Καταρράκτης: 4 παράγοντες κινδύνου που δεν έχουν καμία σχέση με τα μάτια σας – Τι πρέπει να προσέχετε

Ο καταρράκτης είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την όραση, για την οποία πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά. Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον καταρράκτη είναι πράγματα στη ζωή σας που δεν θα συνδέατε με την υγεία των ματιών και την όρασή σας.

Οι ειδικοί θέλουν να ξέρετε τι σημαίνει να έχετε καταρράκτη, πώς διαφορετικές πτυχές της ζωής σας μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο να τον αναπτύξετε και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας.

Τι είναι ο καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι ένα θολό σημείο στο φακό του ματιού σας. Ο φακός είναι το διαυγές μέρος του ματιού που το βοηθά να εστιάσει το φως.

Στην αρχή, μπορεί να μην παρατηρήσετε καν ότι έχετε καταρράκτη. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να θολώσει την όρασή σας ή να την κάνει να φαίνεται μουντή ή λιγότερο πολύχρωμη. Ο καταρράκτης μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο το διάβασμα ή τις καθημερινές δραστηριότητες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο καταρράκτης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

«Μπορεί να είναι σαν να κοιτάς μέσα από ένα ομιχλώδες παράθυρο – οι λεπτομέρειες χάνονται», είπε στο Verywell η Carissa Janczak, επίκουρη κλινική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Οπτομετρίας του Οχάιο. «Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται λιγότερο φωτεινά. Ο καταρράκτης μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με την αντανάκλαση ή δυσκολία στην όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, γεγονός που μπορεί να κάνει τη νυχτερινή οδήγηση προβληματική».

Η αντιμετώπιση του καταρράκτη «μπορεί να κάνει τις φαινομενικά φυσιολογικές καθημερινές εργασίες να είναι μια πρόκληση», σημείωσε η Δρ. Janczak. Ο καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί -συνήθως με χειρουργική επέμβαση.

Ποιος παθαίνει καταρράκτη

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει καταρράκτη, αλλά μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλους. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν καταρράκτη. Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ηλικίας 80 ετών και άνω είτε έχουν καταρράκτη είτε έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

«Ο καταρράκτης μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ 40 και 50 ετών, αλλά μπορεί να μην έχετε προβλήματα όρασης από νωρίς, καθώς συνήθως αργούν να αναπτυχθούν», είπε η Δρ. Janczak. «Γι’ αυτό μπορεί να ακούσετε τον οφθαλμίατρό σας να σας λέει ότι έχετε καταρράκτη για χρόνια πριν εμφανίσετε πραγματικά συμπτώματα ή χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση».

Ο Bavand Youssefzadeh, οφθαλμίατρος στο Global Lasik and Cataract Institute στο Huntington Beach της Καλιφόρνια, είπε στον Verywell ότι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το εάν θα αναπτύξετε καταρράκτη είναι ο διαβήτης, η χρήση στεροειδών, το τραύμα στο μάτι, το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τα γονίδια.

Τα συμπτώματα του καταρράκτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θολή όραση
  • Χρώματα που φαίνονται ξεθωριασμένα
  • Δυσκολία στην καλή όραση τη νύχτα
  • Οι λαμπτήρες, το φως του ήλιου ή οι προβολείς φαίνονται πολύ φωτεινά
  • Να βλέπετε ένα φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα
  • Να βλέπετε διπλά
  • Να χρειάζεται να αλλάζετε συχνά τη συνταγή για τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας

«Εάν εμφανίζετε φυσιολογικό καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία, τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως γύρω στα 60 ή αργότερα. Αλλά το σώμα του καθενός είναι λίγο διαφορετικό. Εξαρτάται από το είδος του καταρράκτη που αναπτύσσεται και το ιατρικό ιστορικό σας», εξήγησε η Δρ. Janczak.

