μόλις αποφοίτησαν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Καταρχήν, θα χρησιμοποιούσε πρώτα τη διπλωματία. Στη συνέχεια, θα έστελνε άλλα πλοία και υποβρύχια. Πιλότοι θα εμπλέκονταν μόνο αν ήταν η Αμερική ήταν έτοιμη να κηρύξει πόλεμο. Και για αυτό το ενδεχόμενο και πάλι θα υπήρχαν εκατοντάδες άλλοι πιλότοι διαθέσιμοι. Αν κάποιο αεροπλάνο καταρριφθεί, είναι πράξη πολέμου…
ΛΑΘΟΣ 2: Στη πιο τραγική στιγμή της ταινίας, εκεί που ο σύντροφος και κολλητός του Μάβερικ (ΣΠΟΙΛΕΡ) σκοτώνεται, στο σημείο που μπαίνουν σε επίπεδη περιστροφή με τα αεροπλάνα τους, ο Μάβερικ δεν μπορεί να τραβήξει τη λαβή εκτίναξης λόγω της θέσης του αεροσκάφους και έτσι, γίνεται το μοιραίο. Μόνο που στο F-14, υπάρχει μια εναλλακτική λαβή εκτίναξης ανάμεσα στα πόδια του πιλότου που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.
ΛΑΘΟΣ 3: Γενικότερα, αυτό που δείχνει το «Top Gun», ότι ο ένας πιλότος είναι ο υπεύθυνος για την εκτίναξη και των δύο, είναι ανοησία στα περισσότερα αεροσκάφη 2 θέσεων. Τα F-14, ενώ έχει ένα ενιαίο αλεξίπτωτο, δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε πιλότο να μπορεί να εκτιναχθεί ξεχωριστά.
ΛΑΘΟΣ 4: Κάποια στιγμή, ο Τομ Κρουζ μιλάει για το τραγούδι «Sitting on the Dock of the Bay» λέγοντας ότι «οι γονείς του το λάτρευαν». Σε ένα άλλο σημείο της ταινίας προκύπτει ότι ο πατέρας του πέθανε το 1965 και η μητέρα του «λίγο μετά από αυτόν». Το συγκεκριμένο τραγούδι ωστόσο δεν γράφτηκε μέχρι το 1967.
ΛΑΘΟΣ 5: Κάποια στιγμή στη σκηνή του βόλεϊ, ο Μάβερικ φαίνεται ξεκάθαρα να κοιτάζει το ρολόι του επειδή έχει δεν θέλει να χάσει το ραντεβού που έχει με την Κέλι ΜακΓκίλις. Ωστόσο σε όλα τα υπόλοιοπα πλάνα που τον δείχνει να παίζει με τους συμφοιτητές του στην ίδια σκηνή, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι δεν φοράει κανένα ρολόι στο χέρι του.
Πηγή: menshouse.gr