«Flat belly» πριν το καλοκαίρι: 6+1 φρούτα που χαρίζουν επίπεδη κοιλιά

Η περιοχή της κοιλιάς είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία του σώματος μας όσον αφορά την εκγύμναση, λόγω του επίμονου λίπους που συσσωρεύεται το οποίο δεν «καίγεται» εύκολα.

Οι λόγοι που συμβάλλουν στην αύξηση του λίπους στην κοιλιά είναι πολλοί, για παράδειγμα η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι ένας παράγοντας που μας εμποδίζει να έχουμε μία επίπεδη κοιλια. Επίσης η κληρονομικότητα, οι ορμονικές αλλαγές, το άγχος, οι διαταραχές ύπνου και φυσικά η κακή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο για την ύπαρξη λίπους ή φουσκώματος στην κοιλιακή χώρα.

Ωστόσο, μπορούμε να προσθέσουμε ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή μας που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά -αν την έχουμε ως στόχο. Συγκεκριμένα, καταναλώνοντας ορισμένα φρούτα μπορούμε να αποφύγουμε το φούσκωμα καθώς βοηθούν στην διαδικασία της πέψης αλλά και στην απώλεια λίπους.

Μπανάνα

Ένα φρούτο που βοηθάει είναι η μπανάνα. Σύμφωνα με τους times of india, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο που αντιστέκεται στη διαδικασία της πέψης και φτάνει ανέπαφο στο παχύ έντερο. Γι’αυτό και ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο βοηθά στη μείωση της κατακράτησης νερού και του φουσκώματος. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition and Metabolism, συμπέρανε ότι το ανθεκτικό άμυλο στις μπανάνες μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, διευκολύνοντας το σώμα να κάψει λίπος.

Μήλα

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιδίως σε πηκτίνη, η οποία είναι ένας τύπος διαλυτών φυτικών ινών που προάγει την πληρότητα και επιβραδύνει την πέψη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Appetite, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα μήλο πριν από τα γεύματα έτρωγαν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ένα διαφορετικό σνακ. Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπών. Μελέτη στο Food Chemistry διαπίστωσε ότι οι ενώσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας λίπους που αποθηκεύει το σώμα σου, καθιστώντας τα μήλα μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους.

Πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια δεν είναι μόνο για την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την απώλεια βάρους. Η βιταμίνη C στα πορτοκάλια βοηθά το σώμα σου να καίει το λίπος πιο αποτελεσματικά.

Φωτογραφία/Unsplash

Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό λίπος και μειωμένη περιφέρεια μέσης. Τα φυσικά σάκχαρα στα πορτοκάλια μπορούν να ικανοποιήσουν τη επιθυμία σου για γλυκό, μειώνοντας τον πειρασμό να καταναλώσεις κάποιο σνακ με πολλές θερμίδες.

Καρπούζι & πεπόνι

Τα καρπούζια και τα πεπόνια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος ενώ παράλληλα σε κρατούν χορτάτη. Είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή σνακ. Σύμφωνα με τους times of india, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καρπουζιού συνδέεται με μειωμένο σωματικό βάρος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε υπέρβαρα άτομα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο αμινοξύ κιτρουλίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στα λιποκύτταρα. Απόλαυσε μια δροσιστική φέτα πεπόνι ή καρπούζι για να έχεις και εσύ επίπεδη κοιλιά.

Φωτογραφία/Unsplash

Λεμόνι

Τα λεμόνια είναι γνωστά για τις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να βελτιώσουν την πέψη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία υποστηρίζουν τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες στα λεμόνια μπορούν να καταστείλουν την αύξηση του σωματικού βάρους και τη συσσώρευση λίπους. Ξεκίνησε λοιπόν την ημέρα σου με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι για να γίνει σωστή εκκίνηση του μεταβολισμού σου και να πετύχεις την κοιλιά που θες.

Τομάτα

Οι τομάτες μπορεί να μην είναι το πρώτο φρούτο (οι περισσότεροι την κατατάσουν ως φρούτο και όχι ως λαχανικό) που σου έρχεται στο μυαλό για την απώλεια βάρους, αλλά είναι απίστευτα ευεργετικές. Είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να μείνεις χορτάτος/η και να μειώσεις τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τομάτας σχετίζεται με μείωση της περιφέρεια και του σωματικού βάρους. Οι τομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τη συσσώρευση λίπους.

πηγή bovary.gr