4 απροσδόκητοι παράγοντες κινδύνου για καταρράκτη

Ορισμένες πτυχές της καθημερινότητάς σας που δεν σχετίζονται άμεσα με την όραση ή τα μάτια σας μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλλουν σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

  1. Παχυσαρκία
  2. Κάπνισμα
  3. Περιοχή διαμονής
  4. Έκθεση στον ήλιο

1. Παχυσαρκία

Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη. Μια μετα-ανάλυση 16 μελετών διαπίστωσε ότι ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία. Μια άλλη μελέτη δεδομένων υγείας στην Κορέα έδειξε ότι άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο (η οποία μπορεί να συμβεί με παχυσαρκία) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Ωστόσο, ο λόγος για αυτόν τον σύνδεσμο φαίνεται να είναι έμμεσος και όχι άμεσος. «Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλές παθήσεις υγείας, μία από τις οποίες είναι ο κίνδυνος διαβήτη που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καταρράκτη», είπε η Δρ. Janczak. «Όταν υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο εσωτερικό του φακού, οδηγώντας σε σχηματισμό καταρράκτη».

Η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη πάθηση, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η αντιμετώπισή της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τον Δρ. Youssefzadeh.

2. Κάπνισμα

Οι καπνιστές έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη από τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν. «Το κάπνισμα είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καταρράκτη, καθώς αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας που βλάπτουν τις ειδικές πρωτεΐνες του φακού», δήλωσε η Δρ. Janczak.

«Για να το θέσω απλά, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη από το κάπνισμα είναι να το κόψετε. Το κάπνισμα προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. Οι φλεγμονώδεις επιδράσεις από το κάπνισμα επηρεάζουν το σώμα και τα μάτια σας», είπε με τη σειρά του ο Δρ. Youssefzadeh.

Εάν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα αλλά δυσκολεύεστε να το κόψετε, είναι σίγουρα μια συζήτηση που πρέπει να κάνετε με τον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σταματήσετε το κάπνισμα και μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια μέθοδο που θα λειτουργήσει για εσάς.

3. Περιοχή διαμονής

Ενώ η ηλικία εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καταρράκτη, η έρευνα έχει βρει ότι το μέρος που ζείτε μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο. Μια μελέτη με δεδομένα ιατρικών ισχυρισμών για ένα εκατομμύριο ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές υψηλής αστικοποίησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.

Ωστόσο, η έρευνα δεν είναι ξεκάθαρη. «Όσοι βρίσκονται σε πιο αγροτικές περιοχές έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο και ως εκ τούτου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Αυτό είναι αμφιλεγόμενο και πρέπει να γίνουν ακόμη μελέτες για να γίνουν αυτοί οι συσχετισμοί», είπε η Δρ. Janczak.

4. Έκθεση στον ήλιο

Η απροστάτευτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταρράκτη. Μια μελέτη με 816 άτομα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των ατόμων που διαγνώστηκαν με καταρράκτη δήλωσαν ότι ποτέ ή σπάνια χρησιμοποιούσαν γυαλιά ηλίου, καπέλα ή ομπρέλες στο δριμύ φως της ημέρας.

Το να περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καταρράκτη. «Φορέστε γυαλιά ηλίου—είναι σημαντικό», είπε ο Δρ. Youssefzadeh.

Μπορεί να μην είστε σε θέση να αποτρέψετε πλήρως τον καταρράκτη, αλλά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να παρατείνετε τα συμπτώματα και να αποτρέψετε την πρώιμη εμφάνιση, ανέφερε η Δρ. Janczak.

Κατέληξε λέγοντας ότι πράγματα όπως «η υγιεινή διατροφή, η σωστή διαχείριση των συνθηκών υγείας, η χρήση αντηλιακής προστασίας ή τα γυαλιά σε εργασιακές ή αθλητικές καταστάσεις και η διακοπή του καπνίσματος» είναι όλα πράγματα που ωφελούν την υγεία ολόκληρου του σώματός σας, όχι μόνο τα μάτια σας.

πηγή oloygeia.gr