Οι «προσφορές» από αγνώστους για ερωτική συνεύρεση έναντι αμοιβής είναι πλέον καθημερινότητα για κορυφαίες influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι ίδιες καταγγέλλουν, με τη γραμμή μεταξύ πορνείας και αξιοποίησης της πρόσκαιρης φήμης να γίνεται όλο και πιο λεπτή στην εποχή του Instagram.

Στο αφιέρωμα του BBC 2, στην εκπομπή της Victoria Derbyshire, επιτυχημένες influencers περιέγραψαν γλαφυρά το πως άγνωστοι τους προσφέρουν χιλιάδες δολάρια, σε καθημερινή βάση με αντάλλαγμα το σεξ και όχι μόνο.

«Είναι βιομηχανία συνοδών πολυτελείας. Είναι τρομακτικό όταν σκέφτομαι ότι μου έστειλαν μήνυμα. Πιθανότατα στέλνουν σε χιλιάδες όμορφα κορίτσια στο Instagram», λέει η Tyne-Lexy Clarson, που θυμάται πως ήταν μόλις 19 ετών όταν της πρότειναν για πρώτη φορά 25.000 λίρες Αγγλίας για μία έξοδο για «δείπνο με ποτό».

Μετά την συμμετοχή της στην δεύτερη σεζόν του ριάλιτι Love Island, ένα πρακτορείο της προσέφερε 50.000 δολάρια για πέντε νύχτες στο Ντουμπάι. Όπως την ενημέρωσαν, αν ενδιαφερόταν θα έπρεπε να υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας, που θα την υποχρέωνε να μην αποκαλύψει σε τρίτους τις λεπτομέρειες των όσων θα συναινούσε να προσφέρει για την αμοιβή της από το πρακτορείο.

Η Tyne-Lexy αρνήθηκε την προσφορά, αλλά σχολιάζει πως άλλες γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε παρόμοιες προτάσεις. «Είναι πολλά χρήματα για ορισμένους ανθρώπους. Λεφτά που θα τους αλλάξουν την ζωή».

Η Rosie Williams, η οποία πρωταγωνίστησε στις τρεις σειρές του «Love Island», λέει ότι της προσφέρθηκαν 100.000 λίρες ετησίως, συν τα ρούχα και τις τσάντες της, για να γίνει συνοδός σε έναν άνδρα στο Ντουμπάι. Έδειξε ένα από τα πρόσφατα μηνύματα που είχε λάβει, από έναν άνθρωπο που υποτίθεται ότι ήταν στο Ντουμπάι.

Λέει επίσης ότι ποτέ δεν θα μπει στον πειρασμό, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα είναι τόσα πολλά που μπορούν να της αλλάξουν τη ζωή. Η Rosie λέει ότι αυτή δεν είναι μια πτυχή της φήμης που περίμενε: «Σας έχουν πει ότι η ζωή σας θα αλλάξει δραματικά, αλλά ποτέ δεν σας είπαν ότι θα σας αγοράσει ένας άνδρες». Μάλιστα η ίδια λέει πως δεν μπαίνει στη διαδικασία να μιλήσει με άλλες influencers γιατί πολλές είναι εκείνες που έχουν υποκύψει και ντρέπονται να το πουν.

Η παραγωγή της εκπομπής δέχτηκε αμέτρητα μηνύματα από influencers για το φαινόμενο. Ο τρόπος της προσέγγισης διαφέρει: άλλοτε επικοινωνούν μαζί τους οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι που μιλούν ανοικτά για σεξ ενώ άλλες φορές τους στέλνουν ασαφή μηνύματα πρακτορεία, εκ μέρους κάποιου πλούσιου πελάτη.

Μια άλλη γυναίκα μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο BBC, περιγράφοντας πως είχε δεχτεί ένα μήνυμα από έναν άνδρα δέκα χρόνια μεγαλύτερό της, μόλις βγήκε από ένα διαγωνισμό ταλέντων στη βρετανική τηλεόραση.

«Αρχικά μου προσέφερε επώνυμες τσάντες. Είχε φετίχ με το να είναι οικονομικά κυρίαρχος και ξόδευε εκατοντάδες λίρες για τις τσάντες μου. Εκείνη την εποχή πάλευα να κρατήσω το ενδιαφέρον των followers μου ζωντανό». Για 18 μήνες επικοινωνούσαν καθημερινά αλλά δεν είχαν συναντηθεί, μέχρι που πήρε την πρωτοβουλία και της το ζήτησε.

«Ήταν πολύ ευχάριστος. Στο δείπνο αρχίσαμε να πίνουμε και με ρωτούσε για τα οικονομικά μου. Του εξήγησα ότι χρωστούσα 5.000 λίρες. Μου είπε “κάνε σεξ μαζί μου και θα σου δώσω τα διπλά”». Η γυναίκα δέχτηκε την πρότασή του και τον ακολούθησε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου αλλά το μετάνιωσε αργότερα. «Ένιωθα έναν συνδυασμό υποτίμησης και ενόχλησης για τον εαυτό μου. Είχα παραβιαστεί». Ωστόσο η ίδια θεωρεί πως αυτό διαφέρει από τις εργάτριες του σεξ και την πορνεία: «Είναι μία στοχευμένη σχέση που εξελίσσεται με τον χρόνο. Ενώ κατά την γνώμη μου πορνεία είναι όταν συμφωνείς μια τιμή με έναν ξένο».

Η Heather Brunskell-Evans του φεμινιστικού συλλόγου Object θεωρεί πως πρόκειται για εκμετάλλευση των γυναικών. Ο σύλλογος αγωνίζεται κατά της σεξουαλικής αντικειμενοποίησης γυναικών, επισημαίνοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις οι προσφορές είναι δελεαστικές. «Δεν θέλουν να ακούσουν την λέξη “πορνεία” αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες αυτές πουλούν το κορμί τους για χρήματα».

«Οι άνδρες αυτοί προσφέρουν στη γυναίκα ό,τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη στην δουλειά της ως influencer, αλλά τελικά είναι εκμετάλλευση και αυτή η γυναίκα θα πρέπει να κάνει πράγματα για τα χρήματα με τα οποία δεν θέλει να συνδεθεί, που την κάνουν να ντρέπεται».

Συμβαίνει και σε άνδρες

Ο ατζέντης σελέμπριτι Ρομπ Κούπερ εξηγεί πως αντίστοιχες προτάσεις δέχονται και άντρες influencers. «Θα έλεγα ότι οι υψηλού επιπέδου influencers δέχονται τέτοια μηνύματα κάθε ημέρα».

Εκπρόσωπος του Facebook από την πλευρά του ξεκαθαρίζει πως αυτού του είδους οι συνδιαλλαγές δεν γίνονται ανεκτές στο Instagram. «Όσοι επανειλημμένα παραβιάζουν τους κανονισμούς αποκλείονται. Θέλουμε το Instagram να είναι ένας ασφαλής χώρος για ανθρώπους που θέλουν να εκφραστούν. Επενδύουμε πολλά σε εργαλεία και τεχνολογίες για να παρεμποδίσουμε παρενοχλήσεις στην πλατφόρμα».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Μάνος Κατράκης και η σχέση του με την Κεφαλονιά
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά