Δώσε προσοχή: Tέσσερις λόγοι που η κακοσμία του στόματος δεν υποχωρεί ακόμα και μετά το βούρτσισμα των δοντιών

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες όπως για παράδειγμα, επειδή καταναλώσατε λίγο πικάντικο σκορδόψωμο.

Ωστόσο, όταν η κακή αναπνοή δεν υποχωρεί -ονομάζεται χρόνια δυσοσμία του στόματος- θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι ίσως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό με την υγεία σας, σύμφωνα με την New York Post που επικαλείται την κλινική του Κλίβελαντ.

Το wellandgood.com ήρθε σε επικοινωνία με τον ωτορινολαρυγγολόγο Τζέισον Αμπράμοβιτς του Νιου Τζέρσεϊ ο οποίος εξήγησε τους τέσσερις λόγους που θα μπορούσαν να κάνουν την αναπνοή σας να μυρίζει άσχημα.

Ιός ή μόλυνση

Η κακή αναπνοή μπορεί να προέρχεται από το λαιμό σας, ειδικά αν είστε άρρωστοι. Εάν έχετε κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η αύξηση της βλέννας, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά το σώμα σας να αποβάλλει ιούς και βακτήρια, μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει.

«Αυτή η βλέννα συνήθως αναμιγνύεται με μερικά από τα φυσιολογικά βακτήρια στο λαιμό σας, τα οποία μπορούν να της δώσουν μια άσχημη οσμή», δήλωσε ο
ωτορινολαρυγγολόγος και πρόσθεσε πως και «η ξηροστομία μπορεί να επιδεινώσει την αναπνοή».

Φωτογραφία/Shutterstock

«Όταν η μύτη μας είναι βουλωμένη, το σάλιο μας και η βλέννα στη μύτη και το λαιμό μας στεγνώνουν, με αποτέλεσμα να έχουμε μία άσχημη οσμή». Τα βακτήρια στο λαιμό, όπως από μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, μπορούν επίσης να κάνουν την οσμή μας δυσάρεστη.

Για να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία του στόματος λόγω ιού ή λοίμωξης, πιείτε πολύ νερό και ξεπλύνετε τις ρινικές οδούς σας για να απαλλαγείτε από τη συμφόρηση.

Αλλεργίες

Ομοίως με το κρυολόγημα, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν βουλωμένη μύτη και αύξηση της βλέννας που συμβάλλει στη δυσοσμία του στόματος. Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τη συμφόρηση – και τη δυσοσμία – ξεπλένοντας τη ρινική σας οδό και καταναλώνοντας άφθονο νερό.

Πέτρες στις αμυγδαλές

Οι πέτρες στις αμυγδαλές είναι σβώλοι που αναπτύσσονται στις αμυγδαλές λόγω της συσσώρευσης υπολειμμάτων από τρόφιμα, νεκρά κύτταρα και βακτήρια, σύμφωνα με το Medical News Today. Τα υπολείμματα σκληραίνουν όταν το ασβέστιο χτίζεται γύρω τους για να δημιουργήσει μια πέτρα η οποία έχει δυσάρεστη οσμή.

Για να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές πέτρες, μπορείτε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο ή να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό βαμβάκι για να τις αφαιρέσετε.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), που συνήθως ονομάζεται παλινδρόμηση οξέος, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τη δύσοσμη αναπνοή.

Όταν έχετε παλινδρόμηση οξέος, το περιεχόμενο του στομάχου σας, όπως η άπεπτη τροφή, η χολή και το οξύ του στομάχου ρέουν στον οισοφάγο σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσοσμία του στόματος με όξινη οσμή. Η θεραπεία του οξέος του στομάχου με ένα αντιόξινο φάρμακο ή η αφαίρεση των τηγανητών και πικάντικων τροφών από τη διατροφή καθώς και το να μην τρώτε αργά το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην παλινδρόμηση και την αναπνοή σας.

πηγή: bovary.gr