Ο καρκίνος παχέος εντέρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Κλινικής του Κλίβελαντ, αναδείχθηκε ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο σε νεότερους ενήλικες.
Στο πλαίσιο αυτό, μια Αμερικανίδα γαστρεντερολόγος προειδοποιεί ότι ορισμένες από τις τροφές που καταναλώνουμε συχνά ως «υγιεινές», στην πραγματικότητα ευθύνονται για την ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει μια σύνδεση μεταξύ του καρκίνου παχέος εντέρου και των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως συσκευασμένα σνακ, χάμπουργκερ, πατάτες, δημητριακά, επιδόρπια και ζαχαρούχα ποτά.
Τώρα, όμως, η Δρ. Maria Abreu, καθηγήτρια ιατρικής, μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο συστατικό στα τρόφιμα ως ένοχο πίσω από την έκρηξη περιστατικών.
Καθώς τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου συνεχίζουν να αυξάνονται στους νεαρούς ενήλικες, η ειδικός προειδοποιεί: «Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργούν πολύ θόρυβο στο μικροβιακό σύστημα. Ακόμη και τα τρόφιμα που πιστεύουμε ότι είναι καλά για εμάς μπορεί να είναι πρόβλημα».
«Πράγματα όπως οι γαλακτωματοποιητές που προστίθενται στα τρόφιμα, κρεμώδεις τροφές όπως τα γιαούρτια χωρίς λιπαρά και άλλα τέτοια προϊόντα, μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε μιλώντας στο WSVN την περασμένη.
Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται οι επικίνδυνοι γαλακτωματοποιητές
Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τους διαιτητικούς γαλακτωματοποιητές καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και πολυσορβικό 80 με τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ποντίκια. Αυτά τα πρόσθετα λέγεται ότι μεταβάλλουν τα εντερικά βακτήρια και προάγουν τη φλεγμονή του εντέρου.
Η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC) χρησιμεύει ως παράγοντας αύξησης του όγκου και σταθεροποίησης τροφίμων και μπορεί να βρεθεί σε παγωτά (όπου χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει το λιώσιμο), κέικ, μπισκότα, καραμέλες, χυμούς, γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος, κατεψυγμένα τρόφιμα και στιγμιαία ζυμαρικά, καθώς και σε άλλα είδη.
Το πολυσορβικό 80 χρησιμοποιείται στο ψωμί, τα μείγματα για κέικ, τις σάλτσες για σαλάτες, το λίπος λαδιού και τη σοκολάτα. Μπορεί επίσης να το περιέχουν σαπούνια, καλλυντικά και οφθαλμικές σταγόνες.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Βασικός ο ρόλος του μικροβιώματος εντέρου στην ανάπτυξή του
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με τον Συνασπισμό για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, υπολογίζεται ότι 1 στους 24 Αμερικανούς θα διαγνωστεί με αυτόν κάποια στιγμή.
Η ασθένεια που σχετίζεται με την παχυσαρκία αναμένεται να προκαλέσει περίπου 53.000 θανάτους στις ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Το μικροβίωμα του εντέρου -η συλλογή βακτηρίων, ιών και μυκήτων στο πεπτικό σύστημα- πιστεύεται ότι παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η Δρ. Abreu υποψιάζεται ότι οι χημικές ουσίες και τα βακτήρια στα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν έξαρση ενός ενζύμου του εντέρου, οδηγώντας σε φλεγμονή και, ίσως, καρκίνο. «Κάτι στο μικροβίωμα έχει αλλάξει και θέτει σε κίνηση αυτή τη χρόνια φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο WSVN.
Η χρόνια φλεγμονή συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται πολύ μετά την παρέλευση ενός τραυματισμού ή μιας απειλής ασθένειας. Η πάθηση έχει συνδεθεί με τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, μεταξύ άλλων ασθενειών.
Η Δρ. Abreu και η ομάδα της προσπαθούν να αναπτύξουν τεστ για να αποκαλύψουν φλεγμονή του εντέρου. «Μια τέτοια εξέταση θα μπορεί να μας δείξει εάν ένα άτομο έχει διαρροή στο έντερο ή ότι το μικροβίωμα του είναι ανώμαλο. Και στη συνέχεια θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε», εξήγησε.
Στο μεταξύ, συνιστά να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές. «Λέω στους ασθενείς μου ότι οτιδήποτε μπαίνει σε σακούλα με ημερομηνία λήξης το επόμενο έτος δεν είναι φαγητό», κατέληξε η Δρ. Abreu.
πηγή: oloygeia.gr