Με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, ο προληπτικός έλεγχος ενός άνδρα, οδήγησε σε σημαντικές αποκαλύψεις και μία αναπόφευκτη διάγνωση.
Ο προστάτης, είναι ένας μικρός αδένας στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και είναι απαραίτητος για την παραγωγή του σπερματικού υγρού. Φυσιολογικά, ο προστάτης έχει το σχήμα ενός καρυδιού, όταν τα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, τότε εμφανίζεται καρκίνος.
Ενώ πολλές περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη εξελίσσονται αργά και μπορεί να μην προκαλέσουν σημαντική βλάβη, υπάρχουν επιθετικές μορφές που μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, εάν δεν εντοπιστούν έγκαιρα.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας έναν στους οκτώ άνδρες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτίμησε, ότι το 2024 θα διαγνωστούν περίπου 300.000 νέες περιπτώσεις και αναμένεται να πεθάνουν περισσότεροι από 35.000 άνδρες από την ασθένεια.
Ευτυχώς, οι εξετάσεις καρκίνου του προστάτη βελτιώνονται, με σκοπό να γίνουν λιγότερο επεμβατικές και λιγότερο επώδυνες.
Συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη
Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη πρώτου σταδίου (στάδιο Ι), μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα, όπως εξηγεί η ογκολόγος Lisly Chéry.
«Για να προκαλέσει συμπτώματα ο καρκίνος του προστάτη, μπορεί να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο τακτικός προληπτικός έλεγχος του προστάτη».
Βασικά συμπτώματα καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν:
- Αίμα στα ούρα
- Δυσκολία στην ούρηση
- Πόνος στην πύελο
- Συχνή ούρηση
Αδύναμη ροή ούρων - Πόνος στα οστά
- Αίμα στο σπέρμα
- Επίπονη ούρηση
- Δυσκολία στον έλεγχο της ούρησης
Παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του προστάτη
Αρκετοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός άνδρα να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη, όπως η γενετική, η φυλή, ο τρόπος ζωής, ο μεταβολισμός και η ηλικία. Ο καρκίνος του προστάτη τείνει να είναι πιο επιθετικός, όταν διαγιγνώσκεται σε νεότερη ηλικία.
Η μέση ηλικία για μια τυπική διάγνωση καρκίνου του προστάτη, είναι τα 66 χρόνια και συνήθως όσο μεγαλύτερος είναι ένας άνδρας κατά τη διάγνωση, τόσο λιγότερο επιθετική τείνει να είναι η ασθένεια.
Ο Ryan Bergland, MD, ουρολόγος στην Κλινική Κλίβελαντ, εξηγεί: «Το να έχετε συγγενή πρώτου βαθμού, [όπως πατέρα, αδερφό ή γιο], με καρκίνο του προστάτη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο».
Ένας συγγενής διπλασιάζει τον κίνδυνο, ενώ η πρώιμη διάγνωση σε συγγενή πριν από τα 50, μπορεί να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι επίσης υψηλότερος, σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, δεν ασκούνται και δεν τρέφονται σωστά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της νόσου.
Διαγνωστικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο του προστάτη
Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, περιλαμβάνει συνήθως τη μέτρηση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και μια ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE).
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμβουλεύει τους άνδρες, να ξεκινήσουν τις εξετάσεις στα 50. Οι άνδρες με υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των Αφροαμερικανών και αυτών με συγγενή πρώτου βαθμού που διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη πριν από τα 65, θα πρέπει να ξεκινήσουν τις εξετάσεις στα 45.
Οι άνδρες με πολλούς συγγενείς πρώτου βαθμού που διαγνώστηκαν σε νεαρή ηλικία συνιστάται να ξεκινήσουν τις εξετάσεις στα 40. Εάν τα επίπεδα του PSA είναι υψηλά, μπορεί να χρειαστεί βιοψία, για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη καρκίνου.
Θεραπεία καρκίνου του προστάτη
«Χρησιμοποιούμε ορμονική θεραπεία εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα έχουμε θεραπείες δεύτερης γραμμής και άλλες θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την ασθένεια», λέει ο Δρ Bergland. «Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι η ικανότητα μας να μετατρέπουμε τον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη σε χρόνια παρά οξεία ασθένεια για τους ασθενείς, αυξάνεται καθημερινά».
«Έτσι κατάλαβα ότι είχα καρκίνο του προστάτη»
«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Έχω έναν εξαιρετικό γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας που με εξέταζε τακτικά για καρκίνο του προστάτη, ειδικά λόγω του οικογενειακού μου ιστορικού. Ο πατέρας μου πέθανε από την ασθένεια πριν από 24 χρόνια και αν και είναι ένα δύσκολο θέμα, ο γιατρός μου συνέχιζε να τονίζει τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης».
«Έτσι, άρχισα να ελέγχω τα επίπεδα PSA μου στα τέλη της δεκαετίας των 40. Όλα έδειχναν καλά μέχρι τον έλεγχό μου τον Αύγουστο του 2021, όταν έκλεισα τα 56. Τότε με πήρε τηλέφωνο ο γιατρός μου, για να μου πει ότι το PSA μου ήταν ελαφρώς αυξημένο – λίγο πάνω από τέσσερα, όταν οι εθνικές οδηγίες έχουν προτείνει ότι ένα επίπεδο τεσσάρων ή κάτω θεωρείται κανονικό. Ο γιατρός, μου πρότεινε να επαναλάβουμε τη εξέταση σε λίγους μήνες».
