Ευρυδίκη Λειβαδά: Δυο λόγια για την εκδήλωση της Ισπανικής Πρεσβείας για τον Ιωάννη Φωκά (Juan de Fuca)

Μια ιδιαίτερα σεμνή τελετή για ανάδειξη ενός σπουδαίου θέματος, της ιστορικής έρευνας για τον πρώτο Ευρωπαίο που έφθασε στον ΝΔ Καναδά, τον Κεφαλλονίτη Ιωάννη Φωκά γνωστό ως Juan de Fuca, έλαβε χώρα χθες, Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, στην Εθνική Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα. Την πρόσκληση απηύθυνε ο εξοχότατος Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα κ. Enrique Viguera. H εκδήλωση ως άξονα είχε την ταινία ντοκιμαντέρ του βραβευμένου φιλέλληνα συγγραφέα, μεταφραστή, παν. καθηγητή και κινηματογραφιστή Pedro Olalla, ταινία που βασιζόταν εξ ολοκλήρου στην μακρόχρονη έρευνά μου για τον θαλασσοπόρο.
Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους σπουδαία πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, των επιστημών, των τεχνών, του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κόσμου, εκπρόσωποι συλλόγων και λοιπών φορέων, Ισπανοί και Έλληνες επώνυμοι των λογοτεχνικών κύκλων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όλοι, σε πείσμα των άσχημων καιρικών συνθηκών γέμισαν ασφυκτικά την κεντρική αίθουσα της Εθνικής Ταινιοθήκης και, καθήμενοι ακόμα και κάτω, περίμεναν υπομονετικά την λήξη της εκδήλωσης. Θεωρώ πως δεν είναι σωστό να αναφερθώ σε ονόματα γιατί φοβάμαι πως άθελά μου θα παραλείψω κάποιες σημαντικές μορφές.
Ευχαριστώ όλους όσοι μοιράστηκαν μαζί μας τις τόσο συγκινητικές στιγμές.
Ευχαριστώ και τους παρακάτω φορείς που στήριξαν και στηρίζουν το αποτέλεσμα της έρευνάς μου για το άνοιγμα στις μακρινές θάλασσες:
– το κράτος της Ισπανίας / την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Θερβάντες
– το ΥΠΕΞ / την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού
– το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος
– το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών και
– την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ.
Όλοι οι παραπάνω φορείς, αν και δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση με την έρευνά μου που είναι αποτέλεσμα εξ ολοκλήρου προσωπικών αποφάσεων, δράσεων και δαπανών μου, έβαλαν με αγάπη και μεράκι τα δικά τους σανίδια στο πλεούμενο που φέρει το όνομα του Ελληνο-Ισπανού θαλασσοπόρου, με εμπιστεύθηκαν και είναι πλέον συνταξιδιώτες στο άνοιγμα των πανιών για το ταξίδι στον σύγχρονο κόσμο πέρα από τις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα μας.
Ευρυδίκη Λειβαδά