Πολύς κόσμος πήγε σήμερα το πρωί να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία και να προσκυνήσει  στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά.

 

Σήμερα είναι η Κυριακή των Μυροφόρων

Μυροφόρες ήταν οι γυναίκες που ακολουθούσαν τον Ιησού μαζί με την Παναγία , ήταν μαζί την ώρα της Αποκαθήλωσης και φρόντισαν να αλέίψουν με μύρο , το σώμα του Ιησού .

Όταν ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος ζήτησαν και έλαβαν από τον Πιλάτο το σώμα του, το κατέβασαν από το Σταυρό , το περιέβαλαν σε σεντόνια , μαζί με τα εκλεκτά αρώματα και το τοποθέτησαν σε λαξευτό μνημείο.

Η εικόνα της Αποκαθήλωσης παρουσιάζει την Παναγία με τις μυροφόρες αριστερά και τον Ιωάννη , τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο στα δεξιά . Στην μέση απεικονίζεται ο νεκρός Ιησούς , που μόλις έχει αποκαθηλωθεί . Η μνήμη την Αγίων Μυροφόρων εορτάζεται 14 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά της Κεφαλονιάς.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής

Το 1560 ο Άγιος Γεράσιμος έφτασε στα Ομαλά όπου και ανακαίνισε το ξωκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιδρύοντας παράλληλα γυναικεία κοινοβιακή Μονή με πολυμελή αδελφότητα ονομάζοντάς την “Νέα Ιερουσαλήμ”.

Το 1582, στις 20 Οκτωβρίου έγινε η Β’ ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου, το οποίο έκτοτε παραμένει άφθαρτο και ευωδιάζον προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Είναι ενδεδυμένο με άμφια ταφής του Αγίου και εκτίθεται προς προσκύνηση μέσα σε τζαμένια λειψανοθήκη που ενσωματώνεται σε μεγαλύτερη, ασημένια, περίτεχνη λάρνακα, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω από τον τάφο του Αγίου. Μέσα στο Ναό σώζεται και το ασκητήριο του Αγίου, στο οποίο κατεβαίνει κανείς από σκάλα μήκους τριών μέτρων και το οποίο χωρίζεται από μία στενή οπή σε “δύο δωμάτια”.

Στην Μονή σώζονται τα τρία μεγάλα πλατάνια που φύτευσε ο Άγιος, τα τρία πηγάδια και τα 37 μικρότερα που άνοιξε με τα χέρια του επ’ ωφελεία της ανύδρου περιοχής καθώς και τα δύο αλώνια που έχτισε και στα οποία εργαζόταν για να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τη Μονή. Ο νέος περικαλλής ιερός ναός του Αγίου αποπερατώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου 1992.

Από το έτος ιδρύσεως της Μονής μέχρι σήμερα τελείται σε αυτήν θεία λειτουργία, τις ώρες 03.00π.μ. έως 07.00π.μ. Η Μονή πανηγυρίζει 5 φορές το έτος: Στις 16 Αυγούστου (Κοίμηση του Αγίου) και στις 23 Αυγούστου (απόδοσις εορτής ή “εννιάμερα” του Αγίου).

Επίσης, στις 20 και 26 Οκτωβρίου (Ανακομιδή και Απόδοσις Ανακομιδής Αγίου Λειψάνου) σηκώνεται ορθός ο Άγιος και κατά το Μεγάλο Σάββατο και μένει στη Βημόθυρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά, οπότε και τελείται Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Τις ημέρες αυτές γίνονται και ισάριθμες Λιτανείες με αθρόα συμμετοχή κλήρου και λαού. Μετά το πέρας της λιτανείας παρατίθεται πλουσιοτάτη τράπεζα, που ετοιμάζουν με ιδιαίτερη φροντίδα οι μοναχές. Οι μοναχές ασχολούνται με τη φιλοξενία (η Μονή διαθέτει ξενώνα) και την Αγιογραφία. Επίσης έχουν αναπτύξει πλουσιοτάτη φιλανθρωπική και αποστολική δράση.Οι ακολουθίες τελούνται ανελλιπώς και η Μονή ακολουθεί το τυπικό της Μονής του Αγ. Σάββα στα Ιεροσόλυμα.

Φωτογραφίες Σπύρος Καλογεράς

Αναδημοσιευση από www.kefaloniamas.gr

Προηγούμενο άρθροΠότε κλείνουν τα σχολεία λόγω Αυτοδιοικητικών και Ευρωπαϊκών εκλογών
Επόμενο άρθροΦορτες: Οι ιδέες μας (μέρος πρώτο)