Η σημαντική αυτή νέα μελέτη, μετά από σύγκριση της αποτελεσματικότητας 17 διαφορετικών από του στόματος χορηγούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ημικρανία, έδειξε ότι το αποτελεσματικότερο φάρμακο για τους ενήλικες που αντιμετωπίζουν οξείες ημικρανίες είναι οι τριπτάνες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 89.000 άνθρωποι, δημοσιεύθηκαν στο The British Medical Journal.
Οι τριπτάνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που συχνά χορηγούνται ως εναλλακτική λύση όταν τα παυσίπονα δεν καταφέρνουν να προσφέρουν ανακούφιση.
Λειτουργούν μιμούμενες τις δράσεις της χημικής ουσίας σεροτονίνης του εγκεφάλου, χαλαρώνοντας τα νεύρα του πόνου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, πιο αποτελεσματικές διαπιστώθηκε ότι είναι τέσσερις τριπτάνες: η ελετριπτάνη, η ριζατριπτάνη, η σουματριπτάνη και η ζολμιτριπτάνη.
Κατά τη σύγκριση των φαρμάκων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ελετριπτάνη ήταν η πιο αποτελεσματική για την ανακούφιση από τον πόνο σε δύο ώρες, ακολουθούμενη από τη ριζατριπτάνη, τη σουματριπτάνη και τη ζολμιτριπτάνη.
Τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για ανακούφιση από τον πόνο έως και 24 ώρες ήταν η ελετριπτάνη και η ιβουπροφαίνη.
Νεότερα φάρμακα, όπως η λασμιδιτάνη, η ριμεγεπάντη και η ουμπρογεπάντη συμπεριλήφθηκαν επίσης στη μελέτη, αλλά δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά όσο οι τρυπτάνες.
«Διαπιστώσαμε ότι όλα τα φάρμακα που έχουν πάρει άδεια είναι καλύτερα από το εικονικό φάρμακο, αλλά κάποιες δραστικές ουσίες είναι καλύτερες από άλλες για την θεραπεία της οξείας ημικρανίας», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrea Cipriani, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα συμπτώματα της ημικρανίας περιλαμβάνουν δυνατούς πονοκεφάλους, ευαισθησία στο φως, οπτικές διαταραχές, ναυτία και έμετο.
Δεν είναι για όλους
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Robert Music, διευθύνοντα σύμβουλο του Migraine Trust, ενώ οι τριπτάνες μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για ορισμένα άτομα με ημικρανία, υπάρχουν πολλοί που δεν ανταποκρίνονται σε αυτές.
«Άλλοι βιώνουν αφόρητες παρενέργειες ή δεν δύνανται να τις λάβουν, όπως τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο. Η συχνή χρήση τριπτανών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από υπερβολική χρήση φαρμάκων, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα», ανέφερε.
πηγή: iatropedia.gr