Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα που πρέπει να σας κάνει να υποψιαστείτε

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένας άγνωστος τύπος όγκου.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένας από τους πιο συχνούς όγκους.

Η επίπτωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Γιατί;

Όπως εξηγεί ο Enrique Grande, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ιατρικής Ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson της Μαδρίτης, «δεν υπάρχει ένας μόνο παράγοντας που να εξηγεί αυτή τη διαφορά. Πιθανώς ο συνδυασμός παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, οι ανατομικές διαφορές, καθώς και γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες συμβάλλουν στην υψηλότερη επίπτωση».

Ο ειδικός επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα για πιθανά συμπτώματα, διότι, όπως λέει, «τείνουν να είναι πιο απρόθυμοι από τις γυναίκες να ελέγχουν την υγεία τους ή να ζητούν ιατρικές συμβουλές για διάφορους λόγους, όπως η έλλειψη ενημέρωσης για τη σημασία της προληπτικής υγείας, ο φόβος της διάγνωσης σοβαρών ασθενειών, οι πολιτισμικές πεποιθήσεις για τον ανδρισμό και την αδυναμία, η άρνηση ή η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, η έλλειψη χρόνου ή οι διαφορετικές προτεραιότητες».

Επιπλέον, εξακολουθεί να είναι ένας ελάχιστα κατανοητός καρκίνος με «μη αποκλειστική» συμπτωματολογία.

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Το πιο συνηθισμένο προειδοποιητικό σημάδι είναι η αιματουρία (αιματηρά ούρα), η οποία δεν είναι πάντα εμφανής και μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Δεν είναι όμως λιγότερο σημαντικό: “αν κάποιος εμφανίσει αιματουρία ή άλλα συμπτώματα ούρησης, είναι σημαντικό να αναζητήσει ιατρική βοήθεια για σωστή διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία”, υπενθυμίζει η Grande.

Επιπλέον, δεν είναι πάντα παρούσα και δεν αφορά αποκλειστικά τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης: «Μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νεφρική λιθίαση (πέτρες στα νεφρά), νεφροπάθεια, τραύμα…», αναφέρει ο ειδικός.

Η παρουσία αιματουρίας σε αυτές τις καταστάσεις “μπορεί να δυσχεράνει την έγκαιρη διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με εκείνα άλλων ασθενειών”, επισημαίνει ο ογκολόγος.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι:

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
  • Υψηλή συχνότητα ούρησης.
  • Επείγουσα ανάγκη ούρησης.
  • Πόνος κατά την ούρηση.
  • Πόνος στη λεκάνη ή στο κάτω μέρος της πλάτης

Πώς να αποφύγετε τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Ορισμένες βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Σταματήστε το κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου, καθώς ευθύνεται για το 50% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι καρκινογόνες ουσίες στον καπνό του τσιγάρου φιλτράρονται μέσω του αίματος και παραμένουν στην ουροδόχο κύστη, όπου μπορούν να βλάψουν την κυτταρική επένδυση.

Διατηρήστε τακτική σωματική δραστηριότητα: Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο βελτιώνει τη γενική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης έως και 30%. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Να τρώτε ισορροπημένη διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος.

πηγή: healthstat.gr