Ήρεμη και άγρια, απλή και γνήσια, ρομαντική και ποιητική, μυστηριώδη και θρυλική, η Ιθάκη σας περιμένει να βρείτε τη δική σας «Ιθάκη».

Βυθισμένη στην ανηθικότητα μέσα από τις θρυλικές περιπλανήσεις του Οδυσσέα από τον Όμηρο και τονίζοντας ως το διαχρονικό σύμβολο της περιπέτειας και του ταξιδιού από τον Καβάφη, η Ιθάκη είναι ένα μοναδικό νησί. Οι σμαραγδένιες αύρες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τα χρυσά χρώματα του φθινοπώρου δημιουργούν μια μαγευτική αίσθηση νοσταλγίας στο πανέμορφο νησί της Ιθάκης. Τα εκπληκτικά τοπία με καταπράσινη βλάστηση, ορεινά χωριά με παραδοσιακό χαρακτήρα και όμορφες παραλίες με βαθύ μπλε χρώματα ευλογούνται με την ατμόσφαιρα της γαλήνης. Αυτή είναι η Ιθάκη.

Οι καταπράσινοι λόφοι και τα βραχώδη βουνά που περιστοιχίζονται από τη θάλασσα σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε, του λευκού, του γκρίζου, τα πολύχρωμα χωριά με την κομψή ευγένεια και την αριστοκρατία, σίγουρα θα τονώσουν τη φαντασία σας. Πίσω από τις θρυλικές ιστορίες του Οδυσσέα και τα έπη του Ομήρου, η Ιθάκη είναι το αιώνιο σύμβολο της αγάπης και της νοσταλγίας, συνώνυμο της αξίας της «πατρίδας», παγκοσμίως γνωστού ως τόπου του ταξιδιού επιστροφής στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν θα ταξιδέψετε κατά λάθος στην Ιθάκη, καθώς θα σκάψετε βαθιά μέσα στην ψυχή σας για να βρείτε πρώτα τη δική σας Ιθάκη. Πολύ σύντομα, θα εκτιμήσετε τον λόγο που ο Οδυσσέας τελικά βρέθηκε πίσω στην Ιθάκη μετά από δέκα χρόνια. Μόλις ταξιδέψετε σε αυτό το νησί, η ψυχή σας θα δεσμευτεί για πάντα με την αιώνια αξία αυτού του νησιού που αγγίζει τη μαγεία των θρυλικών μύθων.

Τα καλύτερα της Ιθάκης

Η πόλη Βαθύ είναι η πρωτεύουσα της Ιθάκης που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Αναγνωρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός από το κράτος της Ελλάδας, ο Βαθύ ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα γοητευτικά σοκάκια. Το λιμάνι του Βαθύ θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας που προσελκύει χιλιάδες λάτρεις της ιστιοπλοΐας. Αξίζει να επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό της Ιθάκης για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, τον ναό του Αγίου Νικολάου Ξενών για την εικόνα του Ιησού Ελκόμενου από το El Greco, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης και το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο της Ιθάκης.

Η Ακρόπολη των Αλαλκομενών δεσπόζει στις πλαγιές του βουνού πάνω από το χωριό ΠίσΑετός. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε τον stragic θέση στο στενό ισθμό από τα δύο μέρη του νησιού κατά τη διάρκεια του 6 ου αιώνα. Ο Plutach ο ιστορικός αναφέρθηκε στην Αλκομένη ως την πόλη των Ιθαητών, ενώ ο αρχαιολόγος Eric Sliman δήλωσε ότι αυτό ήταν το παλάτι του Οδυσσέα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη της ακρόπολης των  Αλαλκομενών μαζί με αντικείμενα ιστορικής αξίας, συμπεριλαμβανομένων των χάλκινων νομισμάτων με το πρόσωπο του Οδυσσέα και αποτυπώνονται με το όνομα Ιθάκη. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαθύ.

Η παραλία της Πλατιάς Άμμου είναι μια λευκή αμμουδερή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Χαρακτηρισμένη ως η ωραιότερη παραλία της Ιθάκης, η Πλατιά Άμμος διακρίνεται για τα εξωτικά τοπία της και τα τυρκουάζ νερά της. Η πρόσβαση στην παραλία είναι δυνατή μόνο δια θαλάσσης.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Το Σπήλαιο των Νυμφών , γνωστό και ως Μαρμαροσπηλιά, έχει αναγνωριστεί ως το Ομηρικό Σπήλαιο των Νυμφών. Η σπηλιά διακρίνεται για τους πλούσιους σταλακτίτες. Εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι το σπήλαιο χρησίμευε ως τόπος λατρείας των νυμφών στην αρχαιότητα. Το σπήλαιο ταιριάζει επίσης με την περιγραφή της Ομηρικής Οδύσσειας, καθώς αναφέρεται ότι το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 190 μοιρών πάνω από τον κόλπο της Δεξά.

