Αναρωτιέστε πότε να κλείσετε ένα ραντεβού για τον γιατρό και ποια προειδοποιητικά σημάδια να προσέξετε όταν παρουσιάζεται κάτι καινούργιο στο σώμα σας;
Οι ειδικοί μάς καθησυχάζουν και ορίζουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό, όταν εμφανίζουμε ένα κοινό σύμπτωμα.
Εάν, λοιπόν, το εντοπίσετε, θα μπορούσε να είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι πάντα επικίνδυνο.
Το κοινό σύμπτωμα που πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό μετά από δύο εβδομάδες
Συγκεκριμένα, τα εξογκώματα είναι μια κοινή κατάσταση και τα περισσότερα είναι καλοήθη. Ωστόσο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αγνοούνται και ότι είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν ένα εξόγκωμα επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ακόμα να ελέγχεστε από τον ιατρό σας εάν ανησυχείτε. Εξογκώματα μικρού, μεγάλου ή μέτριου μεγέθους μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας. Το NHS τονίζει ότι τα περισσότερα εξογκώματα είναι αβλαβή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αγνοήσετε.
Και η επίσκεψη σε γιατρό είναι απαραίτητη εάν το εξόγκωμα παραμείνει περισσότερο από δύο εβδομάδες. Σε πρόσφατα αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές πριν από λίγους μήνες, οι ειδικοί λένε ότι τα περισσότερα εξογκώματα είναι φυσιολογικά, με τους ειδικούς υγείας να επισημαίνουν ότι τα εξογκώματα και τα καρούμπαλα στο δέρμα συμβαίνουν συνεχώς.
Δεν υποδεικνύουν καρκίνο όλα τα εξογκώματα
Από καλοήθεις κύστεις έως αντιαισθητικές κηλίδες, τα εξογκώματα εντοπίζονται σε διαφορετικούς τύπους και με ποικίλες εμφανίσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να σας προϊδεάζουν για τη φύση του όγκου, αλλά η συμβουλή είναι σαφής: μην προσπαθήσετε να το καταλάβετε μόνοι σας. Παρατηρώντας τα εξογκώματα σας, μπορούν:
- να είναι μαλακά ή άγρια στην αφή
να μετακινούνται - να είναι πολύ μικρά ή στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ
- να υπάρχει ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα ή μια ανάπτυξη που κρέμεται από το δέρμα σας
Για παράδειγμα, ένα εξόγκωμα ή οίδημα στον λαιμό, τη μασχάλη ή τη βουβωνική χώρα θα μπορούσε να οφείλεται σε πρησμένους αδένες και δεν υποδηλώνει απαραίτητα καρκίνο. Ομοίως, τα εξογκώματα στην περιοχή του μαστού μπορεί να είναι καλοήθη εξογκώματα του μαστού, τα οποία σύμφωνα με το NHS είναι συχνά αβλαβή.
Ενώ ορισμένα εξογκώματα μπορεί να είναι σοβαρά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν σημαίνουν όλα τα εξογκώματα καρκίνο. Πολλά εξογκώματα στο στήθος αποδεικνύονται απολύτως καλοήθη, σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS.
Πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν:
- ο όγκος μεγαλώνει
- το εξόγκωμα είναι επώδυνο, κόκκινο ή ζεστό
- το εξόγκωμα είναι σκληρό και δεν κινείται
- ο όγκος διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες
- ένα εξόγκωμα μεγαλώνει ξανά μετά την αφαίρεσή του
- έχετε ένα εξόγκωμα στο στήθος ή στους όρχεις
- έχετε ένα πρήξιμο στο πλάι του λαιμού, της μασχάλης ή της βουβωνικής χώρας που δεν υποχωρεί μέσα σε δύο εβδομάδες
Τι θα συμβεί όταν πάτε στον γιατρό
Όταν πάτε στο γιατρό, θα ελέγξει το εξόγκωμα και θα προσπαθήσει να βρει τον λόγο για αυτό. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο, μπορεί να σας γράψει περαιτέρω εξετάσεις, ίσως βιοψία ή υπερηχογράφημα για μια πιο προσεκτική ματιά.
πηγή: oloygeia.gr