Πέρα από τις εξειδικευμένες αντιδιαβητικές θεραπείες, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
Παρόμοια οφέλη παρέχουν και διατροφικά μοντέλα όπως η μεσογειακή διατροφή. Αλλά τι ισχύει όσον αφορά την επίδραση συγκεκριμένων τροφών;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, το αβοκάντο αποτελεί ένα φυσικό τρόφιμο με πιθανές ωφέλειες, αν και δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους. Ερευνητές από το Μεξικό εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του διαβήτη σε ενήλικες, διαπιστώνοντας ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ στους άνδρες δεν παρατηρήθηκε παρόμοιο όφελος.
Παρόλο που το αβοκάντο συνδέεται συχνά με τη vegan διατροφή, αποτελεί πολύτιμη προσθήκη σε οποιοδήποτε διατροφικό πλάνο, χάρη στα θρεπτικά του συστατικά, τα οποία ενισχύουν τη μεταβολική υγεία και τη λειτουργία της καρδιάς. Ωστόσο, οι έρευνες που εξετάζουν τη σχέση του αβοκάντο με τον διαβήτη παραμένουν περιορισμένες και συχνά βασίζονται σε μικρά δείγματα.
Γι’ αυτό, οι ερευνητές για τη μελέτη τους ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής του Μεξικού (ENSANUT) -και συγκεκριμένα στοιχεία τριών ερευνών- που αφορούσαν σε συνολικά 25.640 συμμετέχοντες άνω των 20 ετών. Περίπου το 59% αυτών ήταν γυναίκες, ενώ στην πλειονότητά τους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με πάνω από το 60% να παρουσιάζουν κοιλιακή παχυσαρκία.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν μερικά ερωτηματολόγια, που εκτιμούσαν τη συχνότητα της κατανάλωσης αβοκάντο, χωρίζοντάς τους τελικά σε αυτούς που τα κατανάλωναν και αυτούς που δεν τα κατανάλωναν. Από τους συμμετέχοντες στις τρεις έρευνες, περίπου το 45% ήταν καταναλωτές αβοκάντο, με μέση ημερήσια κατανάλωση 34,7 γραμμάρια για τους άνδρες και 29,8 γραμμάρια για τις γυναίκες.
Εξετάζοντας διαφορετικές παραμέτρους, όπως το βάρος, το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την ηλικία, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σχετιζόταν με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη μεταξύ των γυναικών, όχι όμως μεταξύ των ανδρών. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε σταθερή όταν χρησιμοποιήθηκαν εργαστηριακές μετρήσεις για τη διάγνωση του διαβήτη.
Συνεπώς, τα θετικά αυτά αποτελέσματα αναδεικνύουν τον πιθανό προστατευτικό ρόλο της κατανάλωσης αβοκάντο έναντι του διαβήτη, ιδίως μεταξύ των γυναικών.
Ωστόσο, οι ερευνητές καταληκτικά επισημαίνουν ότι, αν και το μεγάλο μέγεθος του δείγματος ενισχύει τη στατιστική ισχύ, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα που θα αφορά στην εξατομικευμένη διατροφή για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη και στις διατροφικές συστάσεις με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά.