Είναι πάμφθηνα, λίγοι το τρώνε: Τα ξεχασμένα όσπρια που έχουμε σε αφθονία στη χώρα μας και ρυθμίζουν σάκχαρο & χοληστερόλη

Συνήθως παραμελούμε τα μαυρομάτικα φασόλια όταν συζητούμε για τα όσπρια, καθώς στον νου μας έρχονται κυρίως τα παραδοσιακά φασόλια. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τα μαυρομάτικα φασόλια, τα οποία δεν απαιτούν προηγούμενο μούλιασμα, είναι λιγότερο ενοχλητικά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία διαφορετικών προβλημάτων όπως ο μετεωρισμός.

Αυτό ήταν τουλάχιστον το συμπέρασμα μιας μικρής έρευνας που εξέτασε την επίδραση τροφίμων πλούσιων σε διαλυτές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα όσπρια, στο πεπτικό μας σύστημα. Ωστόσο, παρά την ανεπάρκεια διασπασης των ολιγοσακχαριτών από το πεπτικό μας σύστημα, τα δισεκατομμύρια των βακτηρίων που κατοικούν στο εντερικό μας σύστημα μπορούν τελικά να προκαλέσουν την αποσύνθεση αυτών των ολιγοσακχαριτών, με αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, το πεπτικό σύστημα προσαρμόζεται στον καιρό και το πρόβλημα του μετεωρισμού μειώνεται όταν η κατανάλωση των όσπριων, ιδιαίτερα των μαυρομάτικων, γίνεται συνεχής και τακτική.

μαυρομάτικα

Ο εβδομαδιαίος στόχος περιλαμβάνει την κατανάλωση μίας ποσότητας που αντιστοιχεί σε ενάμισι φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια.

Τα μαυρομάτικα φασόλια αναδεικνύονται ως θρεπτική πηγή καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, καλύπτοντας το 45% των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτές. Επιπλέον, παρέχουν το 60% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυλλικό οξύ και το 30% των πρωτεϊνικών αναγκών μας. Μάλιστα, μια κούπα μαυροματικών θεωρείται ότι περιέχει τόσες πρωτεΐνες όσες μισή μπριζόλα. Συνδυάζοντάς τα με ολικής άλεσης ρύζι, αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων πρωτεϊνών, καθώς προστίθενται επιπλέον αμινοξέα, καθιστώντας τις πρωτεΐνες σχεδόν ισάξιες με εκείνες που προέρχονται από ζωικές πηγές.

Τέλος, τα μαυρομάτικα φασόλια, καθώς και άλλα όσπρια, παρέχουν θειαμίνη (Β1), η οποία αποτελεί σημαντική βιταμίνη για την απρόσκοπτη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Η κατανάλωση μαυρομάτικων, καθώς και άλλων οσπρίων γενικότερα, συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, τη ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

πηγή: enimerotiko.gr