«Έτσι κατάλαβα ότι είχα καρκίνο στο λαιμό» – Το κοινό σύμπτωμα που αγνοήθηκε

Προβλήματα ιγμορίτιδας και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να ήταν κάποια από τα πρώτα σημάδια, λέει ένας ασθενής που τώρα «εκτιμά» κάτι, που πολλοί το θεωρούμε δεδομένο.

Ο καρκίνος του λάρυγγα, αναφέρεται σε μια ομάδα καρκίνων, που επηρεάζουν διάφορα μέρη του λαιμού. Σύμφωνα με την κλινική Κλίβελαντ, ότι οι περιοχές που επηρεάζονται συχνότερα είναι ο λάρυγγας και ο υποφάρυγγας, το μεσαίο τμήμα του λαιμού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για το 2024, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περίπου 58.450 νέες περιπτώσεις καρκίνου του υποφάρυγγα και περίπου 12.650 νέες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα. Η θεραπεία του καρκίνου του λαιμού, περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική αφαίρεση των καρκινικών όγκων.

Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του λαιμού, είναι η χρήση προϊόντων καπνού. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, περιλαμβάνουν τη συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και τη μόλυνση από τον ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ενώ οι περισσότεροι ενήλικες θα συναντήσουν τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, δεν μπορούν όλοι να απαλλαγούν αποτελεσματικά από αυτόν.

Ποια είναι τα επικίνδυνα σημάδια για τον καρκίνο του λαιμού;

Οι κρίσιμες ενδείξεις για καρκίνο του λαιμού, περιλαμβάνουν όγκους στο λαιμό και πρησμένους λεμφαδένες. Η Miriam Lango, χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Anderson Cancer Center, σημειώνει:

«Οι λεμφαδένες είναι στη ουσία μικροσκοπικά «κόσκινα» που συλλαμβάνουν επικίνδυνα σωματίδια που κυκλοφορούν στο σώμα μας. Μερικές φορές, τα καρκινικά κύτταρα παγιδεύονται εκεί και αρχίζουν να αναπτύσσονται».

Η Δρ Lango, τονίζει επίσης άλλα συμπτώματα του καρκίνου του λαιμού, που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν:

  • Αλλαγές στη φωνή ή στην καθαρότητα της ομιλίας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αιμορραγία στο λαιμό
  • Ορατές ανωμαλίες
  • Επίμονος, πόνος στο λαιμό, συνήθως στη μία πλευρά

Οι οδοντίατροι, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση του καρκίνου του λαιμού. Κατά τη διάρκεια του τακτικού οδοντικού ελέγχου, οι οδοντίατροι μπορούν να εντοπίσουν μη φυσιολογικές αυξήσεις, έλκη ή άλλα ύποπτα σημάδια στην περιοχή του στόματος και του λαιμού και να παραπέμψουν τους ασθενείς για περαιτέρω αξιολόγηση.

Η προσωπική εμπειρία ενός 61χρονου επιζώντα, αποδεικνύει τη σημασία της αναγνώρισης αυτών των συμπτωμάτων και της άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Μια επίμονη, βραχνή αλλαγή στη φωνή του, τον οδήγησε από τον γιατρό του – ο οποίος αρχικά πίστευε οτι η αλλαγή στη φωνή σχετιζόταν με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – σε έναν ειδικό, τον εξέτασε και ανακάλυψε τον καρκίνο.

Αυτή η έγκαιρη ανίχνευση, ήταν κρίσιμη, για τη διάσωση της φωνής του.

«Πώς ήξερα ότι είχα καρκίνο στο λαιμό»

«Αφήστε με να μοιραστώ μια προσωπική εμπειρία, για το πόσο εύκολα τα συμπτώματα του καρκίνου του λαιμού, μπορούν να συνδεθούν με λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Για δεκαετίες, πάλευα με επίμονη καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μαζί με συμπτώματα ιγμορίτιδας όπως ρινική καταρροή, πονόλαιμο και μια σειρά από εποχικές αλλεργίες. Το γεγονός ότι ήμουν καπνιστής δεν βοήθησε».

«Τον Οκτώβριο του 2016, εμφανίστηκε κάτι νέο: μια βραχνάδα στη φωνή μου. Η γυναίκα μου το αντιλήφθηκε αμέσως, και ενώ το απέρριψα ως ένα συνηθισμένο πονόλαιμο, η βραχνάδα επέμενε και επιδεινώθηκε τις επόμενες εβδομάδες».

«Συνειδητοποιώντας ότι δεν ήταν ένα συνηθισμένο κρυολόγημα, επισκέφθηκα τον οικογενειακό μου γιατρό. Αρχικά, δεν είδε κανένα σημαντικό λόγο ανησυχίας, αποδίδοντας τη βραχνάδα στην χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμησή μου και τη θεράπευσε ως τέτοια. Ωστόσο, καθώς οι εβδομάδες μετατράπηκαν σε δύο μήνες χωρίς βελτίωση, οι ανησυχίες μου – και αυτές του γιατρού μου – μεγάλωσαν. Τελικά, με παρέπεμψε σε έναν ΩΡΛ. Ήταν μια απόφαση που θα με έβαζε σε έναν δρόμο αντιμετώπισης μιας διάγνωσης, που δεν είχα προβλέψει: Καρκίνος του λαιμού».

