Ένας «καινούριος» κι ένας «παλιός», οι δύο πέτρινοι Φάροι του Φισκάρδου είναι χτισμένοι στην άκρη του οικισμού, στην βορειοδυτική ακτή της Κεφαλονιάς, ο ένας πολύ κοντά στον άλλο.
Ήδη οι Βενετοί κατακτητές της περιοχής κατασκεύασαν τον 16ο αιώνα τον παλαιότερο από τους Φάρους του Φισκάρδου, αυτόν που ονομάζεται «βενετσιάνικος». Σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ ο κυλινδρικός του πύργος είναι εντυπωσιακός, ακόμα και έρημος. Στο σημείο είχε κατασκευαστεί και το σπίτι του φαροφύλακα, ενώ τα δύο χτίσματα περιβάλλονταν από πέτρινο τοίχο, που λειτουργούσε ως φράχτης και έφτανε σε ύψος τα δύο μέτρα. Σήμερα ο επισκέπτης του παλιού Φάρου του Φισκάρδου θα δει τα απομεινάρια των ενετικών κατασκευών να στέκουν σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ από το σημείο μπορεί κανείς να θαυμάσει μια εντελώς διαφορετική όψη του παραδοσιακού οικισμού και του γραφικού λιμανιού με τα υπέροχα χρώματα.
Ο έτερος Φάρος του Φισκάρδου είναι χτισμένος κι αυτός στο ίδιο σημείο. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1892 και στην ουσία αντικατέστησε τον παλιό. Το ύψος του πύργου του ξεπερνά τα 14 μέτρα (14,2μ. για την ακρίβεια), ενώ το εστιακό ύψος μετριέται στα 27 μέτρα. Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, το αρχικό χτίσμα υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τους σεισμούς του 1953, έτσι που ανακατασκευάστηκε σχεδόν πλήρως.
Οι Φάροι του Φισκάρδου μαρτυρούν την σπουδαιότητα του μικρού λιμανιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Κεφαλονιάς, ειδικά βέβαια από την κυριαρχία των Βενετών και μετέπειτα.
Από το fb του Spiros Sakalis