Η Μονή Καθαράς είναι το σημαντικότερο προσκυνηματικό κέντρο της Ιθάκης που βρίσκεται στο χωριό Ανώγη. Η Παναγία Καθαριώτισσα είναι ο προστάτης της Ιθάκης. Το ηλιοβασίλεμα από το μοναστήρι είναι ένα εξαιρετικό θέαμα. Στις 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στο μοναστήρι η παραδοσιακή γιορτή προς τιμήν του αγίου, ενώ κατά την παραμονή του εορτασμού πραγματοποιείται μια λιτανεία της θαυματουργής εικόνας.

Το χωριό Κιόνι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Χαρακτηρισμένο ως ένα από τα ωραιότερα χωριά του Ιονίου, ο υπέροχος οικισμός έχει ένα παραδοσιακό χαρακτήρα με καλά διατηρημένα παλιά σπίτια και γοητευτικά σοκάκια που απλώνεται κατά μήκος του κόλπου. Η γύρω περιοχή του οικισμού είναι διάσπαρτη με όμορφες παραλίες όπως οι παραλίες του Φιλιαρού, των Πλακουτσών και το  Σαρακήνικο. Το Κιόνι είναι γνωστό για τις υπέροχες ψαροταβέρνες του. Συνιστάται ιδιαίτερα να επισκεφθείτε τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους του Κιόνι για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.

SONY DSC

Ο Αρχαίος οικισμός του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται κοντά στο χωριό Εξώγη. Σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου, ο Άγιος Αθανάσιος ήταν η θρυλική πόλη του Οδυσσέα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε τρία βουνά με θέα σε τρεις θάλασσες. Εκτενείς ανασκαφές δείχνουν ότι τα ίχνη του αρχαίου οικισμού του Αγίου Αθανασίου ανήκουν στη μυκηναϊκή περίοδο, όταν οι ιθαγενείς Οδυσσείς ήταν ο βασιλιάς της Ιθάκης. Ωστόσο, η περιγραφή ταιριάζει και στον αρχαίο οικισμό του Πηλικάτα. Ο Άγιος Αθανάσιος είναι επίσης γνωστός ως Σχολή του Ομήρου, πολύ πριν αναγνωριστεί ως το παλάτι του Οδυσσέα. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού. Ο αρχαίος οικισμός της Παλαιόχωρας είναι η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Ιθάκης που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Η Παλαιόχωρα υπηρέτησε ως πρωτεύουσα από τον Μεσαίωνα μέχρι την Ενετική περίοδο, ενώ ξεχωρίζει για την αμυντική αρχιτεκτονική της. Σήμερα, μπορείτε να θαυμάσετε καλά διατηρημένα ίχνη παλιών σπιτιών και βυζαντινές εκκλησίες με τοιχογραφίες. Ο αρχαίος οικισμός της Παλαιόχωρας είναι προσβάσιμος μέσα από ένα παλιό πέτρινο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Περαχόρι.

Ο Αρχαίος Οικισμός Πιλικάτα βρίσκεται κοντά στο χωριό Σταυρός. Σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου, η Πηλιβάτα ήταν η θρυλική πόλη του Οδυσσέα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε τρία βουνά που βλέπουν σε τρεις θάλασσες. Ωστόσο, η περιγραφή ταιριάζει και στον αρχαίο οικισμό του Αγίου Αθανασίου. Πολυάριθμες αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ένα σημαντικό μέρος του αρχαίου οικισμού, υποδεικνύοντας ότι η Πηλικατά ήταν η μόνη πρώιμη ελληνιστική ακρόπολη στο Ιόνιο. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού.

Φυσικές ομορφιές

Το σπήλαιο του Λοΐζου βρίσκεται στον κόλπο της Πόλης. Το σπήλαιο χρησίμευε ως κέντρο λατρείας του μυκηναϊκού πολιτισμού. Αν και το σπήλαιο καταστράφηκε από τον σοβαρό σεισμό του 1953, η σημασία του σπηλαίου είναι αξιοσημείωτη καθώς ο Δημήτρης Λοΐζος ανακάλυψε αρχαία ελληνική ταφή το 1868 ενώ ο Heinrich Schliemann αναγνώρισε την αξία του σπηλαίου. Τα ευρήματα από τη σπηλιά παρουσιάζονται στην Αρχαιολογική Συλλογή Ιθάκης. Σήμερα, η σπηλιά δεν είναι προσβάσιμη για τους επισκέπτες.

Το Σπήλαιο των Νυμφών , γνωστό και ως Μαρμαροσπηλιά, έχει αναγνωριστεί ως το Ομηρικό Σπήλαιο των Νυμφών. Η σπηλιά διακρίνεται για τους πλούσιους σταλακτιτικούς σχηματισμούς. Εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι το σπήλαιο χρησίμευε ως τόπος λατρείας των νυμφών στην αρχαιότητα. Το σπήλαιο ταιριάζει επίσης με την περιγραφή της Ομηρικής Οδύσσειας, καθώς αναφέρεται ότι το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 190 μοιρών πάνω από τον κόλπο της Δεξά, όπου οι Φαιτσών έφυγαν από τον Οδυσσέα.

