Επιτέλους απάντησαν οι ειδικοί για πρώτη φορά: Τελικά πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε;

Το ωμό κρέας και τα πουλερικά περιέχουν βλαβερά βακτήρια για τον οργανισμό μας, ωστόσο, δεν συστήνεται το πλύσιμό τους.

Μπορεί γενικότερα το πλύσιμο να βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων από τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά στο ωμό κρέας και τα πουλερικά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το ωμό κρέας

Δύο είδη βακτηρίων που συναντάμε σε αυτά είναι το καμπυλοβακτήριο και η σαλμονέλα, τα οποία υπάρχουν στους χυμούς τους.

Όταν, λοιπόν, προσπαθούμε να πλύνουμε τους χυμούς του κρέατος, στην πραγματικότητα μολύνουμε με αυτούς άλλες επιφάνειες και εργαλεία στην κουζίνα μας, εξαπλώνοντας τα βακτήρια.

Μπορεί, επίσης, να μεταφερθούν από τα χέρια μας στα ρούχα μας ή σε άλλες τροφές που θα πιάσουμε. Η επιμόλυνση αυτού του τύπου, όμως, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή και δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η είσοδος των βακτηρίων στον οργανισμό μας και η πρόκληση ασθενειών, με τη δηλητηρίαση να είναι η πιο συχνή.

Ακόμη κι αν πλύνουμε τα κρεατικά πολλές φορές, παραμένει δύσκολο να απομακρύνουμε τα μικρόβια, ενώ και το μούλιασμα σε αλατισμένο νερό δεν είναι αποτελεσματικό και εγκυμονεί και πάλι κινδύνους επιμόλυνσης.

Αν θέλετε να μουλιάσετε το κρέας σας, ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι στο ψυγείο.

Το μαγείρεμα του κρέατος και των πουλερικών σε υψηλές θερμοκρασίες είναι αρκετό για να σκοτώσει τα βακτήρια, γι’ αυτό το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μαγειρέψετε το κρέας σας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 63 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό του.

Δεν είναι απαραίτητο να πλυθεί το ωμό κρέας πριν μπει στην κατάψυξη, καθώς πάλι αυξάνεται η πιθανότητα επιμόλυνσης στον πάγκο, το νεροχύτη και πιάτα ή ποτήρια που βρίσκονται τριγύρω.

συνέχεια στο enimerotiko.gr