Ένα μπέργκερ μουσακά έχει τρελάνει την Αθήνα

Σε εκείνο το σημείο στη Μητροπόλεως, συνήθιζα να περνάω πολλά μεσημέρια της φοιτητικής μου ζωής με κάποτε φίλους. Ήταν ένα σουβλατζίδικο εκεί. Δύο ή και τρία τυλιχτά έτρωγα με κρέας. Από τότε έχω αλλάξει. Ευτυχώς. Κι ευτυχώς ήρθε το Athens Vegan Burgers να στηρίξει.

Αν δεν τρως κρέας, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν και οι άφθονες επιλογές σε μπέργκερ. Στα μπεργκεράδικα κυριαρχούν τα κλισέ. Λίγα το εξελίσσουν. Εσχάτως άρχισε για παράδειγμα να γίνεται must το jackfruit ή να επεκτείνονται τα μπέργκερ της Beyond.

Όλα όμως ήταν σποραδικές και διάσπαρτες επιλογές. Στο Athens Vegan Burgers όμως, τα βρίσκεις όλα σε ένα μέρος. Μια ποικιλία από 12+2 επιλογές. Όπου +2, πρόκειται για δύο μπέργκερ που ετοιμάζονται να προστεθούν κιόλας στο μενού. Το μπέργκερ μουσακάς και το μπέργκερ με βάφλες και γλυκιά γέμιση αντί για τα κλασικά brioche buns.

Όπου +2, μπορείς να βάλεις τα δύο γλυκά μπέργκερ, δηλαδή αυτό με τις βάφλες και ένα με σοκολατένιο μπιφτέκι αμυγδάλου.

Το Athens Vegan Burgers άνοιξε πριν από περίπου 3 εβδομάδες στη Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας και πραγματικά δεν χρειάζεται καν να κολλήσεις στο vegan και να βγάλεις αντίδραση γιατί εσύ δε μπορείς αυτές τις «χιπστεριές».

Πρόκειται για ένα μέρος που το μπέργκερ δεν είναι ένοχη απόλαυση, δεν σε πονάνε οι θερμίδες του, δεν φράζουν οι αρτηρίες από το τσένταρ και το μπέικον ή το κακής ποιότητας μπιφτέκι.

Όλες οι επιλογές που έχει βάλει στο μενού ο σεφ Νίκος Γαϊτάνος (30 χρόνια στις κουζίνες, 4 χρόνια vegan και με πάνω από 15 χρόνια πειραματισμών και ταξιδιών στις vegan γεύσεις) είναι ένα ταξίδι στον κόσμο με μεγάλη θρεπτική αξία.

Έχει δηλαδή μπέργκερ από την Ινδία (koftas), το Porcini (Ιταλία), τον γύρο (Ελλάδα), το μεξικάνικο Nopales, το απωανατολίτικο Ramen, το Texas, το English Breakfast, το λιβανέζικο 1000+1 Νύχτες κ.α.

Σε κάθε ένα απ΄αυτά θα βρεις υλικά θρεπτικά σε πρωτεΐνες, σε καλό υδατάνθρακα και στα λεγόμενα micros, στις φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, το Nopales έχει κόκκινα φασόλια, μανιτάρια, κάκτο και ψωμάκια από σπιρουλίνα.

Άλλο ένα στοιχείο που κάνει μοναδικό το Athens Vegan Burgers. Όλα τα brioche είναι κατά παραγγελία από φούρνο και φτιάχνονται ειδικά για το εκάστοτε μπέργκερ. Άλλα από καλαμπόκι, άλλα από χαρούπι και βρώμη, άλλο από ράμεν νουντλς.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο είναι το μπέργκερ εδώ και είναι πολύ σημαντικό να σβήσει μια αντίληψη που υπάρχει για το μπέργκερ πως πρέπει να σε σκάει, να σου φράζει τις αρτηρίες. Όχι, δεν είναι έτσι. Το μπέργκερ θέλει έναν λιτό συνδυασμό γεύσεων και πρέπει ο πρωταγωνιστής του να αναδεικνύεται.

Εν πρόκειμένω, θα είναι ένα φαλάφελ, ένα meatless μπέργκερ, ένα μπιφτέκι λαχανικό ή ένα μπιφτέκι από κόκκινα φασόλια.

Με τον σεφ Νίκο Γαϊτάνο συζητάμε για το ότι επικράτησε και εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη πως στο μπέργκερ πρέπει να χώσεις όσα υλικά μπορείς και να παρουσιάσεις κάτι μεγάλο εις βάρος της ποιότητας. Δεν είναι έτσι.

Το σωστό μπέργκερ θέλει μια φέτα τυρί, ένα μαρούλι ή ρόκα ή κάτι σχετικό, μια ωραία σος και τέλος. Και στο Athens Vegan Burgers, με εξαίρεση το μπαμπάτσικο English Breakfast και τον Μουσακά, όλα τα μπέργκερ είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Το βέβαιο είναι πως μια επίσκεψη δεν αρκεί για να δοκιμάσεις όλα όσα πρέπει. Σε κάθε επίσκεψη πάντως, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι, αξίζει να κλείσεις το γευστικό ταξίδι με παγωτό μηχανής, περιποιημένο από τους ανθρώπους του μαγαζιού, με το ιδιαίτερο χωνάκι του, με τρίμμα μπισκότου, με όλες τις ομορφιές.

Και όταν θα φύγεις από δω, δε θα νιώσεις το στομάχι σου να σκάει. Θα έχεις πάρει έναν πλούτο γεύσεων και θρεπτικών ουσιών από το μπέργκερ, θα έχεις χορτάσει και όλα θα έχουν κυλήσει όμορφα στο στομάχι.

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 59, Αθήνα (Μοναστηράκι), Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 12:00-00:00, Τηλ. Επικοινωνίας: 211.2674470

Βρες το Athens Vegan Burgers στο Instagram και το Facebook

Πηγή: menshouse.gr