Καρκίνος παχέος εντέρου: Νέα εξέταση αίματος τον εντοπίζει έγκαιρα – Λιγότερο επεμβατική από την κολονοσκόπηση

Μία νέα εξέταση αίματος που εντοπίζει τον καρκίνο του παχέος εντέρου πήρε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών.

Πρόκειται για την πρώτη εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου και η οποία εκτιμάται πως θα σώσει χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο.

Την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνονται και μάλιστα στους νέους ανθρώπους, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική.

Νέο εργαλείο για τη διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου

Με τη νέα, πρωτοποριακή εξέταση υπάρχει ακόμη ένα εργαλείο για τη διάγνωση του καρκίνου (εκτός από την κολονοσκόπηση), ενώ το γεγονός ότι γίνεται μόνο με λήψη αίματος, όπως γίνονται όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι πιο εύκολα θα κάνουν μία εξέταση αίματος από μία κολονόσκοπηση. Την κολονοσκόπηση αν και τη συνιστούν οι ιατροί, πολλοί είναι αυτοί που την αποφεύγουν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην εντοπίζουν σε αρχικό στάδιο τον καρκίνο.

Πώς λειτουργεί η νέα εξέταση αίματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γνωστό ως Shield, το τεστ αίματος παράγεται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Guardant Health. Παρόλο που η εξέταση ήταν διαθέσιμη από το 2022 στις ΗΠΑ, οι ασθενείς έπρεπε να πληρώνουν το υψηλό κόστος των 900 δολαρίων από την τσέπη τους.

Τώρα, όμως, που πήρε έγκριση από τον FDA, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση για τους περισσότερους ασθενείς, καθώς το Medicare και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πιθανότερο να το καλύψουν. Η εξέταση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσω αιμοληψίας κατά την ιατρική εξέταση ρουτίνας, καθιστώντας την λιγότερο επεμβατική από την κολονοσκόπηση.

Λειτουργεί με την ανίχνευση σημάτων καρκίνου στο αίμα, όπως το DNA που αποβάλλεται από τους όγκους. Και είναι πιο αποτελεσματική στη διάγνωση καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο.

Αν και δεν υποκαθιστά άλλες εξετάσεις, καθώς οι ασθενείς θα εξακολουθούν να χρειάζονται κολονοσκόπηση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, θα μπορούσε να βοηθήσει να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των ασθενών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο και εκείνων που όντως ολοκληρώνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις.

Ο Δρ David Chung, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο οποίος δημοσίευσε δελτίο τύπου σχετικά με το τεστ που υποστηρίζεται από την Guardant, χαρακτήρισε την έγκριση του FDA ως ένα «τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρες παρεμβάσεις και να σώσει ζωές.

«Η απόφαση αυτή θα βοηθήσει να γίνουν οι εξετάσεις ελέγχου ευρύτερα προσβάσιμες και θα προωθήσει τις εξετάσεις με βάση το αίμα και τον έλεγχο του καρκίνου σε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Δρ Chung στο δελτίο Τύπου. «Με αυξημένα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, μπορούν να σωθούν πολλές περισσότερες ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στους νέους

Το ποσοστό των διαγνώσεων και των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται σταθερά σε άτομα κάτω των 45 ετών, γεγονός που ανησυχεί τους γιατρούς.

Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως γιατί οι νεότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από καρκίνο του παχέος εντέρου και πεθαίνουν από αυτόν συχνότερα.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν τη γενετική, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, την ύπαρξη πολύποδων στο έντερο και άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Οι στρατηγικές που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, την τακτική άσκηση και την αποφυγή του αλκοόλ και του καπνού.

πηγή oloygeia.gr