Η κεφαλονίτικη συνταγή της Καίτης Γαρμπή που μπήκε στο βιβλίο της Unicef

Η Καίτη Γαρμπή στηρίζει το project μαγειρικής της Unicef, δίνοντας στο βιβλίο της που μόλις κυκλοφορεί και έχει τον τίτλο Unichef μια αγαπημένη της συνταγή από τον τόπο καταγωγή της, την Κεφαλονιά.

Πρόκειται για τη διάσημη μπακαλιαρόπιτα, ή μπακαλαόπιτα, όπως δηλαδή την προφέρουν στο νησί, μια υπέροχη και πεντανόστιμη δημιουργία που μπορείτε να τη σερβίρετε ως κυρίως πιάτο, ή ως συνοδευτικό,

Η συνταγή της τραγουδίστριας:

Το εξώφυλλο του βιβλίου:

Εύκολη μπακαλιαρόπιτα για να την ετοιμάσετε κι εσείς:

Υλικά:

1,5 κιλό μπακαλιάρο
1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ
σκόρδο, άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένα
2,5 φλιτζάνια ζωμό από τον μπακαλιάρο

Εκτέλεση:

Βγάλτε την πέτσα του μπακαλιάρου, κόψτε τον σε κομμάτια, τα οποία θα βάλετε σε νερό για 12-14 ώρες , ώστε να ξαλμυριστούν, ενώ πρέπει να αλλάξετε 3-4 φορές το νερό. Όταν ξαλμυριστεί, στραγγίξτε τον, αφαιρέστε τα κόκαλα και αφου τον λιανίσετε ξεψαχνίστε τον.

Σιγοβράστε το ρύζι, ώσπου να φουσκώσει, και στη συνέχεια σε μια λεκάνη το ανακατεύετε με τον μπακαλιάρο και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και 1/2 κούπα νερό.

Για το φύλλο:

Βάλτε σε μια λεκάνη 3 κούπες αλεύρι κι ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο. Αφού ρίξετε μέσα το αλάτι, το λάδι και το κρασί, ζυμώστε πολύ καλά , ώσπου να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα. Στη συνέχεια αφήστε τη στην άκρη για 30′. Ανοίξτε τη ζύμη σε δύο χοντρά φύλλα.

Απλώστε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο προσέχοντας να καλύπτονται τόσο ο πάτος όσο και τα τοιχώματα και να περισσεύει. Απλώνετε μέσα τη γέμιση, σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο και γυρίστε τις άκρες. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και ψήστε την για περίπου 1 ώρα στους 180°C 1 ώρα περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips

1.Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον πελτέ με φρέσκια ντομάτα ή και κονσέρβα.
2.Αν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο.

Πηγή: https://www.womantoc.gr/