Ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της επιληψίας μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την άπνοια στη διάρκεια του ύπνου, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι πώς όσοι εθελοντές πήραν το φάρμακο σουλτιάμη (sulthiame) είχαν λιγότερες παύσεις της αναπνοής τους στη διάρκεια του ύπνου. Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους.
Οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια συχνά ροχαλίζουν δυνατά και παρουσιάζουν παύσεις της αναπνοής τους στη διάρκεια της νύχτας, με συνέπεια να ξυπνούν αρκετές φορές. Αυτό όχι μόνο προκαλεί κόπωση, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπτύξεως:
- Υψηλής αρτηριακής πίεσης
- Εγκεφαλικού επεισοδίου
- Καρδιακών παθήσεων
- Διαβήτη τύπου 2
Η υπνική άπνοια είναι πολύ συχνή, αλλά πολλοί ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από αυτήν.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν χθες στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2024). Το συνέδριο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στη Βιέννη.
Η σουλτιάμη είναι ένα παλαιό φάρμακο για την επιληψία. Πρωτοκυκλοφόρησε στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’60 και ακόμα διατίθεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Όπως εξήγησαν στο συνέδριο οι ερευνητές, ως φαίνεται επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα καταστέλλοντας ένα ένζυμο που λέγεται ανθρακική ανυδράση. Το ένζυμο αυτό διεγείρει τους μυς του ανώτερου αναπνευστικού.
Η μελέτη
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 298 εθελοντές με υπνική άπνοια, από 28 Ιατρεία Μελέτης ύπνου σε Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και Τσεχία. Κανένας από τους πάσχοντες δεν χρησιμοποιούσε συσκευή θετικής πίεσης αέρα ούτε άλλο βοήθημα για να αναπνέει καλύτερα στη διάρκεια του ύπνου.
Οι ερευνητές χορήγησαν στα τρία τέταρτα των ασθενών σουλτιάμη σε διάφορες δοσολογίες. Οι υπόλοιποι έλαβαν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).
Όσοι έλαβαν την υψηλότερη δόση σουλτιάμης είχαν 40-50% καλύτερη αναπνοή τη νύχτα, έναντι όσων έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Αισθάνονταν επίσης αισθητά λιγότερη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Η μελέτη έδειξε ακόμα πως τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους βελτιώθηκαν σημαντικά με τη θεραπεία.
Το φάρμακο προκάλεσε ήπιας έως μέσης βαρύτητας ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως «τσιμπήματα», πονοκέφαλο, κόπωση και ναυτία.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η σουλτιάμη θα μπορούσε να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την αποφρακτική υπνική άπνοια, ιδίως για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες μηχανικές θεραπείες όπως η συσκευή θετικής πίεσης αέρα», δήλωσε o επικεφαλής ερευνητής Dr. Jan Hedner, καθηγητής Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Τα ευρήματα αυτά, όμως, πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, πρόσθεσε.
Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.
πηγή: iatropedia.gr