Hopper’s: Βραζιλιάνικο street food στο κέντρο της Αθήνας από 2 Κεφαλονίτες: Την Διονυσία Κουρκουμέλη και τον Σταύρο Ζαφειράτο (εικόνες)

Επισκεφτήκαμε το Hoppers, το νέο στέκι στο Μοναστηράκι, που σερβίρει λατινοαμερικάνικο street food που δεν βρίσκουμε αλλού στην Αθήνα: από tapioca flatbread, acaraje de bahia, coxinhas και kibbeh από τη Βραζιλία μέχρι arepas από τη Βενεζουέλα και την Κολομβία. Η ταπιόκα είναι το αγαπημένο τους υλικό και έχουν βάλει στόχο να τη γνωρίσουν στους Αθηναίους. Μοιάζει με μικρές περλίτσες, είναι gluten free και έχει μεγάλη διατροφική αξία. Πρόκειται για ένα άλευρο από τη ρίζα της μανιόκα (κασάβα ή yuca), γηγενούς φυτού της Λατινικής Αμερικής, είναι μια πρώτη ύλη που αγαπάνε πολύ στη Βραζιλία και τη χρησιμοποιούν σε πολλές συνταγές. Οι πέρλες γίνονται σκόνη που με τη θερμότητα μετατρέπεται σε πίτα. Η πίτα από μόνη της δεν έχει γεύση με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές συνταγές. Στο Ηopper’s τη φτιάχνουν σε πολλές παραλλαγές, γλυκές και αλμυρές, με μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και λαχανικά ή με σοκολάτα και φρούτα.

 

Η σκόνη της ταπιόκα στο τηγάνι μετατρέπεται σε πίτα
 

Οι πέρλες της ταπιόκα

Το Hoppers άνοιξαν τον περασμένο Μάιο η Διονυσία Κουρκουμέλη και ο Σταύρος Ζαφειράτος, γνωστοί από το εστιατόριο Altamira και το streetfood-άδικο Etnico, ύστερα από μια επιτυχημένη παρουσία στο street food festival. Η Διονυσία μεγάλωσε στην Κεφαλονιά και από μικρή ασχολήθηκε με το φαγητό και την εστίαση στην ταβέρνα της οικογένειάς της. Εκεί έμαθε τα βασικά: να ζυμώνει το δικό της ψωμί με προζύμι, να φτιάχνει λάδι και κρασί. Τα υπόλοιπα τα έμαθε στα ταξίδια της στη Λατινική Αμερική. «Συνήθεια οικογενειακή, από τον ναυτικό πατέρα, σε κάθε μου ταξίδι έπρεπε να γευτώ, να μάθω αλλά και να φέρω πίσω καρπούς για να φυτέψω και συνταγές για να τις μαγειρέψω», λέει η Διονυσία. «Η αγάπη για τη μαγειρική και τη μελέτη συνταγών έγινε πάθος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ανοίξαμε με τον Σταύρο και άλλους δύο φίλους το Altamira, το πρώτο πολυεθνικό εστιατόριο της Αθήνας. Θέλαμε να αναβιώσουμε τις γεύσεις που δοκιμάζαμε στη Γουατεμάλα, στο Μεξικό, στην Κούβα. Στην Κούβα μέναμε θυμάμαι σε σπίτια ντόπιων και μαγειρεύαμε μαζί τους. Έτσι γνωρίσαμε την κουζίνα της Καραϊβικής. Στην Αθήνα, ψάχνοντας, βρήκαμε πρώτες ύλες στα μαγαζιά μεταναστών και στην Ευριπίδου. Φίλοι από το εξωτερικό έστελναν υλικά που δεν βρίσκαμε εδώ. Με την οικονομική κρίση το Altamira έκλεισε και έδωσε τη θέση του στο Etnico με τις ίδιες γεύσεις στην πιο street εκδοχή τους».

 

Πεϊνιρλί από ταπιόκα
 

Acaraje de bahia

Η ιδέα του Hoppers γεννήθηκε το 2019 όταν η Διονυσία με τις Βραζιλιάνες φίλες της συμμετείχαν στο street food festival. «Εκεί οι φίλες μου μού έμαθαν την ταπιόκα και παθιάστηκα», λέει η Διονυσία. «Δεν μπορούσα να σταματήσω να φτιάχνω flatbread από ταπιόκα. Επίσης, φτιάχναμε coxinhas: κροκέτες γεμισμένες με κρέμα τυριού και κοτόπουλο. Τη ζύμη τους την κάνουμε σε κατσαρόλα, μια διαδικασία που μοιάζει με τα γαλλικά choux. Το πλάσιμο τους είναι μια απαιτητική χειροτεχνία και οι επισκέπτες έδειχναν ενθουσιασμό. Δοκιμάσαμε και το acarajé, ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο ψωμί από αλεσμένα μαυρομάτικα φασόλια τηγανισμένο σε λάδι από φοίνικα (palm oil), γεμισμένο με γαρίδες ή κρέας και μια ιδιαίτερη σάλτσα που ονομάζεται vatapá. Αυτό το ψωμάκι με την τόσο ιδιαίτερη γεύση το βρίσκει κανείς σε όλη τη Βραζιλία αλλά κυρίως στην περιοχή της Bahia και είναι συνδεδεμένο με την τοπική παράδοση και το street food. Και τέλος αrepas, πιτούλες από αλεσμένη ζύμη καλαμποκιού η οποία γεμίζεται με διάφορα καλούδια. Όλοι αυτοί οι πειραματισμοί και ο ενθουσιασμός που έδειξαν όσοι δοκίμασαν μας έδωσαν την έμπνευση να φτιάξουμε το Hoppers».

Hopper’s

Βύσσης 22, Μοναστηράκι

Πηγή: gastronomos.gr