Καρκίνος ήπατος: Νέο εμβόλιο συρρικνώνει τους όγκους

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ήπατος κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος ετησίως, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 55% μεταξύ 2020 και 2040.

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο κοινή μορφή πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος. Αποτελεί επίσης μια από τις κύριες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τον καρκίνο παγκοσμίως.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ευθύνεται για περισσότερους από 12.000 θανάτους ετησίως.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συστηματική θεραπεία για προχωρημένο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης παραμένει κάτω του 10%.

Σχεδόν το 1/3 των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος που έλαβαν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται.

Στη μελέτη συμμετείχαν 36 ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα οι οποίοι έλαβαν το εξατομικευμένο εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Geneos Therapeutics σε συνδυασμό με την ευρέως χρησιμοποιούμενη ανοσοθεραπεία Keytruda της Merck.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα από όγκους ασθενών για να αναπτύξουν εμβόλια βασισμένα σε νέες μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στον όγκο του εκάστοτε ασθενούς. Ο καρκίνος του ήπατος περιέχει λιγότερες μεταλλάξεις, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια που βασίζονται σε μεταλλάξεις οι οποίες υπάρχουν μόνο στον όγκο ενός ασθενούς μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Αυτό το εμβόλιο εκπαιδεύει ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα αντιγόνα που αγνοούσε», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μαρκ Γιαρχόαν.

Σχεδόν το 1/3 των ασθενών που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία (30%) παρουσίασαν συρρίκνωση του όγκου. Τρεις από αυτούς είχαν πλήρη ανταπόκριση, που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ανιχνεύσιμα σημάδια του όγκου μετά από μια μέση παρακολούθηση 21,5 μηνών.

Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πιο συχνή ήταν μια ήπια αντίδραση στο σημείο της ένεσης. Σε αντίθεση με πολλά υποψήφια εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), η θεραπεία της Geneos είναι ένα εμβόλιο DNA που μεταφέρει τον γενετικό κώδικα των μεταλλαγμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα μέσω μιας μικρής ηλεκτρικής ώθησης. Κάθε εμβόλιο μπορεί να στοχεύσει έως και 40 μεταλλαγμένα γονίδια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.

πηγή: onmed.gr