Οι Μονολιθικοί Βράχοι του Menir βρίσκονται στο χωριό Anogi. Μια χούφτα μονολιθικών βράχων και τεράστιων ογκόλιθων είναι διάσπαρτα παντού. Αν και κάθε menir έχει διαφορετικό όνομα, ο Araklis είναι ο πιο εκλεκτός που διακρίνεται για το μέγεθος και το σχήμα του. Οι μονολιθικοί βράχοι του Anogi είναι προσβάσιμοι από το δρόμο προς το ελικοδρόμιο του χωριού.

Παραλίες

Οι Αφάλες είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ιθάκης που διακρίνονται για τα καταπράσινα τοπία και τα κρυστάλλινα νερά της. Το Aphales είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ηρεμία.

Το Αμμουδάκι είναι μια λευκή αμμουδερή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία. Το Αμμουδάκι είναι προσβάσιμο μέσα από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Λεύκη.

Ο Άσπρος Γιαλός είναι μια λευκή βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ιθάκης που διακρίνονται για τις απόψεις της προς την Κεφαλονιά. Ο Άσπρος Γιαλός είναι ιδανικός για όσους αναζητούν ηρεμία.

Η Δέξα είναι μια βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Βραβευμένη με γαλάζια σημαία, η παραλία είναι καλά οργανωμένη με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar. Η Dexa είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Ιθάκης λόγω της εγγύτητάς της με το Βαθύ.

Το Φιλιατρό είναι μια λευκή βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Λόγω της εύκολης πρόσβασης, το Φιλιατρό είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Ιθάκης. Είναι μια οργανωμένη παραλία με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ.

Οι Φρίκες είναι μια βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι γνωστή για το καταπράσινο ορεινό τοπίο και τα κρυσταλλικά νερά της. Στον υπέροχο οικισμό των Φρίκες, θα βρείτε πολλές ανέσεις, όπως ταβέρνες και μπαρ.

Το Γιδάκι είναι μια λευκή βοτσαλωτή παραλία με νερά turquoise που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Isalnd. Χαρακτηρισμένη ως μία από τις όμορφες παραλίες της Ιθάκης, η παραλία Γιδάκι είναι ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της φύσης. Λάβετε υπόψη ότι η παραλία είναι είτε προσβάσιμη με βάρκα είτε με κουραστικές διαδρομές πεζοπορίας.

Η Καμίνια είναι μια λευκή παραλία με βότσαλα με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Η παραλία Καμίνια ξεχωρίζει για τα υπέροχα καταπράσινα τοπία της και την ηρεμία της.

Το Κιόνι είναι μια λευκή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λειτουργεί ένα καφέ στην περιοχή.

Η Κουρβουλιά είναι μια λευκή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Η Κρουβολία ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα νερά της και την ιδιωτική της ζωή. Η παραλία είναι προσβάσιμη από το χωριό Φρίκες.

Τα Μυρτερά είναι μια λευκή παραλία με βότσαλα με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι μάλλον απομονωμένη ιδανική για όσους αναζητούν απόλυτη ιδιωτικότητα. Η παραλία είναι προσβάσιμη από το χωριό Λεύκη.

Ο ΠισΑετός είναι μια βοτσαλωτή παραλία με ζαφείρια που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση.

Η Πλατιά Άμμος είναι μια λευκή αμμουδερή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Χαρακτηρισμένη ως η ωραιότερη παραλία της Ιθάκης, η Πλατιά Άμμος διακρίνεται για τα εξωτικά τοπία της και τα τυρκουάζ νερά της. Η πρόσβαση στην παραλία είναι δυνατή μόνο δια θαλάσσης.

Το Σαρακίνικο είναι μια βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία ξεχωρίζει για την καταπράσινη βλάστηση και τα όμορφα τοπία της.

Ο Σκίνος είναι μια μεγάλη παραλία με βότσαλα με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ιθάκης, γνωστές για την καταπράσινη βλάστηση και τη γραφική ομορφιά της. Η παραλία του Skinos είναι ιδανική για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία.

Το ήξερες;

Η Ιθάκη είναι το δεύτερο μικρότερο νησί των Ιονίων Νήσων.

Το 2004, η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην Ιθάκη ως μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η Ιθάκη είναι το αιώνιο σύμβολο της περιπέτειας και των ταξιδιών, καθώς ο Καβάφης τόνισε ότι το ταξίδι είναι πιο σημαντικό από την άφιξή σας στον προορισμό σας στο ποίημά του Ιθάκη

Πηγή: https://www.diakopomania.gr/