Η διάγνωση του καρκίνου του λαιμού

«Έχοντας αντιμετωπίσει προβλήματα στο γαστρεντερικό στο παρελθόν, η υποβολή σε γαστροσκόπηση, δεν ήταν κάτι νέο για μένα. Ωστόσο, αυτή η επίσκεψη ήταν διαφορετική».

«Καθώς ο ΩΡΛ έκανε την εξέταση, ανακάλυψε μια ανησυχητική μάζα στο λάρυγγα και πήρε μια βιοψία. Η λέξη «μάζα» με έπιασε απροετοίμαστο. Άλλωστε, θεωρούμε δεδομένη την ικανότητά μας να μιλάμε μέχρι να πάει κάτι στραβά. Θυμάμαι να ρωτάω: Θα χάσω τη φωνή μου»;

«Ο γιατρός, καθησύχασε κάπως τους φόβους μου. Εξήγησε, ότι έπρεπε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της βιοψίας και εάν επιβεβαιωνόταν ο καρκίνος, θα με παρέπεμπε σε μια ομάδα ειδικών αφιερωμένη στη διατήρηση της φωνής μου όσο το δυνατόν περισσότερο. Η άμεση προτεραιότητα, τόνισε, ήταν να προσδιοριστεί εάν ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί. Ευτυχώς, η τομογραφία PET/CT, έδειξε ότι ο καρκίνος περιοριζόταν μόνο στο λάρυγγα».

Η θεραπεία για τον καρκίνο του λαιμού

«Την εποχή που διαγνώστηκα με καρκίνο, πάλευα με το άγχος, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ως ηλεκτρολόγος, δεν υπήρχε τρόπος να αφήσω τα εργαλεία μου – έστω και προσωρινά. Η γυναίκα μου και εγώ, ήμασταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και το εισόδημα ήταν απαραίτητο. Το να μάθω ότι ο καρκίνος δεν είχε μετάσταση, με ανακούφισε».

«Παρά τη διάγνωση μου, συνέχισα να εργάζομαι, αν και λιγότερο συχνά, αναλαμβάνοντας δουλειές εδώ κι εκεί. Είμαι τυχερός που έχω φίλους που μας βοήθησαν οικονομικά και μας επέτρεψαν να συγκεντρωθούμε στο πρόβλημα».

«Ήμουν επίσης υπό τη φροντίδα μιας εξαιρετικής ιατρικής ομάδας – γιατρών και νοσηλευτών – αφιερωμένη στη θεραπεία του καρκίνου μου, η οποία κατέβαλε κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της φωνής μου. Το θεραπευτικό σχήμα, περιλάμβανε επτά εβδομάδες συνδυασμένης χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Υποβλήθηκα σε ακτινοθεραπείες πέντε ημέρες την εβδομάδα και έλαβα χημειοθεραπεία μία φορά την εβδομάδα. Έμαθα τη σημασία της ακρίβειας στην ακτινοθεραπεία – ο γιατρός φρόντισε να στοχεύσει τον όγκο, χωρίς να καταστρέψει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό, κάτι που ήταν κρίσιμο για τη διατήρηση της ποιότητας της φωνής μου».

«Οι παρενέργειες αποδείχθηκαν πολύ πιο ήπιες από όσο περίμενα, κάτι που αποδίδω στην ακριβή στόχευση του καρκίνου. Το χειρότερο που ένιωσα ήταν ένας επίμονος πονόλαιμος, δυσφορία κατά την κατάποση και κόπωση».

Βρίσκοντας ξανά τη φωνή μου

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί καρκίνοι εμφανίζονται, χωρίς εμφανή συμπτώματα. Είμαι τυχερός που ο δικός μου καρκίνος, είχε ένα σαφές σημάδι, γεγονός που με βοήθησε να αναζητήσω θεραπεία νωρίς».

«Μετά τη θεραπεία μου, οι εξετάσεις δεν έδειξαν σημάδια καρκίνου και μέχρι σήμερα παραμένω χωρίς καρκίνο. Φροντίζω να τηρώ τα ραντεβού μου με τους γιατρούς, για να διασφαλίσω ότι παραμένει έτσι».

«Αυτό το ταξίδι, άλλαξε τον τρόπο που εκτιμώ τη φωνή μου και την ικανότητα επικοινωνίας. Αν και η φωνή μου δεν είναι ακριβώς η ίδια, την εκτιμώ περισσότερο από ποτέ και δεν τη θεωρώ δεδομένη».

«Έκοψα επίσης το κάπνισμα και ενώ ξέρω ότι η απότομη διακοπή δεν είναι εφικτή για όλους, προτρέπω όποιον αγωνίζεται να το κόψε, να μιλήσει με το γιατρό του. Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να προσφέρω, σε όποιον το διαβάζει αυτό». 

πηγή oloygeia.gr