Πρέπει να δεις από κοντά τον οργασμό εργασιών που συμβαίνει στο εργαστήριο του Παπαπαρασκευά για να καταλάβεις γιατί η δική του καριόκα διαφέρει τόσο πολύ από οποιαδήποτε άλλη και δικαίως έχει μετατρέψει αυτό το μικρό γλύκισμα στο… αντικείμενο του πόθου για αμέτρητους πιστούς εδώ και δεκαετίες.
Η ιστορία του μαγαζιού ξεκινά με την γέννηση του «πατριάρχη» της οικογένειας, Γεώργιου Παπαπαρασκευά το 1905. Γιος παπά και ο τελευταίος από 14 αδέλφια, το 1923 ακολουθεί την μοίρα κι άλλων Ελλήνων που έφυγαν από την πατρίδα τους, τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης και με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη.
Οι περισσότεροι σπούδασαν ή βρήκαν άλλες δουλειές, αλλά ο βενιαμίν είχε από μικρός πάθος με την ζαχαροπλαστική κι έκανε την μαθητεία του στο μαγαζί του Στογιαννίδη, που εκείνη την εποχή θεωρείτο το κορυφαίο στην πόλη. Χρειάστηκε μόλις 3 χρόνια για να ανοίξει τον δικό του χώρο και το 1935 το μεταφέρει στην θέση που βρίσκεται ακόμη, μετά από 7 ολόκληρες δεκαετίες! Ενδεικτικό στοιχείο και αυτό του πόσο μεγάλη σημασία συνεχίζουν να δίνουν οι Παπαπαρασκευάδες στο θέμα της παράδοσης.
Πλέον, τρεις γενιές μετά, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει εκτός από την επιχείρηση που συνεχώς μεγαλώνει για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση αλλά και στα αυστηρότατα στάνταρ ποιότητας που είχε θέσει ο παππούς Γιώργης.
Άνθρωπος τελειομανής και έντιμος ήταν ικανός να πετάξει μια ολόκληρη παρτίδα από γλυκά εάν κάτι δεν ήταν του γούστου του. Γι’ αυτό τον λόγο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα των προμηθευτών και των συνεργατών του, δημιουργώντας σχέσεις ζωής. Κάτι που αποδείχθηκε κομβικό όταν έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, το 1974, σε ηλικία 69 ετών, κι εκείνοι οι συνεργάτες βοήθησαν τη σύζυγό του να κρατήσει την επιχείρηση, αποκτώντας μερίδιο και οι ίδιοι!
Βέβαια αυτά δεν είναι τα μοναδικά προϊόντα που μπορείς να βρεις στον Παπαπαρασκευά. Με old fashion αισθητική, τα ζαχαροπλαστεία τους είναι γεμάτα με γλυκά που δεν τα συναντάς εύκολα. Η βάση για τα περισσότερα είναι η βουτυρόκρεμα, μια κρέμα από βούτυρο την ιταλική μαρέγκα που ίσως κάποιοι βρίσκουν βαριά. Έτσι όμως επιτυγχάνεται η προκλητικά πλούσια γεύση της η οποία προέρχεται από τις ποιοτικές πρώτες ύλες και τα αληθινά χειροποίητα προϊόντα, σε μια εποχή που άλλοι επιμένουν σε… προκάτ λύσεις.
Άξιο αναφοράς φυσικά το γεγονός ότι στα καταστήματα θα βρεις όλη την χρονιά λαχταριστούς βουτυράτους κουραμπιέδες (απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα να μην προσφέρονται μόνο τα Χριστούγενα), μοναδικές πάστες παλαιάς… κοπής, το δεσποτικό ή νουγκατίνα όπως είναι ευρέως γνωστή, τα ονομαστά σιροπιαστά για τα οποία γίνεται… λαϊκό προσκύνημα και φυσικά το σαραγλί του σαν ατομικό γλυκάκι και πάνω από όλα αυτές τις καριόκες! Αυτές που πρώτος ο Παπαπαρασκευάς σκέφτηκε να φτιάξει από το μηδέν. Για αυτές, λοιπόν, έρχονται καθημερινά παραγγελίες από όλη την Ελλάδα, ενώ την περίοδο των εορτών παρασκευάζουν πάνω από 1.500 κιλά την εβδομάδα. Και δεν είναι μια απλή ή γρήγορη διαδικασία. Μια ντουζίνα άνθρωποι, ο καθένας σε συγκεκριμένο πόστο και ακολουθώντας αυστηρά προκαθορισμένα βήματα απασχολούνται. Κι αυτός είναι ο λόγος που… εκπτώσεις εργασίας εδώ δεν υπάρχουν και η διαδικασία απαιτεί δύο ολόκληρες ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Την τελευταία πενταετία οι Έλληνες σε Ξάνθη και Γλυφάδα δεν είναι οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα να γεύνονται αυτές τις μοναδικές γεύσεις. Αυτό το προνόμιο πήρε ευρωπαϊκή βίζα και πλέον η χάρη τους έχει φτάσει μέχρι και τις Βρυξέλλες, στο Cherry delicatessen! Πιθανότατα ακόμη και εκεί, στην καρδιά και την πατρίδα της σοκολάτας, ακόμη και οι καλύτεροι ζαχαροπλάστες θα αναρωτιούνται πώς κατάφερε ο Παπαπαρασκευάς να τους ξεπεράσει όλους και να μετατρέψει την Ξάνθη σε… κοιτίδα της γλύκας!
Κεντρικό κατάστημα: 28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη.
Υποκατάστημα: Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα.
πηγή menshouse.gr