Η απόκτηση και η αφαίρεση τατουάζ αντίστοιχα αποτελεί προσωπική επιλογή.

Ο άνθρωπος έχει μάθει να μην παίρνει πρωτοβουλίες. Μεγαλώνει και μαθαίνει να ζει με τον φόβο να πηγαίνει πλάι σε κάθε νέο του βήμα, σε κάθε νέα επιλογή και κάθε νέο θέλω που ξεπροβάλλει μπροστά του.

Από μικρή ηλικία καθώς ο άνθρωπος πρακτικά είναι ανίκανος να αποφασίσει μόνος, συνηθίζει να αποφασίζουν άλλοι για εκείνον με αποτέλεσμα πολλές φορές να εγκλωβίζεται σε πρότυπα και στερεότυπα τα οποία μεταφυτεύονται στο νου του από το κοντινό του περιβάλλον και την κοινωνία στην οποία ανήκει. Αυτά τα πρότυπα μπορεί να άγονται σε κατάσταση συμπεριφοράς, εξωτερικής εμφάνισης, επιλογή εργασίας και γενικά σε επιλογές που συνάδουν με την ύπαρξη σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο.

Μια τέτοια αντίληψη που τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να ισχύει στον βαθμό που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια είναι της απόκτησης τατουάζ η οποία συνάδει και με την εξωτερική εμφάνιση. Πλέον η εξωτερική εμφάνιση δεν ακολουθεί κοινωνικά πρότυπα και η απόκτηση τατουάζ δεν περιθωριοποιεί τα άτομα, τουλάχιστον τα παραπάνω έχουν εξαλειφθεί σε ένα μεγάλο βαθμό. Η απόκτηση ενός ή περισσότερων τατουάζ είναι μια προσωπική επιλογή για το κάθε άτομο!

Για τον λόγο αυτό, από μικρή ή ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία πολλοί αποφασίζουν να κάνουν τατουάζ σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος τους.
Άλλοι επιλέγουν μικρότερα σχέδια και σχήματα, άλλοι μεγαλύτερα με έντονα χρώματα, άλλοι επιθυμούν τα τατουάζ τους να είναι σε εμφανή σημεία του σώματος τους, άλλοι προτιμούν να μην φαίνονται αλλά όλα σχετίζονται ανάλογα με τα θέλω και την προσωπικότητα του καθενός. Το τατουάζ αποτελεί προσωπική επιλογή καθώς σχετίζεται με την απόφαση του καθενός να δράσει με συγκεκριμένο τρόπο στο σώμα του. Ο καθένας έχει δικαίωμα να αποφασίζει και να πράττει αναλόγως για το σώμα του είτε αυτό συνδέεται με την απόκτηση ενός τατουάζ, είτε με την αφαίρεση ενός τατουάζ που ήδη έχει αποκτήσει.

Τόσο ένα νέο τατουάζ, όσο και η αφαίρεση τατουάζ με laser αποτελεί απόφαση για το άτομο που δε θα έπρεπε σε αυτό να εμπλέκονται κοινωνικοί παράγοντες ή στερεότυπα που συμβάλλουν στην λήψη της απόφασης.

Έφτασε πια η στιγμή, η κοινωνία να κατανοήσει πως οι αποφάσεις για κάθε άτομο αποτελούν προσωπική και ατομική ευθύνη και δεν κρίνονται με βάσει κοινωνικές πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί στο πέρασμα των ετών. Για τον λόγο αυτό, η αφαίρεση τατουάζ πλέον δεν πρέπει να αποτελεί στερεότυπο ούτε να γίνεται για κοινωνικά στεγανά που μπορεί να εμποδίζουν κάποιους να βρουν εργασία ή να ενθαρρύνουν τα κοινωνικά σχόλια.