Καρκίνος παχέος εντέρου: O νο1 ένοχος για την εκδήλωση της νόσου στους κάτω των 50

Νέα έρευνα υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ως τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την αυξημένη παρουσία της απειλητικής για τη ζωή ασθένειας

Ένας διατροφικός παράγοντας μπορεί είναι ο κύριος ένοχος που κρύβεται πίσω από την παρατηρούμενη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε ενήλικες νεότερης ηλικίας, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο NPJ Precision Oncology. Η ερευνητική ομάδα «δείχνει» συγκεκριμένα το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας ως τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νεότεροι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου παρουσιάζουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών, που προκύπτουν από την πέψη ενός συγκεκριμένου αμινοξέος, της αργινίνης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της μελέτης παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών που σχετίζονται με τον κύκλο της ουρίας, τη διαδικασία μέσω της οποίας η αμμωνία που παράγεται από την πέψη των πρωτεϊνών φιλτράρεται από το αίμα και αποβάλλεται από το σώμα.

Η χρόνια υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να εξηγεί τα αυξημένα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών στους νέους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, υποστηρίζουν τώρα οι μελετητές. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κύρια αιτία είναι η διατροφή», δήλωσε ο ερευνητής Naseer Sangwan, διευθυντής του Microbial Sequencing & Analytics Resource Core της Cleveland Clinic. «Γνωρίζουμε ήδη τους κύριους μεταβολίτες που σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο, οπότε τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε την έρευνά μας προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν τις εξετάσεις αίματος 20 ασθενών ηλικίας 50 ετών και κάτω με καρκίνο του παχέος εντέρου ηλικίας με εκείνες ασθενών 60 ετών και άνω. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι διαφορές στη διατροφή εξηγούσαν πολλές από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς προηγούμενες έρευνες εστίαζαν την προσοχή τους σε σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για τη μείωση του κινδύνου. Ωστόσο, το μικροβίωμα αποτελείται από χιλιάδες διαφορετικούς μικροοργανισμούς, καθιστώντας αυτή την προσπάθεια μια μεγάλη πρόκληση. «Μπορεί να είναι πολύ περίπλοκο και δύσκολο να αλλάξει το μικροβίωμα κάποιου ατόμου», δήλωσε ο δρ. Suneel Kamath, γαστρεντερολόγος ογκολόγος στην Cleveland Clinic«Παρ’ όλο που δεν είναι πάντα εύκολο, είναι πολύ πιο απλό να αλλάξουμε τη διατροφή, με στόχο να προλάβουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

Επιπροσθέτως, τα ευρήματα μπορεί να είναι σημαντικά και για τη διαγνωστική διαδικασία, καθώς είναι πιο εύκολο να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω μιας αιματολογικής εξέτασης που θα ανιχνεύει μεταβολίτες, παρά με τη γενετική ανάλυση δείγματος κοπράνων για τον έλεγχο των επιπέδων βακτηρίων του εντέρου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα θα είναι η επιβεβαίωση των ευρημάτων σε ένα μεγαλύτερο δείγμα ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αφού αυτό επιτευχθεί, οι ερευνητές θα μπορούν να εξετάσουν αν οι αλλαγές στη διατροφή ή η χρήση φαρμάκων μπορούν να μειώσουν αυτά τα επίπεδα μεταβολιτών.

«Πλέον, φροντίζω να αναφέρω πάντα στους ασθενείς μου και σε οποιονδήποτε υγιή φίλο ή συγγενή τον παράγοντα της διατροφής, ώστε να τους παρέχω τα εφόδια που χρειάζονται για να κάνουν υγιείς επιλογές στον τρόπο ζωής τους», κατέληξε ο δρ. Kamath.

πηγή ygeiamou.gr