Γνωρίζατε ότι Σχεδόν Όλες οι Τσίχλες Φτιάχνονται από ΠΛΑΣΤΙΚΟ;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η τσίχλα σας διαρκεί και διαρκεί και διαρκεί χωρίς να διαλύεται στο στόμα σας; Η απάντηση είναι ότι είναι φτιαγμένη από ΠΛΑΣΤΙΚΟ. Δεν αναγράφεται στην ετικέτα των συστατικών επειδή επιτρέπεται στους κατασκευαστές να το αποκαλούν “βάση τσίχλας!”

Γνωρίζατε ότι Σχεδόν Όλες οι Τσίχλες Φτιάχνονται από ΠΛΑΣΤΙΚΟ;

Τα παλιά χρόνια, η τσίχλα φτιαχνόταν από χυμό δέντρων ή κερί μέλισσας.

Οι αρχαίοι Έλληνες μασούσαν τη ρητίνη της μαστιχόδεντρου. Οι Μάγια μασούσαν κόμμι, ένα φυσικό καουτσούκ που προέρχεται από το χυμό της σαποντίγια. Οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής μασούσαν χυμό από έλατα και πέρασαν τη συνήθεια στους αποίκους.

Αλλά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χημικοί κατασκεύασαν ένα συνθετικό καουτσούκ από οξικό πολυβινύλιο, το οποίο τελικά αντικατέστησε το φυσικό καουτσούκ σε σχεδόν κάθε μάρκα τσίχλας.

Το οξικό πολυβινύλιο είναι ένας τύπος πλαστικού που κατασκευάζεται από μια χημική ουσία που ονομάζεται οξικό βινύλιο, η οποία προκαλεί καρκινικούς όγκους σε αρουραίους εργαστηρίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο.

Το οξικό βινύλιο χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή χρωμάτων, επιστρώσεων, συγκολλητικών, συρμάτων και καλωδίων και γυαλιού ασφαλείας.

Το 2008, η καναδική κυβέρνηση ανησυχούσε τόσο πολύ για τη χρήση του οξικού βινυλίου στις τσίχλες, που το πρόσθεσε σε έναν κατάλογο ουσιών που θα προγραμματιστεί για «εικονική εξάλειψη» λόγω της τοξικότητάς του στο περιβάλλον. Όμως η πίεση του κλάδου ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές να υποχωρήσουν.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το έχει προσθέσει έκτοτε σε έναν κατάλογο «εξαιρετικά επικίνδυνων ουσιών».

Ακόμα, όμως παραμένει το κύριο συστατικό σχεδόν όλων των τσιχλών που μασάμε. Και, το χειρότερο από όλα, δεν θα το βρείτε στη λίστα των συστατικών!

Σύμφωνα με τον FDA, όλα τα ακόλουθα μυστικά συστατικά μπορούν να συμπεριληφθούν κάτω από το συστατικό «βάση τσίχλας»:

«Πετρέλαιο, λανολίνη, γλυκερίνη, πολυαιθυλένιο, οξικό πολυβινύλιο, κερί πετρελαίου, στεατικό οξύ ή λατέξ».

Πάμε στοίχημα ότι δεν καταλάβατε ποτέ ότι μασούσατε πετρέλαιο και λατέξ! Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές μάρκες νόστιμων τσιχλών “χωρίς πλαστικό”.

πηγή φωτογραφίας

πηγή: https://toftiaxa.gr/