Φωτογραφίες: Οι ελληνικές στιγμές του Πολ Άλεν – Η «λατρεία» του για την Κεφαλονιά

Ο συνιδρυτής της Microsoft αγαπούσε την Ελλάδα και σχεδόν κάθε καλοκαίρι έβρισκε την ευκαιρία να την επισκεφθεί – Είχε ζητήσει να καταδυθεί  στο ναυάγιο του «Βρετανικού» – Ο φακός τον είχε απαθανατίσει στην «ταβέρνα της Τασίας» στο Φισκάρδο

Αύγουστος του 2011. Η εντυπωσιακή θαλαμηγός Octopus βρίσκεται ανοιχτά του Φισκάρδου στην Κεφαλονιά και το ένα από τα εφτά τέντερ ετοιμάζεται για να μεταφέρει τον ιδιοκτήτη του σκάφους και την παρέα του στο γραφικό χωριό της Κεφαλονιάς.

Ο Πολ Άλεν αγαπούσε την Ελλάδα και σχεδόν κάθε καλοκαίρι έβρισκε την ευκαιρία να την επισκεφθεί.

Εκείνο όμως το καλοκαίρι του 2011 είχε μια ιδιαίτερη σημασία για εκείνον. Γιατί τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς είχε ζητήσει άδεια για να καταδυθεί με το βαθυσκάφος του στο ναυάγιο του «Βρετανικού» που βρίσκεται έξω από τον όρμο του Οτζιά. Το «αδελφάκι» του Τιτανικού, το εντυπωσιακό υπερωκεάνιο «Βρετανικός» βρίσκεται στο βυθό ανοιχτά της Κέας από το 1916 όταν και χτυπήθηκε από γερμανική τορπίλη.

Και για τον Πολ Άλεν οι καταδύσεις σε διάσημα ναυάγια ήταν ένα από τα ξεχωριστά του χόμπι. Έτσι τον Αύγουστο του 2011 λίγους μήνες αφού είχε εκδώσει το βιβλίο «Ανθρωπος των ιδεών: Απομνημονεύματα από τον συνιδρυτή της Μicrosoft», μέσα από το οποίο κατηγορούσε τον Μπιλ Γκέιτς ότι «ήταν ένας νταής» βρέθηκε στην Ελλάδα και στην Κεφαλονιά.

IMG_4051

Αμέσως μόλις η θαλαμηγός έκανε την εμφάνισή της ανοιχτά του Φισκάρδο, προκάλεσε το ενδιαφέρον των τουριστών που έτρεξαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές να απαθανατίσουν το πολυτελές σκάφος. Με 123 μέτρα μήκος και περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια κόστος, το Octopus βρίσκεται μέσα στα πρώτα είκοσι ακριβότερα και μεγαλύτερα σκάφη του κόσμου. Διαθέτει ελικοδρόμιο και δυο υποβρύχια, ένα εκ των οποίων ρομποτικό το οποίο καθαρίζει τον πυθμένα των ωκεανών. Κατασκευάστηκε σε γερμανικά ναυπηγεία, έχει επτά tenders με το μεγαλύτερο να έχει μήκος 19 μέτρα.

Είναι η ναυαρχίδα του Πολ Άλεν, ανάμεσα στο στόλο θαλαμηγών που διέθετε με πλήρωμα 60 ατόμων και ετήσιο κόστος συντήρησης περί τα 10 εκ. ευρώ.

Εκείνο το Δευτεριάτικο αυγουστιάτικο βράδυ ο Πολ Άλεν και η παρέα του απόλαυσαν φρέσκο ψάρι και κεφαλονίτικες λιχουδιές στην ταβέρνα της Τασίας.

Το πρώτο ταξίδι του Πολ Άλεν με τη θαλαμηγό του στην Ελλάδα είχε γίνει το 2009 όταν στα καταστρώματα του Octopus κυκλοφορούσε ο Μιγκ Τζάγκερ ενώ και μετά το 2011 ο δισεκατομμυριούχος Πωλ Άλεν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στο Ιόνιο.