Η έξαψη είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ποιες είναι οι αιτίες, με ποιους τρόπους και πότε εκδηλώνεται.
Όταν σκέφτεστε τις εξάψεις – ξαφνικά κύματα θερμότητας με στόχο το κεφάλι, το λαιμό ή τον κορμό σας – ίσως σας έρχονται στο μυαλό οι εξάψεις που έχει η γυναίκα κατά την κλιμακτήριο. Ωστόσο αυτή η έξαψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων καθώς το σώμα σας προσπαθεί να “δροσιστεί”.
Επίπεδα ορμόνης
Καθώς τα οιστρογόνο στο σώμα της γυναίκας μειώνονται, ο “θερμοστάτης” της αλλάζει και τα το σώμα ψάχνει τρόπους να δροσιστεί. Ωστόσο και ένας άντρας μπορεί να βιώσει εξάψεις, καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης του πέφτουν στη μέση ηλικία, ειδικά αν ακολουθεί κάποια θεραπεία για προστάτη. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας, ή κάτι άλλο που προκαλεί υψηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης, μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάψεις.
Η έξαψη είναι ένα αίσθημα έντονης ζέστης που διαπερνά όλο το σώμα και συνήθως συνοδεύεται από ταχυκαρδία και εφίδρωση.
Όταν μιλάμε για εξάψεις, το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως στην εμμηνόπαυση.
Μπορεί όμως να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων στην προσπάθεια του σώματος να «δροσιστεί».
Η κύρια αιτία των εξάψεων στις γυναίκες είναι η εμμηνόπαυση, περίοδος κατά την οποία μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Και ένας άντρας όμως μπορεί να βιώσει εξάψεις ειδικά από τη μέση ηλικία και μετά, όταν πέφτουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ειδικά αν ακολουθεί κάποια θεραπεία για τον προστάτη.
Δείτε ποιες άλλες καταστάσεις συνδέονται με τις γυναικείες εξάψεις πλην της εμμηνόπαυσης
Yπερθυρεοειδισμός
Ο υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή η υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και οι κλινικές του εκδηλώσεις ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου. Στις πιο σοβαρές μορφές ο ασθενής έχει εξάψεις και δεν ανέχεται τη ζέστη. Άλλα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού είναι η ταχυκαρδία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Άγχος
Όταν υπάρχει έντονο και παρατεταμένο άγχος, παύει να αποτελεί προσαρμοστικό μηχανισμό και γίνεται παθολογικό. Μία από τις σωματικές εκδηλώσεις του άγχους, που παράγονται από την αυξημένη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, είναι και οι εξάψεις. Προσπαθήστε να παίρνετε τακτικά βαθιές αναπνοές. Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό που βοηθούν στην διαχείριση του άγχους ή μιλήστε με κάποιο ειδικό.
Περιττά κιλά
Η παχυσαρκία σχετίζεται με πιο συχνές και έντονες εξάψεις στη μέση ηλικία των γυναικών. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα κάποιων ορμονών. Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος έχει συσχετιστεί με σημαντικά υψηλότερη τεστοστερόνη και χαμηλότερη οιστραδιόλη, προγεστερόνη και άλλες γυναικείες ορμόνες στη μέση ηλικία των γυναικών.
Τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών επηρεάζουν τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη θερμοκρασία του σώματος προκαλώντας εξάψεις. Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να ανακουφίσουν από τις εξάψεις, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
Σε σύγκριση με υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που δεν προσπαθούν να χάσουν βάρος, όσες έτρωγαν υγιεινά και ασκούνταν 200 λεπτά την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν λιγότερες εξάψεις, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.
Θερμοκρασία δωματίου
Αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας ιδρωμένοι, είναι πιθανό να φταίει η υψηλή θερμοκρασία του δωματίου ή τα πολλά σκεπάσματα και τα ρούχα που φοράτε. Μην κοιμάστε με αναμμένο καλοριφέρ και απαλλαγείτε από τα περιττά ρούχα και σκεπάσματα.
Τροφικές αλλεργίες
Σχεδόν όλοι αισθανόμαστε ένα κύμα ζέστης όταν τρώμε κάτι πολύ πικάντικο. Είναι πιθανό όμως να πάσχετε από κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία σε τροφές, γεγονός που εξηγεί τις εξάψεις σας. Το αλκοόλ, η καφεΐνη και κάποιες πρόσθετες ουσίες, όπως τα θειώδη, σχετίζονται με τις εξάψεις. Την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε κάποιο από αυτά, δώστε προσοχή στην αντίδραση του οργανισμού σας. Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, συζητήστε το με ένα γιατρό ή διατροφολόγο.
Φάρμακα
Κάποια φάρμακα, όπως τα οπιοειδή αναλγητικά, τα αντικαταθλιπτικά, αλλά και αυτά για την οστεοπόρωση μπορεί να είναι η αιτία των εξάψεών σας. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.
πηγή: tilestwra.com