«Με το πρόγραμμα της δουλειάς, οι εξετάσεις αίματος άργησαν λίγο. Μέχρι που τις έκανα τον Δεκέμβριο, το PSA μου είχε εκτιναχθεί σχεδόν στα επτά. Ήμουν άφωνος».
«Ο γιατρός μου με παρέπεμψε σε έναν ουρολόγο, όπου υποβλήθηκα σε μαγνητική τομογραφία και βιοψία. Αφού συγκέντρωσε 15 δείγματα ιστού από τον προστάτη – μια διαδικασία που δεν είναι διασκεδαστική για κανέναν ασθενή – όλα βγήκαν θετικά».
«Η εμπειρία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν ήταν άνετη και δεν ένιωθα πολύ καλά για την αντιμετώπιση που είχα. Αποφάσισα να ζητήσω μια δεύτερη γνώμη στο νοσοκομείο Mount Sinai».
Η θεραπεία μου για τον καρκίνο του προστάτη
«Για να είμαι ειλικρινής, η σκέψη της θεραπείας με τρόμαζε. Οι επιπλοκές που αντιμετώπισε ο πατέρας μου από την επέμβαση του προστάτη, βάραιναν το μυαλό μου και φοβόμουν να αντιμετωπίσω παρόμοια προβλήματα, αλλά έμαθα ότι η ιατρική τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ από τότε».
«Ο γιατρός, μου εξήγησε ότι είχα καρκίνο του προστάτη υψηλού βαθμού με σκορ Gleason εννέα, το οποίο αξιολογεί την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη με βάση την ανάλυση στο μικροσκόπιο. Αυτό έδειξε, ότι είχα έναν επιθετικό αλλά τοπικό καρκίνο».
«Δεδομένης της ηλικίας και του οικογενειακού μου ιστορικού, ο γιατρός μου, εξέτασε προσεκτικά όλες τις επιλογές θεραπείας και μου σύστησε μια ρομποτική λαπαροσκοπική προστατεκτομή για την αφαίρεση του προστάτη μου. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, έξι μήνες μετά την πρώτη ανησυχητική εξέταση αίματος, ήμουν έτοιμος για χειρουργείο».
«Παρά τις ανησυχίες μου, βρήκα παρηγοριά γνωρίζοντας ότι οι πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις ήταν στο πλευρό μου και ότι ήμουν σε ικανά χέρια. Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής και μετά από αυτό, η κύρια μου ανησυχία ήταν οι πιθανές παρενέργειες, όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία».
«Ο γιατρός μου παρέμεινε αισιόδοξος, για αυτό και με ενημέρωσε για επιλογές, όπως η αποκατάσταση του πέους, που θα μπορούσαν να διαχειριστούν αυτά τα προβλήματα. Επιπλέον, έλαβα Cialis, για να διατηρηθεί η ροή του αίματος στο πέος. Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς η παρατεταμένη έλλειψη ροής αίματος, μπορεί να βλάψει τους μυς και τους ιστούς, επηρεάζοντας την ικανότητα επίτευξης στύσεων».
Ανάρρωση μετά τη διάγνωση
«Η σύζυγος μου, Sherry, ήταν πραγματικά απίστευτη κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής μου και με βοήθησε να διαχειριστώ τον καθετήρα που χρειαζόμουν, μετά την επέμβαση. Ο καθετήρας είναι ένας εύκαμπτος σωλήνας, που εισάγεται στην ουροδόχο κύστη για να βοηθήσει στην αποστράγγιση των ούρων όταν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, αφαιρέθηκε ο καθετήρας».
«Μέσα σε ένα μήνα, δεν είχα προβλήματα ακράτειας και δεν χρειαζόμουν πλέον προστατευτικά επιθέματα. Μπόρεσα επίσης να βιώσω διέγερση, σηματοδοτώντας ένα άλλο σημαντικό βήμα στην ανάρρωσή μου. Τα επίπεδα του PSA, ελέγχθηκαν ξανά περίπου οκτώ εβδομάδες μετά την επέμβαση και ο γιατρός μου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι όλα ήταν φυσιολογικά. Εκείνη τη στιγμή, ξέσπασα σε κλάματα».
«Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για το θετικό αποτέλεσμα, μια ευκαιρία που δυστυχώς δεν είχε ο πατέρας μου. Συνεχίζω να παρακολουθώ την υγεία μου με τακτικές εξετάσεις αίματος κάθε τρεις μήνες και όλα συνεχίζουν να φαίνονται καλά. Οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία έχουν αλλάξει τις προοπτικές για πολλούς, καθιστώντας τις θεραπείες πολύ πιο διαχειρίσιμες».
«Παροτρύνω όλους τους άνδρες να βάλουν σε προτεραιότητα την υγεία τους. Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, είναι σημαντικό να είστε προληπτικοί, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, μπορεί να κάνει τη διαφορά».
πηγή oloygeia.gr