Δύο σημάδια στα χέρια που μπορεί να δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά

Η εικόνα των χεριών και των δακτύλων μας μπορεί να αποκαλύπτει πολλά για τη γενικότερη υγεία μας

Τα χέρια και τα δάχτυλά μας μπορεί να αποκαλύπτουν πολλά με την εικόνα τους για τη γενικότερη υγεία μας. Μεταξύ αυτών και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Σύμφωνα με υγειονομικούς φορείς, η ακροπάχεια ή πληκτροδακτυλία και το πρήξιμο των χεριών θα μπορούσαν να υποδεικνύουν και τα δύο προβλήματα με την καρδιά.

Πληκτροδακτυλία

Η πληκτροδακτυλία ή ακροπάχεια (digital ή finger clubbing / acropachy) έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με πολλά και ποικίλα νοσήματα (καρδιαγγειακά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, γαστρεντερικά, πνευμονικά κ.ά.), χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα ότι μπορεί να την εμφανίζουν και άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Η πληκτροδακτυλία χαρακτηρίζεται κλινικά από βολβώδη ομοιό­μορφη διόγκωση των μαλακών ιστών των τελικών φαλάγγων ενός ή περισσότερων δακτύλων των χεριών ή/και των ποδιών, με συνα­κόλουθη απώλεια της φυσιολογικής γωνίας μεταξύ της επιφάνειας και της κοίτης του όνυχα.

Σύμφωνα με την  Cleveland Clinic, μπορεί να φαίνεται ότι τα νύχια σας «αιωρούνται» και ότι «δεν είναι πραγματικά κολλημένα στο δάχτυλό σας».

Συνήθως εμφανίζεται αν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα σας είναι χαμηλά για πολύ καιρό, μία κατάσταση που είναι γνωστή υποξαιμία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, καθώς και σε προβλήματα με τους πνεύμονες ή το πεπτικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η πληκτροδακτυλία μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων καρδιαγγειακών προβλημάτων:

  • Ανεύρυσμα αορτής: Μια διόγκωση στο τοίχωμα της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματός σας
  • Συγγενής καρδιοπάθεια: Μια κατασκευαστική ανωμαλία της καρδιάς ή των παρακείμενων μεγάλων αγγείων, που υπάρχει κατά τη γέννηση
  • Ενδοκαρδίτιδα: Μια λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς (του ενδοκάρδιου), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών βαλβίδων

Πρήξιμο

Τα πρησμένα χέρια θα μπορούσαν επίσης να υποδηλώνουν πρόβλημα με την καρδιά.

Γνωστό ιατρικά ως οίδημα, εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υγρό στις πληγείσες περιοχές.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι ο ιστός ακριβώς κάτω από το δέρμα είναι πρησμένος και το δέρμα «τεντωμένο» ή να το βλέπετε να «γυαλίζει».

Είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας, που σημαίνει ότι η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στο σώμα για να εκτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Εάν δείτε αλλαγές στα νύχια, στα δάχτυλα ή στα χέρια σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, συζητάτε πάντα μαζί του οτιδήποτε σας ανησυχεί.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr